Του πρεσβ. Διονυσίου Τάτση
Είπε ο Γέροντας Παΐσιος: «Η ευκολία γεννάει δυσκολίες. Κάποτε ήρθε εδώ ένας και με ρωτούσε τι να κάνει, γιατί έχει τρία αυτοκίνητα αντιμετωπίζει πολλά έξοδα και δυσκολίες. Του είπα να περιοριστεί στο ένα αυτοκίνητο και να κάνει λίγες μετακινήσεις γιατί τα πολλά αυτοκίνητα που τα αγοράζουμε για ευκολία μάς δημιουργούν δυσκολίες. Έχουμε συνεργεία, μηχανές καύσιμα και πιθανά τρακαρίσματα. Όσο πιο πολλές ευκολίες αποκτούμε τόσο περισσότερες δυσκολίες έχουμε.»
Είπε πάλι: «Ο άνθρωπος χάλασε τη φύση.Βλέπεις εδώ στο Άγιον Όρος, τα δέντρα να είναι πολύ ωραία άλλα είναι μικρά άλλα μεγαλύτερα.Το πράσινο επίσης το βλέπεις σε πολλές αποχρώσεις. Όλα έχουν ποικιλία. Ενώ περνάς από τη Χαλκιδική, όπου ο άνθρωπος φυτεύει τα δένδρα και βλέπεις να μοιάζουν με τους Ιταλούς στρατιώτες του 1940. Εκεί είναι ομοιόμορφα και δεν έχουν ομορφιά.»
Είπε πάλι: «Ο άνθρωπος με τα φάρμακα χάλασε τη φύση. Τώρα τρώμε ντομάτες το Γενάρη μήνα. Αυτό δεν είναι καλό. Τα φάρμακα και οι ορμόνες βλάπτουν.»
Είπε πάλι: «Ο σύγχρονος άνθρωπος με τα φάρμακα σκότωσε τα τριζόνια που έδιωχναν τα κουνούπια. Τώρα έφτιαξε τριζόνια με μπαταρίες και υπέρηχους. Τι να πεί κανείς…»
Είπε πάλι: «Προσέξτε πόσο ωραία είναι τα αστέρια. Δείτε και τα φώτα μιάς πόλης. Δε συγκρινονται. Τα φώτα είναι κουραστικά, γιατί δεν έχουν ομορφιά.»
Είπε πάλι: «Η ζωή σας πρέπει να είναι απλή. Να μην έχετε πολλές απαιτήσεις. Να μη ζητάτε όλο ευκολίες. Κάποτε είχε φέρει εδώ ένας Γερμανός κάποιο μηχάνημα που έκοβε το ψωμί φέτες. Μου το χάρισε για ευκολία μου.
-Μα τι είναι αυτό, του είπα. Εγώ δεν το χρειάζομαι. Ύστερα δεν έχω και πάντα ψωμί.
Παλιότερα οι άνθρωποι είχαν στο ζωνάρι ένα μαχαίρι, «λεβέντη» το λέγανε, και κόβανε ό,τι ήθελαν. Τώρα όμως έβγαλαν μηχάνημα και τα χέρια τους μένουν αδούλευτα, γι αυτό τους πονάνε και κάνουν μασάζ.»
Είπε πάλι: «Σε λίγο οι άνθρωποι θα μπαίνουν μέσα στο βλήμα και θα φτάνουν σε λίγα λεπτά στη Γαλλία. Αυτά δεν είναι σωστά. Αυτά είναι τρέλα.»