ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – Κατά 20% – Τι απεφάσισε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων για την εμπλοκή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ – Σύστασις μισθοφορικού επαγγελματικού στρατού η επικρατούσα ιδέα στο Πεντάγωνο – Ο Κασσελάκης επηρεάζει τους …στρατηγούς!
ΑΛΛΑΓΗ προσανατολισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις συνιστά η τελευταία απόφασις του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, το οποίο ενέκρινε την αύξηση της συνεισφοράς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η σχετική ανακοίνωσις ήταν λακωνική, και περιορίζετο στην παράθεση των θεμάτων της ατζέντας του Συμβουλίου. Ανεφέρετο λοιπόν ως θέμα η «Συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ειρηνευτικές Αποστολές ΕΕ και NATO». Παρακάτω όμως ανεφέρετο ότι συζητήθηκαν «Θέματα Οργάνωσης των Γενικών Επιτελείων και Διεθνών Οργανισμών». Είναι μία από τις σπάνιες φορές που σε συνεδρίαση του ΣΑΓΕ υπάρχουν δύο θέματα που αφορούν σε διεθνείς συμμετοχές της χώρας. Και τούτο θεωρείται σοβαρή ένδειξις μίας αλλαγής στην εθνική αμυντική πολιτική που υποβαθμίζει κατ’ ουσίαν την αποστολή της φυλάξεως των συνόρων προς όφελος της αναπτύξεως δυνάμεων εκτός συνόρων της χώρας.
Σημειώνεται ότι σήμερα η ΕΕ έχει 21 διεθνείς αποστολές, εκ των οποίων εννέα είναι στρατιωτικές και 12 πολιτικές. Αυτές είναι ανεπτυγμένες στο Ιράκ, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στην Ουκρανία (πολιτική και στρατιωτική αποστολή), την Λιβύη, το Ραφάχ, το Μάλι, τον Νίγηρα (πολιτική και στρατιωτική αποστολή), την Σομαλία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, την Αρμενία, την Γεωργία, την Παλαιστίνη, το Σαχέλ, την Μοζαμβίκη και την Μολδαβία. Αναφέρεται ακόμη ως ενεργή η ναυτική επιχείρησις αποτροπής της λαθρομεταναστεύσεως στην Μεσόγειο υπό την επωνυμία «Ειρήνη» και η επιχείρησις «Αταλάντα» για την αντιμετώπιση πειρατών, το κέρας της Αφρικής, η οποία δεν είναι πλέον ενεργή. Απ’ εναντίας το ΝΑΤΟ δεν αναφέρει ενεργές αποστολές, παρά μόνον αυτή στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ιράκ και την συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση. Φυσικά πλέον ο κύριος προσανατολισμός του ΝΑΤΟ είναι η ενίσχυσις της Ουκρανίας.
Ευκόλως μπορούμε να υποθέσουμε ότι την Ουκρανία έχουν στο μυαλό τους οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων, κάτι που συμφώνως προς όλες τις ενδείξεις αποτελεί οδηγία της Κυβερνήσεως.
Αποφάσεις άλλως τε όπως αυτή της διευρύνσεως της στρατιωτικής συμμετοχής μας σε αποστολές εκτός συνόρων είναι πολιτικές καθ’ ολοκληρίαν, και οι στρατιωτικοί καλούνται να διαμορφώσουν τις διαδικασίες εφαρμογής τους.
Διαπιστώνεται ταυτοχρόνως ότι διαμορφώνεται στις ανώτατες βαθμίδες του στρατεύματος μία αντίληψις υπέρ της αναδιοργανώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων σε επαγγελματική βάση με κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας. Κάποιοι μάλιστα προβάλλουν ως επιχείρημα το γεγονός ότι η θητεία των εννέα έως 12 μήνες που εφαρμόζεται σήμερα στην ουσία «δεν είναι θητεία». Και χωρίς αυτό να έχει καμμία σχέση με την αντίστοιχη τοποθέτηση του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανου Κασσελάκη, έχει τον ίδιο προσανατολισμό. Οι επαγγελματικοί στρατοί (όπως ο αμερικανικός και ο βρεταννικός) προορίζονται αποκλειστικώς για υπερπόντια ανάπτυξη και εκστρατείες ανά τον κόσμο. Η διεθνής πείρα έχει δείξει ότι όταν το ζητούμενο είναι η προστασία εθνικών συνόρων, πλέον ενδεδειγμένος είναι ο στρατός θητείας. Αυτό αποδεικνύεται και από την πρακτική που ακολουθείται στην Ελλάδα, όπου οι δυνάμεις εθνοφυλακής των συνόρων συμπληρώνουν τις χαμηλές επανδρώσεις των μονάδων της παραμεθορίου. Η Εθνοφυλακή βεβαίως δεν είναι λύσις σε περίπτωση επαγγελματικού στρατού, διότι δεν θα υπάρχει μεταξύ εθνοφυλάκων και επαγγελματιών στρατιωτών ο ψυχικός δεσμός που σήμερα συνδέει τους κληρωτούς στρατιώτες, με τους διατελέσαντες στρατιώτες της εφεδρείας που συγκροτούν την Εθνοφυλακή. Αυτά έπρεπε να τα έχουν αναλύσει οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων στην Κυβέρνηση, πριν προχωρήσουν σε αποφάσεις για αύξηση της συμμετοχής του Στρατού μας σε αποστολές εκτός συνόρων.
estianews.gr