ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ – Ένα νηστίσιμο γλυκό χωρίς ζάχαρη από το Άγιο Όρος που είναι εύκολο να παρασκευαστεί και απολαυστικό είναι ο χαλβάς με ταχίνι και μέλι.
Εδώ είναι μια παραδοσιακή συνταγή:
Χαλβάς με Ταχίνι και Μέλι
Υλικά
– 1 φλιτζάνι ταχίνι
– 1/2 φλιτζάνι μέλι
– 1 φλιτζάνι χονδροκομμένα καρύδια (ή άλλοι ξηροί καρποί της επιλογής σας)
– 1 φλιτζάνι σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα (ψιλοκομμένα)
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο (προαιρετικά)
– Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)
Οδηγίες- Εκτέλεση
1. Αναμειγνύετε το ταχίνι και το μέλι: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε καλά το ταχίνι με το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
2. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά: Προσθέστε τα καρύδια, τις σταφίδες ή τα αποξηραμένα φρούτα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού (αν χρησιμοποιείτε). Ανακατέψτε μέχρι να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά.
3. Σχηματίστε τον χαλβά: Ρίξτε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψάκι ή σε φόρμα σιλικόνης και πιέστε το καλά με μια σπάτουλα ή κουτάλι για να γίνει επίπεδο.
4. Ψύξη: Βάλτε το ταψάκι στο ψυγείο και αφήστε το να σταθεί για τουλάχιστον 2-3 ώρες ή μέχρι να σφίξει ο χαλβάς.
5. Σερβίρισμα: Κόψτε τον χαλβά σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.
Αυτός ο χαλβάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και φυσικά γλυκαντικά, κάνοντάς τον ιδανικό για νηστεία και για όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη.