Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – Το πρωί της Τετάρτης, 31ης Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Βεροίας για την γιορτή των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, προστατών του Ιατρικού και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ημαθίας.
Στο τέλος τελέστηκε μνημόσυνο για τα αποβιώσαντα μέλη των συλλόγων και αρτοκλασία για όσους διακονούν στον τομέα της υγείας, ενώ η κ. Ελένη Μπάμπαλου, Ιατρός Αιματολόγος Επιμελήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Ναούσης μίλησε με θέμα: «Η πανανθρώπινη αξία της προσφοράς στον συνάνθρωπο μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Φωστήρες εκλάμπουσι δύο, τας των θαυμάτων λαμπηδόνας, κρηνης εκ μιάς φωτοφόρου, τοις ασθενούσιν απαρυόμενοι».
Χθες η Αγία μας Εκκλησία μας εόρτασε «τους τρεις μεγίστους φωστηρες της τρισηλίου Θεότητος», τους τρεις Ιεράρχες, οι οποίοι με τον λόγο και το έργο τους ακτινοβολούσαν το φως της γνώσεως και της χαριτος του Θεού, το οποίο ενοικούσε στην ψυχή και την ύπαρξη τους, και καθοδηγούσαν τους ανθρώπους.
Και σήμερα εορτάζει «φωστήρες … δύο», οι οποίοι εκλάμπουν «τας των θαυμάτων λαμπηδόνας, κρηνης εκ μιάς φωτοφόρου … αρυομενοι». Εορτάζει και τιμά τους δύο θαυματουργούς αγίους Αναργύρους Κύρο και Ιωάννη, οι οποίοι ως φωστήρες και αυτοί της τρισηλίου Θεότητος φωτίζουν με τη χαρη των θαυμάτων τους ανθρώπους. Γιατί το φως του Θεού δεν παύει ποτέ να καταυγάζει και να ευεργετεί τον κόσμο, αλλά βρίσκει πάντοτε τα πρόσωπα εκείνα διά των οποίων δρα ευεργετικά και να καθοδηγεί τους ανθρώπους.
Γι᾽ αυτό και η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τους δύο αυτούς αγίους Αναργύρους, οι οποίοι επιτέλεσαν και επιτελούν με τη χάρη του Θεού αναριθμητες θεραπείες και ιασεις ανακουφιζοντας τους ανθρώπους από τις σωματικές ασθενειες και απαλλασσοντας τους από τους πονους.
Τους τιμά η Εκκλησία μας, όπως και όλοι εμείς που προσήλθαμε σημερα στον ιερό ναό των αγίων Αναργύρων, όχι γιατί επιθυμεί να υποβαθμίσει ή να καταργήσει τους ιατρούς. Για την Εκκλησία και για όλους μας ισχύει πάντοτε η εντολή του Θεου: «τίμα ιατρόν … και γαρ αυτόν έκτισεν Κύριος».
Τιμά όμως και προβάλλει η Εκκλησία μας και τους αγίους Αναργυρους για να αναδείξει τη σημασία της χαριτος και της δωρεάς του Θεού.
Οι ασθένειες που ταλαιπωρούν τους ανθρωπους είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της χοικης μας φυσεως, η φθορα της οποίας είναι φυσική και επιτείνεται πολλές φορες από τις λανθασμένες και εφάμαρτες επιλογές μας. Το γεγονος αυτό επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο και από τις ιατρικές μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν ποσο η απομάκρυνσή μας από μία ισορροπημένη διατροφή, σαν αυτή που συστήνει η Εκκλησία με τις νηστείες της, ή η ηθελημένη αδιαφορία μας για το φυσικό περιβαλλον και την προστασία του, επιδρούν βλαπτικά στην ανθρωπινη υγεία και γινονται αιτίες σοβαρων και ανιατων ασθενειών.
Η φιλανθρωπία του Θεου όμως, παραβλέποντας και συγχωρώντας την ανθρώπινη αδυναμία, επεμβαίνει προς θεραπεία των ασθενειων μας. Παρεμβαίνει διά της θείας χάριτος η οποία εκφράζεται και διά των θαυματων και διά των ιατρων.
Η προσέγγιση αυτή μπορεί να ξενίζει καποιους, διότι συγκρίνεται μια επιστήμη, που στηρίζεται στις μελέτες και τα πειράματα, με μία μεταφυσική δύναμη, όπως αυτη του Θεου, αλλά στην πραγματικότητα και η επιστήμη αποτελεί μία έκφανση της χαριτος του Θεού.
Με τη χάρη και τον φωτισμό του Θεού οι άνθρωποι αποκρυπτογραφησαν τα μυστικα του ανθρωπίνου σωματος, ώστε να μπορούν να το θεραπεύσουν. Με τη χάρη του Θεού δημιούργησαν τα μεσα τα οποία είναι απαραίτητα για τη θεραπεία των ποικίλων ασθενειων.
Έτσι τα θαύματα των αγίων δεν καταργούν τους ιατρούς, ούτε βεβαίως οι ιατροί αναιρούν τη θεία χάρη, αλλα και τα δύο διακονούν και ανακουφιζουν τον άνθρωπο από τον πόνο των ασθενειών.
Η αντιμετώπιση όμως της ιατρικης επιστήμης ως ενός τρόπου με τον οποίο δρα η χάρη του Θεού δείχνει και τον τροπο με τον οποίο θα πρέπει να επιτελούν και οι ιατροί το θεραπευτικό τους έργο, μιμουμενοι τους αγίους και μαλιστα τους τιμωμένους αγίους Αναργύρους.
Και αν κάτι χαρακτηριζει τους τιμωμένους αγίους είναι η αγάπη προς τον άνθρωπο. Επεμβαίνουν θαυματουργικά, γιατί αγαπούν τον άνθρωπο που πάσχει. Επεμβαίνουν θαυματουργικά, γιατί ο ίδιος ο Θεός αγαπά το πλάσμα του και γι᾽ αυτό θέλει να το θεραπεύσει. Επεμβαίνουν θαυματουργικά, γιατι γνωρίζουν ότι οι ίδιοι είναι τα όργανα της αγάπης του Θεού, την οποία δεν έχουν δικαίωμα να κρατούν για τον εαυτό τους, αλλά οφείλουν να την προσφέρουν στους ανθρώπους. Και επειδή γνωρίζουν ότι το δώρο της θεραπείας που προσφέρουν δεν είναι δικο τους αλλα του Θεού, το προσφερουν με αγάπη.
Τιμώντας, λοιπόν, και προβάλλοντας η Εκκλησία μας σήμερα τους αγίους Αναργύρους Κύρο και Ιωαννη ως πρότυπα, προτρέπει όλους μας, ιδιαιτέρως όμως τους ιατρούς μας και τους οδοντιάτρους μας, που τιμάτε τους αγίους ως προστατες σας, να περιβάλλουν με αγάπη τους ασθενούντας και να τους θεραπεύουν με τη συναίσθηση ότι επιτελούν εργο Θεού και όχι ένα οποιοδήποτε άλλο επαγγελμα. Σας καλεί η Εκκλησία μας να προσφέρετε διά της επιστήμης σας τη δωρεά της θείας χαριτος με αγάπη, διότι, όταν η χάρη προσφέρεται με αγάπη, τότε ο ανθρωπος ευλογείται από τον Θεό και πλουτίζει από τη χάρη του Θεού, την οποία όχι μόνο έχουμε όλοι μας ανάγκη, αλλά και η οποία μας καθιστα περισσότερο πλούσιους από ο,τι όλα τα αγαθά του κόσμου.
Αυτή τη χάρη ταπεινά ευχομαι να χαρίσει ο Θεός και σε σας τους ιατρούς και οδοντιάτρους, διά πρεσβειων των εορταζομενων αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, των αγίων προστατών σας.