Δυο νηστίσιμες συνταγές από το Αγιον Ορος
1. Νηστίσιμη Μελιτζανοσαλάτα
Υλικά:
– 2 μεγάλες μελιτζάνες
– 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
– 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
– Χυμός από 1 λεμόνι
– Αλάτι και πιπέρι
– 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
Εκτέλεση:
1. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο στους 200°C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
2. Αφού κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε τη φλούδα και τοποθετούμε τη σάρκα σε ένα μπολ.
3. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
4. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
5. Γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
2. Νηστίσιμη Φασολάδα με Χόρτα
Υλικά:
– 1 φλιτζάνι φασόλια μαυρομάτικα
– 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε ροδέλες
– 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 1 ντομάτα, τριμμένη
– 2-3 φλιτζάνια ανάμεικτα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα κλπ.)
– 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
– Αλάτι και πιπέρι
– 1 φύλλο δάφνης
– Νερό
Εκτέλεση:
1. Μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό για 6-8 ώρες ή όλη τη νύχτα.
2. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με καθαρό νερό. Τα βράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
3. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, την τριμμένη ντομάτα και το φύλλο δάφνης. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά.
4. Προσθέτουμε τα χόρτα και το ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε για ακόμη 10 λεπτά.
5. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
6. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και σερβίρουμε ζεστό.