Σουηδίας Κλεόπας: «Η αγωνία μου για το μέλλον είναι, με τις ευχές του Πατριάρχου μας, η ανεύρεση νέων, οι οποίοι έχουν τον πόθο και την διάθεση για την ιερωσύνη, ώστε να ανανεώνεται ο ιερός Κλήρος», ανέφερε…
μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας, ο οποίος μίλησε στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» για την ποιμαντική και ιεραποστολική προσπάθεια που συντελείται στη μητροπολιτική δικαιοδοσία του, καθώς και για τους οραματισμούς του για το μέλλον και την επάνδρωση των ενοριών.
-Κ.τ.Ο.: Πόσο δύσκολο είναι να καλλιεργηθεί το ευαγγελικό Μήνυμα σε έναν τόπο που, στη συντριπτική πλειοψηφία του, δεν ασπάζεται την Ορθοδοξία;
– κ. Κλεόπας: Επιτρέψτε μου, πρωτίστως να σας ευχαριστώ για την φιλοξενία σας στην “Κιβωτό της Ορθοδοξίας”.
Δράττομαι, επίσης, της ευκαιρίας να επισημάνω ότι το μήνυμα του Ευαγγελίου είναι διαχρονικό, αφού κατά τον λόγο του Αποστόλου Παύλου: “Χριστός χθές καί σήμερον ο αυτός καί εις τούς αιώνας” (Εβρ. 13,8).
Επομένως, ανεξάρτητα από τον τόπο που ο καθένας μας έχει ταχθεί από την Εκκλησία να διακονήσει τους αδελφούς του, το πρώτιστο έργο είναι το πνευματικό και η επίκλησις της Χάριτος του Θεού, με την επενέργεια της οποίας ξεπερνιούνται οι οποιεσδήποτε, και φαινομενικά αξεπέραστες, δυσκολίες, αφού το φρόνημά μας πρέπει να είναι η εμπειρία μας ότι: “τα αδύνατα παρά ανθρώποις, δυνατά εστί παρά τω Θεώ”.
Εξάλλου, το ιερό θυσιαστήριο, είτε βρίσκεται κάπου στις χώρες της Αφρικής, είτε στον πιο λαμπρό Καθεδρικό Ναό της Αμερικής, τον ίδιο Χριστό προσφέρει για την σωτηρία μας.
Στην καθημερινότητά μας, μπορώ να σας καταθέσω ότι ζούμε μικρά ή μεγαλύτερα θαύματα της παρουσίας του Κυρίου μας, από πρόσωπα που οι ψυχές τους αναζητούν την αλήθεια του Ευαγγελίου και έρχονται να ξεδιψάσουν από το αιώνιο ύδωρ της Ορθοδόξου πίστεως, που είναι “ύδωρ αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον”.
Εξάλλου, ο αριθμός των ενηλίκων αδελφών μας, που με τον δικό τους πόθο εισέρχονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με το Μυστήριο του Βαπτίσματος ή του Χρίσματος, κατά περίσταση, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Να αναλογιστείτε ότι από τα μέσα Ιουνίου του 2014, οπότε και κατεστάθην επίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου στις Σκανδιναυϊκές Χώρες, οι βαπτίσεις και τα χρίσματα ενηλίκων αγγίζουν τον αριθμό των διακοσίων και πλέον.
-Κ.τ.Ο.: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην αρχιερατική ποιμαντορία σας;
– κ. Κλεόπας: Μία από τις πρώτες δυσκολίες που αντιμετώπισα από τότε που εγκαταστάθηκα στην Ι. Μητρόπολη ήταν η ανεύρεση καλών και ικανών κληρικών, οι οποίοι θα επάνδρωναν τις υπάρχουσες ενορίες, οι οποίες στερούνταν εφημερίου. Πρέπει χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι, όταν ήλθα στην Στοκχόλμη, βρήκα έναν μόνο κληρικό, που ήταν αναγκασμένος να ταξιδεύει, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, για να λειτουργεί και να τελεί ιεροπραξίες πολλάκις και εκτός Σουηδίας.
Με την χάρη του Θεού, αξιωθήκαμε μέχρι σήμερα να έχουμε στην διάθεσή μας δώδεκα κληρικούς, οι οποίοι εργάζονται με πολύ ζήλο και καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες των πιστών.
Μία επιπλέον δυσκολία ήταν η οργάνωση των ενοριών, για την οποία προσπαθήσαμε κι επιτύχαμε την αναδιάρθρωσή τους, σε συνεργασία με την υπεύθυνη υπηρεσία της Πολιτείας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ενορίας του Αποστόλου Βαρθολομαίου στην Ισλανδία, όπου επευτεύχθη η νομική της αναγνώριση, ενώ για την προσφάτως δωρηθείσα Ενορία του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, στην Δανία, και την επίσημη αναγνώρισή της, έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη αλληλογραφία προς το Βασίλειο της χώρας, ώστε να αποκτήσει κι εκείνη την προβλεπόμενη νομική οντότητα.
Για το γεγονός αυτό, ο επίσκοπος καλείται, επανδρώνοντας μια ενορία, εκτός από τον κατάλληλο εφημέριο, να αναζητά και τα υπόλοιπα στελέχη, τα οποία, με την εθελοντική τους προσφορά, συντελούν στην προαγωγή του έργου της Εκκλησίας.
Οι εθελοντές αυτοί είναι οι ιεροψάλτες, τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων, τα μέλη των φιλοπτώχων αδελφοτήτων, οι κατηχητές και κάθε άνθρωπος καλής θελήσεως, που αφήνει την ανάπαυσή του και διαθέτει τον χρόνο του για το καλό της ενορίας.
Θεωρώ ότι, με την χάρη του Θεού, και αξιούμενος να συμπληρώσω την πρώτη δεκαετία στην διαποίμανση της Ι. Μητροπόλεως, ξεπερνούμε, από κοινού με τους συνεργάτες μας, τα οποιαδήποτε εμπόδια και με την καλή διάθεση και συνεργασία των αρμοδίων και των εθελοντών μας, χαράσσουμε τους στόχους και το όραμα του αύριο.
– Κ.τ.Ο.: Πόσες ενορίες υπάρχουν σήμερα στη Σουηδία; Στη Νορβηγία; Οργανώνονται άλλες φιλανθρωπικές ή νεανικές ενοριακές δραστηριότητες;
– κ. Κλεόπας: Στην Σουηδία λειτουργούν 9 ενορίες, 4 στην Νορβηγία, 1 στο Ροσκίλντε της Δανίας, 1 στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, καθώς και το Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου στο Ρέττβικ της Σουηδίας, εκ των οποίων παραλάβαμε μόλις έξι τον αριθμό.
Σε πολλές ενορίες λειτουργούν κατηχητικά σχολεία, κύκλοι μελέτης Αγίας Γραφής, διοργανώνονται μαθήματα χορωδιών, αγιογραφίας, βυζαντινής μουσικής, συναντήσεις νεολαίας, ενώ κατά τόπους διοργανώνονται εκθέσεις, φιλανθρωπικές βραδιές, μουσικές εκδηλώσεις και οποιαδήποτε πρωτοβουλία συμβάλλει στην τόνωση της λατρευτικής και πολιτιστικής ζωής των ενοριών μας.
– Κ.τ.Ο.: Οι ακολουθίες τελούνται στην ελληνική γλώσσα; Πώς αντιμετωπίζουν οι ετερόδοξοι την ορθόδοξη μητρόπολη Σουηδίας;
– κ. Κλεόπας: Θεωρώ ότι το ερώτημά σας αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς δεν πρέπει να μάς διαφεύγει ότι η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας υπάγεται πνευματικώς στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνεπώς η αποστολή της είναι οικουμενικού χαρακτήρα, αγκαλιάζοντας κάθε άνθρωπο, που επιθυμεί την αληθινή συνάντηση με το Χριστό.
Για το λόγο αυτό, τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές, καθώς και στα Ιερά Μυστήρια, τα κύρια τμήματα της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Μυστηρίων τελούνται εκτός από την Ελληνική, στις κατά τόπους γλώσσες (Σουηδική, Νορβηγική, Δανέζικη), αλλά και την Αγγλική.
Συναισθανόμενοι και τις ανάγκες των Ουκρανών αδελφών μας, με την συγκατάθεση του Σεβ. Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνος, τις προσεχείς ημέρες των Χριστουγέννων θα προσέλθει Ουκρανόφωνος Ιερεύς, ο οποίος αρχικά στην Νορβηγία και στην συνέχεια στην Σουηδία, θα εκφωνεί τα σημαντικά σημεία της Θείας Λειτουργίας στην Ουκρανική γλώσσα.
Στο πνευματικό έργο που προαναφέραμε εν συντομία, εντάξαμε και την συγγραφική μας δραστηριότητα και προσφορά για την διαφώτιση, τόσο των μελών της τοπικής μας Εκκλησίας, όσο κι εκείνων που επιθυμούν, να διδαχθούν περισσότερα για την Ορθόδοξη πίστη και ζωή.
Έτσι, αξιώθηκα να εκδώσω προ ημερών το τελευταίο δίτομο έργο μου για τον προστάτη μου άγιο, με τον τίτλο: “Ανέκδοτες Επιστολές Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως”, μια συλλογή περίπου 2,300 ανεκδότων επιστολών, της χρονικής περιόδου 1894-1908, όπου ο άγιος υπηρέτησε ως σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Ριζαρείου Σχολής των Αθηνών.
Επίσης, εξεδόθησαν η Θεία Λειτουργία σε τρείς γλώσσες (Ελληνική, Αγγλική και Σουηδική), μια ιστορία για παιδιά στην Σουηδική γλώσσα, η μελέτη “Αναβάσεις” του ιεραποστόλου κληρικού της Ι. Μητροπόλεως, μακαριστού Αρχιμανδρίτου κυρού Ευσεβίου Βίττη, ο Ακάθιστος Ύμνος στην Ελληνική και Σουηδική, η Πατριαρχική Επίσκεψις στην Στοκχόλμη στην 50ετηρίδα της Ι. Μητροπόλεως, καθώς και το έτερο δίτομο έργο μου, στην Ελληνική και Αγγλική, “Ὁ Ἃγιος Νεκτάριος Κεφαλᾶς Μητροπολίτης Πενταπόλεως”.
Για όλες αυτές τις εκδόσεις, θέλω και πάλι να ευχαριστήσω από καρδίας τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τους αξίους συνεργάτες του, για την καθοριστικής σημασίας συμβολή τους στην ανάληψη εκτυπώσεως των ως άνω εκδόσεων.
– Κ.τ.Ο.: Ποια είναι τα σχέδια και οι οραματισμοί σας για την επόμενη ημέρα στη Μητρόπολη Σουηδίας;
– κ. Κλεόπας: Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για την καλή σας διάθεση, να προβάλλετε το έργο της ιεραποστολικής Εκκλησίας μας στην Σκανδιναυΐα, να σας επισημάνω ότι αγωνία μου για το μέλλον είναι, με τις ευχές του Πατριάρχου μας, η ανεύρεση νέων, οι οποίοι έχουν τον πόθο και την διάθεση για την ιερωσύνη, ώστε να ανανεώνεται ο ιερός Κλήρος.
Συναφής οραματισμός με τον προηγούμενο είναι η ίδρυσις νέων ενοριών, σε περιοχές που δεν υπάρχουν, όμως υφίσταται Ορθόδοξος πληθυσμός, καθώς και η εξασφάλισις της βιωσιμότητος των ενοριών, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες.
Μέλημά μας είναι, επίσης, η συνέχισις της εκ βάθρων αποκαταστάσεως και αγιογραφίσεως των υπολοίπων ναών μας, όπως πράξαμε στο παρελθόν με τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, τον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο και το Ησυχαστήριο Αγίου Νικολάου Ρέττβικ.
Δανείζομαι τους λόγους του ιερού Χρυσοστόμου: “Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν” και “ουκ ιστάμεθα, πορευόμεθα γάρ”, για την μέχρι τούδε διακονία μας. Ας μην ξεχνούμε ότι όλοι, όπου κι αν βρισκόμαστε, είμαστε διάκονοι του Θεού. Εμείς ρίχνουμε τον σπόρο, ενώ ο Θεός θερίζει το γεώργιόν του.
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα και ειρηνικό το νέον έτος!
Πηγή: Κιβωτός της Ορθοδοξίας