Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου (μετά τα Φώτα) εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας.
Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Καθηγούμενος της Μονής προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και του προσέφερε μία εικόνα του Τιμίου Προδρόμου.
Ακολοούθησε κέρασμα στο αρχονταρίκι της Μονής και αμέσως μετά ο Οσ. Μοναχός Παντελεήμων παρουσίασε φωτογραφίες από τη ζωή της Μονής τη χρονιά που έφυγε.
ΟΜΙΛΙΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
«Ίδε ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου».
Κυριακή μετά τη Βάπτιση του Χριστού, Κυριακή μετά τα Φώτα σήμερα. Και εάν χθες η φωνή του Θεού ήταν αυτή η οποία απεκάλυψε ποιος ήταν ο βαπτιζόμενος στα ύδατα του Ιορδάνου από τον κήρυκα της μετανοίας, τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, σήμερα είναι ο τίμιος Πρόδρομος, ο οποίος αποκαλύπτει στους μαθητές του αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που ανά τους αιώνες ακούν τη φωνή του, ποιος είναι αυτός τον οποίο εβάπτισε.
Για τον Θεό ο βαπτιζόμενος Χριστός είναι ο Υιός του ο αγαπητός, στον οποίο ευδόκησε, ο οποίος έχει ολόκληρη την εύνοια και την αγάπη του Θεού-Πατέρα του, γιατί υπήρξε πάντοτε πιστός τηρητής, θα μπορούσαμε να πούμε κατά το ανθρώπινο, του πατρικού θελήματος. Και αυτή η υπακοή του έφθασε μέχρι του σημείου να γίνει «υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε Σταυρού», προκειμένου να υλοποιήσει το θαύμα της θείας οικονομίας για τη σωτηρία των ανθρώπων.
Για τον τίμιο Πρόδρομο ο βαπτιζόμενος Χριστός είναι «ο αμνός του Θεού». Eίναι αυτός, ο οποίος προσφέρεται ως θυσία, για να απαλλαγεί ο άνθρωπος από την αμαρτία. Είναι αυτός, ο οποίος αναλαμβάνει όλο το βάρος των ανθρωπίνων αμαρτιών, για να μας ελευθερώσει από αυτές και να μας χαρίσει την άφεση.
«Ίδε ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου».
Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βλέπει τον Χριστό όχι σαν αυτό που φαίνεται, σαν ένα συνηθισμένο άνθρωπο, ο οποίος κυκλοφορούσε επί τριάντα χρόνια μεταξύ των ανθρώπων, χωρίς κανείς να τον αναγνωρίσει, αλλά σαν αυτόν που πραγματικά είναι.
Και πως το επιτυγχάνει αυτό;
Το επιτυγχάνει, γιατί διαθέτει καθαρούς πνευματικούς οφθαλμούς, διαθέτει καθαρή καρδιά, καθώς μόνο «οι καθαροί τη καρδία … τον Θεόν όψονται». Και ο τίμιος Πρόδρομος διακρίνει κάτω από το κάλυμμα της σαρκός, κάτω από την ανθρώπινη φύση την οποία ανέλαβε ο Χριστός, προκειμένου να έλθει στη γη και να αναζητήσει και να σώσει το απολωλός πρόβατο, τον αμαρτωλό δηλαδή άνθρωπο, τη θεότητα του Χριστού. Και αυτήν υποδεικνύει και στους μαθητές του.
Διακρίνει ο τίμιος Πρόδρομος με τους οφθαλμούς της ψυχής του την υψίστη ταπείνωση του Υιού του Θεού, ο οποίος «εκένωσεν εαυτόν μορφήν δούλου λαβών» για να αναστήσει τον πεπτωκότα άνθρωπο. Τον διακρίνει, διότι δεν έχει αφήσει τον εγωισμό και την υπεροψία να συσκοτίσουν και να τυφλώσουν τα μάτια του.
Ο τίμιος Πρόδρομος όχι μόνο συστήνει τον Ιησού στους μαθητές του αλλά δεν παραλείπει να τονίσει και την υπεροχή του Χριστού έναντι του ίδιου, λέγοντας: «ούτός εστι περί ου εγώ είπον· οπίσω μου έρχεται ανήρ ος έμπροσθέν μου γέγονεν, ότι πρώτός μου ην».
Αυτός είναι, λέγει, εκείνος για τον οποίο σας είπα ότι έρχεται μετά από εμένα άνδρας, ο οποίος είναι μπροστά μου, γιατί είναι ασύγκριτα ανώτερός μου.
Ποιος άλλος άνθρωπος θα παραδεχόταν και θα ομολογούσε την ανωτερότητα ενός άλλου και μάλιστα ενός αγνώστου, παρά μόνο ένας άνθρωπος με μεγάλη ταπείνωση;
Αυτή τη μεγάλη ταπείνωση διέθετε ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ταπείνωση που αποδεικνύεται και από τη στάση του έναντι του Χριστού και την αρχική άρνησή του να τον βαπτίσει, ενώ γνώριζε ποιος ήταν ο προορισμός της ζωής του και ποια η αποστολή του· ενώ ήταν ο ίδιος, κατά τον λόγο του Κυρίου μας, «ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών».
Γι᾽ αυτήν την ταπείνωσή του, όχι μόνο την ευκαιριακή, αλλά την διά βίου ταπείνωσή του, έλαβε ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος τη χάρη του Θεού. Και αυτή τον αξίωσε όχι μόνο να δεί τον Μεσσία αλλά και να τον βαπτίσει και να τον γνωρίσει στους ανθρώπους. Διότι η ταπείνωση είναι αυτή που καθαίρει την ψυχή του ανθρώπου και τον αξιώνει με τη χάρη του Θεού να υψωθεί και να γίνει θεατής ακόμη και των αρρήτων μυστηρίων του.
Από αυτήν την ταπείνωση του τιμίου Προδρόμου, του εφόρου και προστάτου της ιεράς αυτής Μάνδρας, η οποία πανηγυρίζει σήμερα μαζί με όλους τους ευλαβείς προσκυνητές, οι οποίοι συνήλθαμε σήμερα για να τιμήσουμε την ιερά Σύναξη του αγίου Ιωάννου, του Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου μας, ας διδαχθούμε και εμείς, κληρικοί, μοναχοί και λαικοί, εάν θέλουμε να προοδεύσουμε στην εν Χριστώ ζωή· εάν θέλουμε να κερδίσουμε τη σωτηρία την οποία μας χάρισε ο Χριστός, ταπεινώνοντας, αν και Θεός, τον εαυτό του για μας· εάν θέλουμε ο Χριστός να χαρίσει την άφεση και στις δικές μας αμαρτίες και να μας αξιώσει, καθαιρόμενοι διά της χάριτος των μυστηρίων του να τον συναντήσουμε στη βασιλεία του.
ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ