Ι.Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ: Την Μετάσταση του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου εόρτασε η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος, με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Ναό της χτυπημένης από την πλημμύρα Κορώπης.
Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου κ. Μιχάλη Μιτζικού και πλήθους προσκυνητών.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «οι δοκιμασίες αντιμετωπίζονται με πίστη, ενότητα και ελπίδα και έρχονται για να μας προσγειώσουν και να μας υπενθυμίσουν πόσο χρειαζόμαστε το έλεος του Θεού. Είναι αλήθεια πως κι εμείς συμβάλλουμε στην δημιουργία των ακραίων φαινομένων, γιατί, αντί να φροντίζουμε το περιβάλλον, που μας δώρισε ο Θεός, φερόμαστε ως κυρίαρχοι ιδιοκτήτες».
Μιλώντας για τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην αγνότητα και καθαρότητά του και στην γεμάτη αγάπη καρδιά του. «Γι’ αυτό, εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο τί σημαίνει ο Θεός στην ζωή των ανθρώπων και ποια σημασία έχει να είναι κανείς μαθητής του Χριστού. Πάντοτε θα υπάρχουν δύο κόσμοι: αυτοί που πιστεύουν στον Χριστό και οι άνθρωποι του κόσμου, που αρνούνται την πίστη. Ο Ιωάννης μας καλεί όχι ν’ αρνηθούμε τον κόσμο, αλλά να παλέψουμε για την μεταμόρφωσή του, η οποία προκύπτει με την αγάπη. Ο Χριστός θέλει πιστούς μαθητές, που θα εκφράζονται με την μεταξύ τους αγάπη και προς τους άλλους».
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην επικαιρότητα της διδασκαλίας του Ιωάννου: «Στην εποχή μας επιχειρείται να επιβληθούν πράγματα που αλλοιώνουν αυτό που παραλάβαμε και που συνιστά την Ορθόδοξη Ελλάδα. Το πνεύμα του κόσμου θέλει να κυριαρχήσει, εισάγοντας νοοτροπίες που δεν έχουν σχέση με την αληθινή αγάπη, που ο Χριστός διδάσκει. Εμείς που θέλουμε να είμαστε οι μαθητές του Χριστού, πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό το Ευαγγέλιο. Τίποτα άλλο δεν έμεινε για τους απανταχού Έλληνες από την κοινή μας πίστη, την παράδοση και την γλώσσα μας. Τα υπόλοιπα τα θυσιάσαμε στο όνομα της Ευρώπης, στην οποία ασφαλώς, ανήκουμε. Αλλά, θέλουμε μια Ευρώπη των λαών και των πολιτισμών και όχι μια χοάνη των λαών. Όταν, όμως, βλέπουμε ανθρώπους, που έχουν ευθύνες, να θέλουν ν’ απεμπολήσουν το ελάχιστο που έχει παραμείνει, τότε, υπάρχει μέλλον, χωρίς πίστη και ζωντανή Εκκλησία; Τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για την πατρίδα μας, αν επικρατήσουν αυτές οι λογικές».
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στο επικίνδυνο φαινόμενο της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, «που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, στο οποίο, δυστυχώς, δεν επιδεικνύεται η πρέπουσα προσοχή. Σχολεία κλείνουν, νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν, τα παιδιά μας λιγοστεύουν και νομοτελειακά έρχονται κάποιοι άλλοι για να καλύψουν τα κενά, πολλοί απ’ αυτούς ενσωματώνονται ομαλώς, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που οι θρησκευτικές και πολιτιστικές τους καταβολές είναι ξένες με τα ήθη και τια παραδόσεις μας. Μπορούμε να αντέξουμε, αν κρατήσουμε τον πολιτισμό και την πίστη μας, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Μακάρι να φανούμε όλοι αντάξιοι των περιστάσεων».