Του Γιάννη Παπανικολάου-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ – Όταν στην δεκαετία του 1980 κυκλοφόρησε ο Ύμνος της Νέας Δημοκρατίας από τον Ρόμπερτ Ουΐλλιαμς, έδινε το δίπολο που το μεγαλύτερο κόμμα της συντηρητικής παράταξης θεωρούσε πυλώνα του:
Ζήτω η Ελλάδα
Ζήτω η θρησκεία.
(Ζήτω η Νέα Δημοκρατία)
Σε αυτά τα ιδανικά της πατρίδας και της θρησκείας, προστίθενταν και η οικογένεια, οπότε είχαμε το γνωστό τρίπτυχο πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια, που εξάλλου ήταν πάντοτε ο ισχυρός πυρήνας του ελληνικού λαού, χάρη στον οποίο επιβίωσε επί αιώνες, παρά τους τόσους κατακτητές που πέρασαν και παρά την ισλαμική κυριαρχία επί 400 και πλέον χρόνια.
Η Νέα Δημοκρατία άλλαξε από τότε αρκετούς αρχηγούς, αλλά το τρίπτυχο αυτό ποτέ δεν αμφισβητήθηκε ούτε αποκαθηλώθηκε. Ο θερμότερος θιασώτης του θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ίσως ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έδωσε πολλούς πατριωτικούς αγώνες για Μακεδονία, Βόρεια Ήπειρο κ.λπ.
Μεγάλο πατριωτικό αγώνα διεξήγαγε για τη Μακεδονία και ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος· αγώνα που του στοίχισε πολλά.
Επί εποχής Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν άρδην μέσα στην Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα το κόμμα που στηριζόταν σε αυτό το τρίπτυχο να μεταλλάσσεται σε ένα κεντροδεξιό κόμμα ή συχνά ακόμη και σε κεντρο-αριστερόστροφο.
Το πρώτο γερό κτύπημα κατά του τρίπτυχου «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια» ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έδωσε στην περίοδο της πανδημίας, όπου εξίσωσε τον σεμνό, πειθαρχημένο και ταπεινό λαό της Εκκλησίας με αυτούς που συμμετείχαν στα έξαλλα πάρτυς και έκλεισε όλες τις εκκλησίες. Η άκαμπτη στάση της Κυβέρνησης και το άδειασμα της Ιεράς Συνόδου πριν τα Θεοφάνεια ανάγκασε και την Εκκλησία να προχωρήσει σε αντίστοιχο άδειασμα εκ μέρους της, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να «ανακρούσει πρύμναν».
Το δεύτερο γερό κτύπημα που γκρεμίζει τον πυλώνα «οικογένεια» δίνεται με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση και την θέσπιση γάμου ομοφυλόφιλων και αντίστοιχες ρυθμίσεις για υιοθεσία.
Το κτύπημα αυτό δίνεται εν ονόματι της Ευρώπης, που πλέον έχει αντικαταστήσει την έννοια της πατρίδας, ώστε να επέλθει η πλήρης κατάρρευση του τριπτύχου εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν αμφισβητούμε ότι η περίοδος της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν διοικητικά από τις πιο επιτυχημένες σε μία δύσκολη εποχή: η οικονομία ανέκαμψε, ο πολίτης άρχισε να αισθάνεται ασφάλεια, οι διάφορες κρίσεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα.
Ωστόσο ο Έλληνας ποτέ δεν ήταν μόνο κάποιος που του φτάνει μόνο να έχει για να ζει άνετα.
Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ύλη, αλλά ψυχοπνευματική οντότητα.
Αυτό το στίγμα έχει δώσει πολύ όμορφα ο κοινωνιολόγος Στέλιος Ράμφος μιλώντας πρόσφατα στον Αντώνη Κυριαζάνο του capital.gr για το νέο νομοσχέδιο:
«Μέσω του γάμου, δημιουργείται οικογένεια και ο ρόλος της είναι πάρα πολύ σημαντικός διοτι μέσω αυτής αναπροσανατολίζεται με τρόπο ποιοτικό και με τρόπο αξιακό, η επιθυμία του ανθρώπου. Αντί δηλαδή για ζωώδεις ορμικές πιέσεις, αναπτύσσουμε επιθυμίες αξιακές που μπορούν να μας εξανθρωπίσουν. Με τον θεσμό του γάμου και μέσα από την οικογένεια, επιτυγχάνουμε την διαφοροποίηση της επιθυμίας η οποία παύει να είναι μια ενστικτώδης επιθυμία χωρίς όρια και χωρίς προσανατολισμό όπως είναι στα ζώα που αδιαφορούν για τα πάντα».
Μετά λοιπόν την καταρράκωση του τριπτύχου «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που, όπως όλα δείχνουν, θα ταφεί οριστικά από αυτόν την Πέμπτη, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ποια θα είναι η επόμενη μέρα στην Νέα Δημοκρατία και ποια η αντίδραση από τα στελέχη της που εξακολουθούν να πιστεύουν σε αυτό.
Για αυτό πολλοί περιμένουν την Πέμπτη με ανυπομονησία, και μάλστα την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Ολομέλεια της Βουλής.