ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – Εντός της επόμενης εβδομάδας πιθανότατα με δύο δρομολόγια αμερικανικών μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-17, όπως είχε προαναγγείλει το Onalert.gr, φτάνουν στην Ελλάδα και στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα τα πρώτα ελληνικά ελικόπτερα MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό.
Η κατασκευάστρια εταιρεία Sikorski έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες των τριών πανίσχυρων Romeo ενημερώνοντας μάλιστα ότι οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2023, οι οποίες μάλιστα επικυρώνουν ότι κάθε ελικόπτερο είναι έτοιμο να εκτελέσει όλες τις αποστολές του, ανθυποβρυχιακές ή επιφανείας επιχειρώντας τόσο από πλοία όσο και την ξηρά.
«Τα κοινά χαρακτηριστικά (commonality) των ελληνικών MH-60R Seahawk με τα 330 MH-60R και 250 MH-60S, καθώς και με τον παγκόσμιο στόλο ελικοπτέρων Black Hawk, επιτρέπουν στη Sikorsky και στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να συνεχίσουν την υποστήριξη και τον εκσυγχρονισμό αυτής της δοκιμασμένης επιχειρησιακά πλατφόρμας, ώστε να διατηρούν στο μέγιστο τηv επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα και δυνατότητα αποτροπής απειλών» είπε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Sikorsky, Paul Lemmo.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει τα ελικόπτερα τύπου ΜΗ-60R, αφού στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 τέτοια ελικόπτερα, ενώ το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικά 14 ελικόπτερα MH-60R.
Το πρόγραμμα προμήθειας
Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε δύο φάσεις, τέσσερα τον Ιούλιο του 2020 και τρία τον Απρίλιο το 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την αμερικανική Κυβέρνηση. Τα πρώτα τρία ΜΗ-60R θα φτάσουν στην Ελλάδα στις αρχές του 2024 μέσα σε μεταγωγικά αεροσκάφη του U.S. Navy. Τα υπόλοιπα τέσσερα θα έρθουν το 2025, ολοκληρώνοντας την αγορά του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, οι πρώτες δοκιμές και πτήσεις των καινούργιων ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού θα γίνουν από κοινού τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Έλληνες, οι οποίοι ήδη έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ, επέστρεψαν και περιμένουν την άφιξη των ελικοπτέρων.
Έτσι σταδιακά και με την άφιξη των υπόλοιπων τεσσάρων ελικοπτέρων έως τα τέλη του 2024 αναμένεται να έχει συγκροτηθεί η 1η Μοίρα Romeo του Πολεμικού Ναυτικού με τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Εκτός από τα ανταλλακτικά για τα ελικόπτερα σταδιακά θα φτάσει το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα και ο οπλισμός των ελικοπτέρων στον οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρουκέτες και βλήματα Hellfire.
Η παραλαβή των Romeo και η περαιτέρω αναβάθμιση του ΠΝ
Το γεγονός ότι οι εργασίες για την κατασκευή του υπόστεγου, το οποίο θα φιλοξενήσει στον Μαραθώνα τα Romeo, δεν έχει ολοκληρωθεί κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το καλοκαίρι, αναγκάζει τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να χρησιμοποιήσουν άλλο χώρο για τη στέγαση των ελικοπτέρων με πιθανότερο αυτόν που φιλοξενεί τα S-70 Aegean Hawk καθώς πρόκειται για μόλις τρία ελικόπτερα. Με την άφιξη και των υπολοίπων τεσσάρων θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες στο υπό κατασκευή υπόστεγο.
Η απόκτηση των ΜΗ-60R μεταφράζεται σε αλλαγή σελίδας για το Πολεμικό Ναυτικό και πέρασμα σε μια νέα εποχή για τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Στόλου. Καθώς από τα παλαιάς τεχνολογίας AB-212, τα οποία προσέφεραν για πολλές δεκαετίες όμως πλέον θεωρούνται ξεπερασμένα τεχνολογικά, το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει τον πανίσχυρο συνδυασμό Romeo και S-70 με εξαιρετικά αναβαθμισμένες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες.
Η έλευση μάλιστα από το 2025 και των πρώτων ψηφιακών φρεγατών Belharra από τις οποίες θα επιχειρούν τα Romeo ισχυροποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το Πολεμικό Ναυτικό στον τομέα του ανθυποβρυχιακού πολέμου δίνοντας σαφές πλεονέκτημα έναντι του τουρκικού ναυτικού, το οποίο δεν θα διαθέτει ούτε φρεγάτες ούτε ελικόπτερα με τις δυνατότητες των Belharra και των Romeo.
Οι εξοπλισμοί και τα όπλα των Romeo
Η συμφωνία εκτός από την απόκτηση των ελικοπτέρων περιλαμβάνει ακόμη τρία επιπλέον ραντάρ APS-I 5, τερματικά ζεύξης δεδομένων Link-16, 18 κινητήρες, 7 ποντιζόμενα σόναρ, πυραύλους Hellfire AGM-114R, τορπίλες ΜΚ-54, πολυβόλα Μ240 των 7.62 χιλιοστών, ασυρμάτους και εκπαιδευτικά όπλα, ενώ υπάρχει δυνατότητα χρήσης των τελευταίας τεχνολογίας βλημάτων NSM.
Η διαφορά των MH-60R Romeo σε σχέση με τα δοκιμασμένα και αξιόπιστα S-70 «Aegean Hawk» έγκειται τόσο στην τρομακτική ισχύ πυρός με συνολικά 8 Hellfire όσο και στην ικανότητα να χρησιμοποιούν ηχοσημαντήρες (sonobuoys), πέρα από το sonar, ώστε να επιτηρούν μεγάλες περιοχές και να εντοπίζουν τα εχθρικά υποβρύχια.
Τουλάχιστον 220 ελικόπτερα MH-60R επιχειρούν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο έχοντας ήδη ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ώρες πτήσης. Τα «Romeo» πρόκειται να αντικαταστήσουν τα επτά γερασμένα πλέον ΑΒ-212 και μαζί με τα έντεκα S-70 «Aegean Hawk» τα οποία διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, θα αποτελέσουν μια πανίσχυρη δύναμη ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων, τα οποία θα επιχειρούν είτε ανεξάρτητα είτε από τις φρεγάτες του Στόλου.
Του Κώστα Σαρικά/onalert.gr