ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ – Στα νέα «σύννεφα» που έχουν δημιουργηθεί στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την επιλογή της νεοεκλεγείσας προέδρου της γείτονος να αναφερθεί στη χώρα της ως «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της.
Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με την αντίδραση της αντιπολίτευσης για το ζήτημα, τη χαρακτήρισε «επίπλαστη και ιδιαίτερα απλή ανάγνωση της σύνθετης κατάστασης».
Δεν υπάρχει καμία απολύτως ικεσία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Η ελληνική πλευρά απαιτεί την τήρηση των συμφωνημένων. Από τη στιγμή που μια διεθνής συνθήκη κυρώνεται στα Κοινοβούλια αποκτά ισχύ ανώτερη και από τον νόμο. Δεν μπορεί κανένα από τα δύο κράτη μονομερώς να την αναθεωρήσει, ακόμη και όταν διαφωνεί, ανέφερε.
Σημείωσε μάλιστα πως υπάρχει διαφορετική θεσμική αντιμετώπιση στα δύο κράτη, καθώς, όπως σχολίασε, η ελληνική κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, «είχε διατυπώσει τη διαφωνία της σε επιμέρους κεφάλαια που είχαν να κάνουν με γκρίζα θέματα που εν δυνάμει θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις και φαίνεται ότι πράγματι προκαλούν».
«Παρά ταύτα όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση και στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους, αλλά και της συνταγματικής επιταγής ότι δεν μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να αναθεωρεί μονομερώς συνθήκες, εμείς την εφαρμόσαμε και απαιτήσαμε τη συμμόρφωσή της και από την άλλη πλευρά και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε».
Ανέφερε, δε, ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη δικαίωση της πολιτικής, να εξαρτάται η κύρωση των μνημονίων από την πλήρη συμμόρφωση, από το ό,τι συνέβη».
«Εμείς θα φέρουμε στη Βουλή τα μνημόνια όταν πειστεί η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση».
«Η ονομασία εμφανίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν μπορεί υπό οποιαδήποτε συνθήκη να τροποποιηθεί. Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα τροποποίησης», ανέφερε.
«Η ελληνική πλευρά αντέδρασε με ετοιμότητα»
Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο η πίεση την οποία ασκεί η Ελλάδα, αλλά και η πίεση που ασκείται εντός, και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που υπήρξε από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας που χαρακτηρίζει ανυπόστατη την ορκωμοσία.
Η ελληνική πλευρά, όπως τόνισε, «αντέδρασε με ετοιμότητα και με εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά, με πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών ενημερώθηκαν άμεσα οι κοινοτικές αρχές, υπήρξαν άμεσες ανακοινώσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του εκπροσώπου της Ε.Ε. και πολλές χώρες εξέδωσαν ανακοίνωση προς την κατεύθυνση αυτή».
«Εμείς απαιτούμε τη συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή», σημείωσε. «Δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου πολιτικού, είναι θέμα τήρησης των συμφωνηθέντων».
Υπογράμμισε, δε, πως ρητά συνιστά προϋπόθεση για την ενταξιακή της πορεία η πιστή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Για ελληνοτουρκικά
Παράλληλα, ο υπουργός έκανε λόγο για μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στον ελληνοτουρκικό διάλογο, μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα.
«Υπάρχει μια τακτική περιοδικότητα στις επαφές, βρισκόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα συνεχίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο», ανέφερε και προσέθεσε: «Δεν χρειάζεται κάθε φορά να παράγονται πολλαπλές συμφωνίες, να υπάρχουν μείζονα θέματα, τα οποία θα διαχειριζόμαστε».
Υπογράμμισε, δε, τη σημασία οι δύο πλευρές να μπορούν να συζητούν και να διαφωνούν χωρίς να δημιουργούνται εντάσεις και εν δυνάμει κρίσεις, «διότι η βασική μας τοποθέτηση είναι ότι εστιάζουμε πάνω σε εκείνα που είναι αμοιβαία επωφελή».
Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως υπάρχουν αποτελέσματα από τον διάλογο και είναι εμφανή τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο πεδίου, και τόνισε πως το τελευταίο δεκάμηνο έχει εκλείψει η εχθροπαθής ρητορική, έχει καταλαγιάσει η ένταση.
«Στο πεδίο αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία τού να έχουμε σχεδόν μηδενικές ροές από τα ανατολικά μας σύνορα και να μην έχουμε παραβιάσεις του εναερίου χώρου», ανέφερε.
«Σε μια περιοχή που οι εχθροπραξίες στην ευρύτερη περιοχή μας δεν έχουν προηγούμενο, το να μπορούμε να έχουμε έναν πυλώνα σταθερότητας στη δική μας περιοχή, μια ησυχία, είναι εξαιρετικά σημαντικό».
Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει και τόνισε πως «ο διάλογος που συντελείται τώρα, με τις όποιες διαφωνίες μπορεί να καταγράφονται, είναι ειλικρινής, διέπεται από αμοιβαία κατανόηση».
«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν θέματα που δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση και τα θέματα αυτά έχουν τα δικά τους ιστορικά βάρη», ανέφερε. «Στο βασικό ζήτημα διεθνούς πολιτικής, στο οποίο διαφωνήσαμε χθες, της Μέσης Ανατολής, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σύνθετη φάση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται επίσης σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Το να μπορούμε να συζητούμε με την Τουρκία και να έχουμε αυτή την κατανόηση είναι σημαντικό για όσο κρατήσει και η δική μας προσπάθεια θα είναι να κρατήσει για πολύ».
kathimerini.gr