Αγρίνιο: Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Αγρινίου, ο Μουσικός Σύλλογος Αγρινίου «Ορφεύς» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο μνήμης και τιμής για τα 100 + 1 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Στην Επετειακή Συνάντηση Χορωδιών «Μνήμης Σπαράγματα» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 17ης Σεπτεμβρίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Αγρινίου, ο Μουσικός Σύλλογος Αγρινίου «Ορφεύς» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο μνήμης και τιμής για τα 100 + 1 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Συμμετείχαν η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η Χορωδία Ανατολικής Αιγιαλείας, η Μικτή Χορωδία Πύργου, η Πολυφωνική Χορωδία Πατρών και η Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ορφέας Αγρινίου.
Κατά την έναρξη, με παραδοσιακό δρώμενο, καλωσόρισαν το κοινό το τμήμα παραδοσιακής μουσικής της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου, το οποίο αποτελείται από τη Χορωδία «Ιάμβη» και το Μουσικό Σύνολο «Ηχώ», με τη συμμετοχή και της Χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, κατά τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσοι είχαν την έμπνευση για την διοργάνωση αυτής της σπουδαίας μουσικής βραδιάς, την οποία χαρακτήρισε «ένα χιλιοτραγουδισμένο μνημόσυνο για την αδικοχαμένη Σμύρνη μας». Συνεχάρη, επίσης, τις χορωδίες που συμμετείχαν λέγοντας ότι «ταξίδεψαν απόψε την ψυχή και την καρδιά μας σε εκείνα τα αγιασμένα χώματα, στο Ικόνιο, στα Μοσχονήσια, στο Αϊβαλί, στο Τσεσμέ, στην Τραπεζούντα, στην Καππαδοκία και βέβαια στη Σμύρνη, όπου εκατοντάδες χρόνια, Έλληνες, Αρμένιοι, Φραγκολεβαντίνοι και Τούρκοι ζούσαν μονιασμένοι, ο καθένας στο δικό του μαχαλά».
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «η μουσική μας ταξίδεψε σήμερα παντού∙ στο Ναό της Αγίας Φωτεινής, στα υπέροχα Σμυρναίικα αρχοντικά σπίτια, στις ξακουστές Σχολές, στις μουσικές αίθουσες, στα καλντερίμια, στα περβόλια, στους κήπους, στην όμορφη καθημερινότητα των Ρωμηών της Σμύρνης. Και τι δεν θαυμάσαμε σήμερα από τη Σμύρνη: το ένδοξο παρελθόν, τη μουσική παράδοση, το Χριστιανικό Ορθόδοξο μεγαλείο της! Όλα αυτά, που μας τα τραγούδησαν οι χορωδίες, τα έζησαν χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες Ρωμηοί και όταν έφυγαν, όσοι έφυγαν και όσοι έμειναν θαμμένοι και ξεχασμένοι εκεί, από τον ουρανό και από τη γη τραγουδούν και υμνούν το μεγαλείο της Σμύρνης. Της Σμύρνης που την χάσαμε, αλλά δεν την ξεχάσαμε. Της Σμύρνης που κάηκε, αλλά έγινε φλόγα μέσα στην καρδιά μας, που σιγοκαίει και φωτίζει τη μνήμη και τη σκέψη μας. Της Σμύρνης που την πήραν άλλα χέρια, αλλά δεν θα φύγει ποτέ από την καρδιά, την ψυχή, το νου και την προσευχή μας».
Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι «τέτοιες εκδηλώσεις φέρνουν στην επικαιρότητα έναν δικαιολογημένο προβληματισμό και μία αναμενόμενη μελαγχολία. Δεν θα απαντήσουμε στο ερώτημα, τί λάθη κάναμε, και κάναμε λάθη. Το μόνο που πρέπει να υποσχεθούμε είναι, ότι δεν θα τα επαναλάβουμε. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τη διχόνοια και το διχασμό να μας οδηγήσουν σε παρόμοια λάθη. Δεν έχουμε περιθώρια πια για να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Υποχρέωσή μας είναι να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή, την παράδοση δυνατή, την πίστη αληθινή και την θέληση αδιαπραγμάτευτη και για όσα χάσαμε και για όσα μας ανήκουν και δεν θα τα λησμονήσουμε ποτέ».
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/gTQwtPb6LJcNPKZE8