Ι.Μ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – Το τριετές Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.
Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, ενώ ακολούθησε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του ιδίου Μητροπολίτου και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Καστορίας κ. Καλλινίκου. Στο ιερό βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και Γρεβενών κ. Δαβίδ, οι οποίοι και έλαβαν μέρος στο Ιερό Μνημόσυνο, που ακολούθησε.
Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο Επίσκοπος της πολυνησιωτικής Μητροπόλεως Σύρου κ. Δωρόθεος, οποίος αναφέρθηκε στην εορτή της του Χριστού Γεννήσεως, καθώς και στο μαρτύριο των 14000 νηπίων, των αναιρεθέντων υπό του Ηρώδου στη Βηθλεέμ, που εορτάζουμε και τιμούμε σήμερα. Στην προέκταση του λόγου του σημείωσε πως τα ίδια τραγικά γεγονότα, ως αποτέλεσμα και πάλι του ανθρωπίνου εγωισμού, βιώνουμε και σήμερα με τους εν εξελίξει πολέμους και πολλά αθώα παιδιά δεν προλαβαίνουν να χαρούν το φως και τη χαρά της ζωής.
Αναφερόμενος στον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ, μετέφερε την εμπειρία και επικοινωνία της διαπροσωπικής τους σχέσης και περιέγραψε πολλά από τα χαρίσματα με τα οποία τον κόσμησε ο Θεός, τα οποία, μάλιστα, αύξανε προς δόξαν του Αγίου Τριαδικού Θεού και προς ωφέλεια της Εκκλησίας μας και του ποιμνίου που του ενεπιστεύθη ο Χριστός μας και η Εκκλησία Του.
Τέλος, ζήτησε και παρότρυνε τους πάντες να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού αδελφού και φίλου Σεραφείμ, ευχόμενος να πρεσβεύει από τον θρόνο του Εσφαγμένου Αρνίου για τον καθένα από μας.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο, ενώ αμέσως μετά τελέσθηκε Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Σεραφείμ.
Νωρίτερα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Καστοριάς κ. Καλλίνικος, στον λόγο του, είπε:
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι προσήλθατε σήμερα, 29 Δεκεμβρίου 2023, τρία ακριβώς έτη από την κοίμηση του μακαριστού προκατόχου μου Μητροπολίτη Καστορίας κυρού Σεραφείμ, εδώ στον Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, για να τελέσουμε την θεία Ευχαριστία και το Αρχιερατικό Μνημόσυνο του μακαριστού.
Να ευχαριστήσω τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας:
Βεροίας, Καμπανίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονα, τον πολιό Ιεράρχη, ο οποίος προεξήρχε του Αρχιερατικού Μνημοσύνου.
Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, ο οποίος ήρθε από τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδος και προεξήρχε του Αρχιερατικού Συλλείτουργου και μας ευλόγησε, ήταν φίλος του μακαριστού και είχε την ευλογία να τελέσει αυτός μόνος την εξόδιο ακολουθία του, κατά τις θλιβερές και πονεμένες εκείνες ημέρες της πανδημίας.
Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, ο οποίος με τιμά με την αγάπη του, αν και είμαι μικρός και αυτός είναι πολύπειρος και αγωνιστής Ιεράρχης.
Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, ο οποίος ήρθε από τόσο μακριά, περνώντας βουνά και θάλασσες, για να συμπροσευχηθεί μαζί μας και να μας μιλήσει τόσο ωραία για τον μακαριστό Μητροπολίτη.
Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο, ο οποίος ήταν συνεφημέριος με τον Μακαριστό στην Αθήνα και επίσης ήρθε από μακριά, πέρα από την Πίνδο, για να συμπροσευχηθεί μαζί μας.
Τον πρεσβύτερο των Ιεραρχών της Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελούμε μια οικόγένεια, τον Μητροπολίτη Κοζάνης και Σερβίων κ. Παύλο
Τους υπόλοιπους καλούς γείτονες Ιεράρχες της Δυτικής Μακεδονίας
Γρεβενών κ. Δαβίδ, τον και διατελέσαντα Τοποτηρητή μας.
Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο, πνευματικό παιδί και συνεργάτη του μακαριστού Σεραφείμ.
Και τον νεώτερο Ιεράρχη καλό γείτονα Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Ειρηναίο.
Τον Καστοριανό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος είναι παρών με τον εκπρόσωπό του.
Και όλους όσοι δεν μπόρεσαν να έρθουν για αντικειμενικούς λόγους, και μου τηλεφώνησαν ή έστειλαν συλλυπητήριες επιστολές.
Να ευχαριστήσω τους Άρχοντες του τόπου:
Την Βουλευτή του Νομού κ. Μαρία Αντωνίου
Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη
Τον νέο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Αμανατίδη, ο οποίος μου τηλεφώνησε ότι για αντικειμενικούς λόγους δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.
Τον νέο Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δημήτριο Σαββόπουλο.
Τους Δημάρχους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου κ.κ.Ιωάννη Κορεντσίδη, Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και Χρήστο Γκοσλιόπουλο.
Τους εκπροσώπους των Ενστόλων Φυλάκων και Υπηρετών της κοινωνίας και του έθνους μας, ήτοι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής
Να ευχαριστήσω τις Γερόντισσες και Μοναχές των Μονών της Μητροπόλεώς μας, τους Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, τους εκπροσώπους λοιπών αρχών και φορέων.
Να ευχαριστήσω τον λαό του Θεού, που ήρθατε να προσευχηθείτε για τον επί εικοσιπενταετία Ποιμενάρχη της Καστοριάς, και να ζητήσετε την ευχή του.
Να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, Κληρικούς και λαικούς, για τον κόπο τους στην διοργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης προς τιμήν του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας.
Κυρίως, όμως, το μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στον ίδιο τον μακαριστό προκάτοχό μου Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ, ο οποίος είναι η αιτία της συνάξεως αυτής.
Ποίμανε θυσιαστικά την Επαρχία του και έκανε φίλους τους Αγίους.
Αγάπησε την Κυρία Θεοτόκο, το Περιβόλι της το Άγιον Όρος, και την Πόλη της, όπως θεωρούσε και πράγματι είναι πόλη της Θεοτόκου η Καστοριά.
Και οι πιστοί τον αγάπησαν για την πατρική καρδιά του.
Τον γνώρισα προσωπικά, όταν ήταν Αρχιμανδρίτης στην Αθήνα και εγώ λαικός. Στον Ναό που υπηρετούσε, τον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών, παρακολούθησα επί ένα χρόνο μαθήματα αγιογραφίας που διοργάνωνε η Ενορία με την μέριμνα του τότε Αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ.
Κυρίως εκεί παρακολουθούσα τα μαθήματα του πνευματικού μου πατέρα τότε Ιεροκήρυκα Αθηνών π. Ιεροθέου, νυν Μητροπολίτου Ναυπάκτου, ο οποίος συνδεόταν με πνευματική σχέση με τον Μακαριστό. Ο Μακαριστός τον θεωρούσε διδάσκαλό του, και ο τότε π. Ιερόθεος ονόμαζε τον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών, Άγιο Νικόλαο Αναπαυσά, διότι εκεί εύρισκε ανάπαυση, από τους κόπους της ποιμαντικής στην Αθήνα.
Μέσω του Μητροπολίτου Ναυπάκτου γνώρισα τα χαρίσματά του. Γι᾽ αυτό και θα δανειστώ μερικά λόγια του Σεβασμιωτάτου, που σκιαγραφούν τον Μακαριστό, ως Ιερέα τότε και ως Μητροπολίτη μετέπειτα.
«Ήταν φιλακόλουθος, φιλάγιος, φιλόθεος και φιλάνθρωπος, σεβόταν τον ιερό θεσμό της Εκκλησίας και αγαπούσε την Πατερική Ορθόδοξη θεολογία και τον μοναχισμό».
«Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ησυχαστικής θεολογίας, όπως την εξέφραζε ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς».
«Ως αδελφοί Μητροπολίτες είχαμε διαρκή επικοινωνία για φλέγοντα εκκλησιαστικά και θεολογικά θέματα, αποδεχόταν πλήρως τον λόγο μου, με σεβόταν πολύ, με ονόμαζε πάντοτε ως Γέροντα και συντονιζόμασταν σε όλα τα ζητήματα, θεολογικά και εκκλησιαστικά. Σηκώσαμε τον ίδιο σταυρό της επισκοπικής διακονίας στις Μητροπόλεις μας. Παρακολουθούσα το Επισκοπικό του έργο ως Μητροπολίτου, όπου εκδίπλωσε όλα τα εσωτερικά του χαρίσματα.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ ήταν άρχοντας στην συμπεριφορά του, αλλά και ένα μικρό παιδί, ευαίσθητος άνθρωπος και δραστήριος, φιλόξενος και αγαπητός Δεσπότης και πατέρας, θυσιαστικός εκκλησιαστικός ποιμενάρχης και ένθερμος πατριώτης, φιλακόλουθος και δραστήριος ποιμαντικά, φιλάγιος και φιλαγιορείτης, ασκητής, ησυχαστής και ανοιχτόκαρδος, ορμητικός και ταπεινός. Είχε πολλά χαρίσματα, σε πληθωρικό βαθμό».
Και για την κοίμησή του, γράφει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου:
«Μου εμπιστεύθηκε ότι καποια ημέρα εισήλθε στον θάλαμο μια νοσηλεύτρια, πριν εισαχθή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και ρώτησε αν είχαν ανάψει θυμίαμα, γιατί ευωδίαζε ο θάλαμος. Τότε ο ίδιος διεπίστωσε ότι ευωδίαζε ένα μικρό κουτάκι με κάποια λείψανα που είχε κάτω από το μαξιλάρι του. Αυτό δείχνει την αγάπη του που είχε στα ιερά λείψανα, που τα έλαβε μαζί του και στο Νοσοκομείο.
Τώρα που το σκέφτομαι αυτό, καταλαβαίνω ότι ίσως αυτή η ευωδία ήταν ένδειξη ότι τον ήθελε ο Θεός στην ουράνια θεία Λειτουργία, γιατί ευαρεστήθηκε από την ζωή του».
Αυτά τα χαρίσματα και τις αρετές του Μακαριστού τα είδα και εγώ, ως διάδοχός του, αποτυπωμένα στα αποτελέσματα της ποιμαντικής του δράσης εδώ στην Καστοριά.
Ο μακαριστός Σεραφείμ είχε απλή πίστη και αγάπη για την Εκκλησία.
Για το εκκλησιαστικό του φρόνημα και την εν γένει ποιμαντική του προσφορά η Εκκλησία τον τιμά σήμερα, μέσω του διαδόχου του, της ελαχιστότητάς μου.
Τον τιμά η Εκκλησία όπως Αυτή γνωρίζει να τιμά τους εργάτες της. Και η τιμή αυτή είναι αιώνια.
Και πάλι σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι και προσεύχομαι να έχουμε την ευχή του».
***
Αμέσως μετά, στην αίθουσα συνεδρίων του Ξενοδοχείου «ΕΣΠΕΡΟΣ» πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του αφιερωματικού – τιμητικού τόμου, που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, προς τιμή και μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Σεραφείμ.
Διαβάστε τον πρόλογο του Σεβασμιωτάτου ΕΔΩ.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, ενώ χαιρέτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σιατίστης κ. Αθανάσιος και Φλωρίνης κ. Ειρηναίος, μεταφέροντας κι αυτοί κάποιες από τις προσωπικές τους εμπειρίες και τις πνευματικές, κυρίως, συναναστροφές με τον αοίδημο Ιεράρχη.
Την παρουσίαση του τόμου έκανε ένας εκ των επιμελητών του, ο Υποψήφιος Διδάκτωρ Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πνευματικός υιός του μακαριστού Σεραφείμ, κ. Κυριάκος Μωυσίδης, ο οποίος μίλησε για τα κείμενα και τις θεματικές τους, που συμπεριλαμβάνονται στον αφιερωματικό τόμο, καθώς και για τα χαρακτηριστικά εκείνα γνωρίσματα του συγγραφέα, που αναδύονται μέσα από τις εγκυκλίους και τα ποιμαντικά του μηνύματα.
Παράλληλα, στο εκλεκτό ακροατήριο της εκδήλωσης, έγινε γνωστό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο, και μία επιπλέον έκδοση του μακαριστού Μητροπολίτου Σεραφείμ, με τίτλο «Η χελιδόνα του Πόντου. Η Αγία Σοφία η εν Κλεισούρα». Το εν λόγω βιβλίο, το οποίο εξέδωσε η Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας, είναι συγγραφή του μακαριστού, το οποίο, όμως, δεν πρόλαβε να το εκδώσει εν ζωή.
Την έκδοση προλογίζει ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος.