Ι.Μ. ΧΑΛΚΙΔΟΣ – Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, η Εκκλησία μας εορτάζει τον άγιο ιερομάρτυρα Ρηγίνο Επίσκοπο Σκοπέλου, ο οποίος, το 362μ.Χ. πότισε με το μαρτυρικό του αίμα την νήσο στην οποία επισκόπευσε και εκεί μέχρι σήμερα σώζεται ο τάφος του και η περιβάλλουσα αυτόν φερώνυμη Ιερά Μονή.
Εκεί μετέβησαν το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ο οποίος προέστη στο αρχιερατικό συλλείτουργο και κήρυξε τον θείο λόγο.
Συλλειτουργοί των Αρχιερέων ήταν οι αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-ιεροκήρυξ, Νεκτάριος Ευγενικός-ιεροκήρυξ, Διονύσιος Μπίλης-εφημέριος του Ξενοφωντινού ι. μετοχίου Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκόπελο, Αλέξιος Παπασταμούλος-εφημέριος της Ενορίας Κοιμ. Θεοτόκου Γλώσσης Σκοπέλου, Ρηγίνος Νομικός-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Νικολάου Λουτρακίου Σκοπέλου, οι πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Κασσανδριανός-Αρχιερατικός επίτροπος Σκοπέλου, Κωνσταντίνος Καλλιανός-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Παντελεήμονος Χώρας Σκοπέλου, ο οικον. Χρήστος Λιθαδιώτης-εφημέριος της Ενορίας Κοιμ. Θεοτόκου Χώρας Σκοπέλου, οι πρεσβ. Νικόλαος Σκιαθίτης-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Αναργύρων Κλήματος Σκοπέλου, Ευάγγελος Κεχριώτης-εφημέριος της Ενορίας Παν. Φανερωμένης Σκοπέλου και ο αρχιδιάκ. Σταύρος Καλαφάτης.
Την Ι. Μονή κατέκλυσαν ευσεβείς χριστιανοί από την Σκόπελο, την Σκιάθο και την Αλόννησο και Σκοπελίτες που παρεπιδημούν στο εξωτερικό ή σε άλλα μέρη της Πατρίδας μας, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, η εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Μαγνησίας κ. Αμαλία Γραβάνη-εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Σποράδων, ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτιος Περίσσης, η διοικητής της Δ΄ περιφερειακής διοικήσεως Λιμενικού Σώματος αρχιπλοίαρχος κ. Νίκη Δανδουλάκη, ο Λιμενάρχης Σκοπέλου πλωτάρχης κ. Γεώργιος Γκάρας, ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Σκοπέλου κ. Ηλίας Σαραφίδης, ο διοικητής του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σκοπέλου αντιπύραρχος κ. Νικόλαος Γλιάτης.
Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος αναφέρθηκε στο ότι η Σκόπελος λαμπροφορεί, εορτάζοντας τον πολιούχο, φρουρό και μέντορά της άγιο Ρηγίνο και έχοντας πλησίον της, συνεορτασή, τον ηγούμενο και Επίσκοπό της, τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο. Ανέλυσε την έννοια του Τριωδίου καθώς και την παραβολή του τελώνου και Φαρισαίου (κατά Λουκάν 18, 10-14). Ο Φαρισαίος βλασφημεί τον Θεό, γιατί, ουσιαστικά, με το «ουκ ειμί ώσπερ … ο τελώνης» λέει στον Θεό: δεν είσαι Θεός, γιατί πλάι στο δικό μου μεγαλείο έπλασες αυτόν, με τον οποίο δεν έχω καμμία σχέση. Άρα ποια σχέση θα μπορούσα να έχω με σένα που τον δημιούργησες ή που του επέτρεψες να υπάρχει; Ακολούθως αναφέρθηκε στην αναγνώριση που ζητά και την αυτοπροβολή που επιδιώκει κάθε Φαρισαίος, παραμένοντας μόνιμο παράδειγμα προς αποφυγήν για κάθε μέλος της Εκκλησίας.
Μετά την αθρόα συμμετοχή των εκκλησιασθέντων στο Άγιο Ποτήριο και πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την σύναξη των πνευματικών του τέκνων στην λαμπρή πανήγυρη του προστάτη και φρουρού της Σκοπέλου και ευχήθηκε εόρτια σε όσες και όσους έχουν την ονοματική τους εορτή φέροντας το όνομα του αγίου Ρηγίνου.
Αμέσως μετά ακολούθησε η λιτάνευση και επανακομιδή του ιερού λειψάνου και της παλαιάς και περίπυστης ι. εικόνας του αγίου Ρηγίνου στον Ενοριακό Ι. Ναό Γεννήσεως Χριστού Χώρας Σκοπέλου, όπου φυλάσσονται καθ’ όλο το υπόλοιπο έτος.
Το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος, ο Θεοφιλέστατος και η συνοδεία τους απέπλευσαν από την Σκόπελο ώστε να επιστρέψουν στη Χαλκίδα. Κατά τον απόπλου, τους κατευόδωσαν οι ιερείς της Σκοπέλου και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που πλαισίωσαν τους Αρχιερείς κατά την τριήμερη περιοδεία τους, είτε στο ιερό βήμα είτε στο αναλόγιο.