Φανουρόπιτα: Η παρασκευή της φανουρόπιτας την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, είναι μια παράδοση που προέρχεται από τη Μικρά Ασία.
Αρχικά, η συνταγή της φανουρόπιτας περιλάμβανε 7 υλικά, αν και ορισμένοι έχουν προσθέσει και 9, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για την “αποτελεσματικότητα” της πίτας. Ο αριθμός 7 έχει μεγάλη συμβολική αξία στην χριστιανική λατρεία: 7 είναι οι σάλπιγγες των αγγέλων, 7 οι ημέρες της Δημιουργίας, και 7 τα μυστήρια της εκκλησίας (βάπτισμα, χρίσμα, θεία ευχαριστία, ιερωσύνη, εξομολόγηση, ιερό ευχέλαιο και γάμος).
Αν και η φανουρόπιτα δεν έχει πολλούς λάτρεις, κυρίως λόγω της υφής της, η οποία δεν είναι τόσο αφράτη και αέρινη όσο των κέικ, μπορεί να μετατραπεί σε ένα γευστικό και ικανοποιητικό γλυκό. Το μυστικό για να γίνει αφράτη είναι ο συνδυασμός μαγειρικής σόδας με ξύδι. Αυτή η συνδυασμένη δράση λειτουργεί αντίστοιχα με τη μαρέγκα και βοηθά την πίτα να φουσκώσει και να διατηρήσει το ύψος της.
Είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε τις ζύμες που περιέχουν σόδα αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο, καθώς η σόδα χάνει γρήγορα τη δράση της. Όταν η φανουρόπιτα κρυώσει, οι νοικοκυρές συνήθως τη πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη, στην οποία συνηθίζουν να χαράζουν το σημείο του σταυρού.