Ι.Μ. ΑΙΤΩΛΙΑΣ – Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου πραγματοποιήθηκε η μηνιαία Γενική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με θέμα το Θείο Κήρυγμα.
Την πρώτη εισήγηση είχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Νεκτάριος Καρσιώτης, Ιεροκήρυξ του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα: «Προετοιμασία θείου κηρύγματος – Πρακτικές οδηγίες».
Ο π. Νεκτάριος ανέφερε ότι αποτελεί γεγονός μεγάλης σπουδαιότητος πως η Εκκλησία ζει από την Τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας, που είναι το κέντρο και ο πυρήνας της, αλλά και από την τράπεζα του θείου λόγου. Γι’ αυτό ο κήρυκας του θείου λόγου οφείλει να ετοιμάζεται διαρκώς, για να ανταποκρίνεται αισίως στην υψηλή του αποστολή. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να ζει μέσα στο κλίμα της ορθοδόξου πνευματικότητος, να αγωνίζεται να αποκτήσει “ομοήθειαν Θεού” και να καταρτίζεται συνεχώς με την μελέτη αξιόλογων βιβλίων, την ακρόαση καλών ομιλητών και την κατανόηση των ποικίλων δυσκολιών των ενοριτών του, ώστε να μπορεί να τους φανεί αρωγός με έργα και λόγια.
Στη συνέχεια τόνισε, ότι είναι σημαντικό ο ιεροκήρυκας να αναπτύσσει την ομιλία του βάσει ενός σχεδιαγράμματος. Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της χρονικής διάρκειας του κηρύγματος που δεν πρέπει να ξεπερνά τα δώδεκα λεπτά. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του κηρύγματος είναι η καλή γνώση της Αγίας Γραφής, και ιδίως της περικοπής που θα αναλύσει. Χρειάζεται απλότητα στην διαπραγμάτευση του θέματος, προσαρμογή στο μορφωτικό επίπεδο των ακροατών και αποφυγή της τάσεως για υπερανάλυση. Είναι αναγκαίο ο ιεροκήρυκας να αφήνει περιθώριο να επεξεργάζονται οι πιστοί το κήρυγμα, να σκέπτονται γύρω από αυτό και να προβληματίζονται.
Ολοκληρώνοντας και μιλώντας για την σύγχρονη πραγματικότητα υπογράμμισε ότι στην εποχή μας, η οποία κατακλύζεται από εικόνες, μηνύματα, ακατάσχετη φλυαρία και, όχι σπάνια, από ψευδή πληροφόρηση, οι κήρυκες του θείου λόγου οφείλουν να κρατούν το μέτρο και την αλήθεια και το κήρυγμά τους να είναι χριστοκεντρικό, αγιογραφικό, μυσταγωγικό, πατερικό, πρακτικό, σαφές και συγκεκριμένο και, βεβαίως, παρακλητικό.
Την δεύτερη εισήγηση ανέπτυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρ. Θωμάς Χρυσικός, Προϊστάμενος του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Αιόλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και είχε θέμα: «Σύγχρονες προκλήσεις του θείου κηρύγματος – Το κήρυγμα στην εποχή μας».
Ο ομιλητής τόνισε, ότι το θείο κήρυγμα δεν μπορεί παρά να αποτελεί εκδήλωση μυσταγωγικής ευθύνης του ποιμένα προς τον λαό του Θεού. Κέντρο του είναι ο Χριστός που προσλαμβάνει τον όλο άνθρωπο κάθε εποχής με τον τρόπο της παραδόξου Ενανθρωπήσεως Του, παρατεινόμενης λειτουργικά έως των εσχάτων.
Επίσης υπογράμμισε ότι κάθε στιγμή του βίου μας μέσα στο μυστήριο της Εκκλησίας, προσφέρεται και συνάπτεται με τη ζωή του Χριστού και εγκαθίσταται στη Βασιλεία του Πατρός εν Πνεύματι Αγίω. Αυτό είναι το κέντρο του κηρύγματος σε κάθε εποχή, κυρίως, όμως, σήμερα που πολλαπλασιάζονται οι πειρασμοί της φυγόκεντρης πορείας προς την Εκκλησία και δοκιμάζεται ο άνθρωπος στις πιο δυναμικές μορφές της προσωπικής του ζωής, αδυνατώντας να εντοπίσει στη ρέουσα μορφή του κόσμου το ουσιώδες κέντρο του.
Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ιερέων, τον οποίο συντόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ Δαμασκηνός, καταθέτοντας και την ποιμαντική του εμπειρία στα θέματα που συζητήθηκαν. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους Ιερείς για τρέχοντα ποιμαντικά και διοικητικά θέματα της Ιεράς Μητροπόλεως και έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες για το Άγιο Δωδεκαήμερο, ευχόμενος στους Ιερείς καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.