Ψέριμος: Την τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Καλύμνου κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Αμφιλοχίου Σακαλλέρου, π. Νικολάου Καζαβούλη, ο οποίος διετέλεσε και μαθητής του σχολείου, ο π. Ισιδώρου Γλυνάτση και π. Αποστόλου Χατζηνικολάου.
Με την αρμόζουσα θρησκευτική λαμπρότητα έγιναν τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος δημοτικού σχολείου Ψερίμου του Δήμου Καλύμνου, την Κυριακή 3/9/2023.
Την τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Καλύμνου κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Αμφιλοχίου Σακαλλέρου, π. Νικολάου Καζαβούλη, ο οποίος διετέλεσε και μαθητής του σχολείου, ο π. Ισιδώρου Γλυνάτση και π. Αποστόλου Χατζηνικολάου. Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε τον εμπνευσμένο για την παιδεία και τους δωρητάς Πατριαρχικό χαιρετισμό του Οικουµενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολοµαίου και εψάλη η φήμη του Πατριάρχου.
Παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Παππάς, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, ο Έπαρχος Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτριος Διακομιχάλης, επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίγκος, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Φυσικά παρόντες οι εκπρόσωποι του ΙΗΑ με τον Πρόεδρο του Ευάγγελο Ρήγο, την Αντιπρόεδρο Νίνα Γκατζούλη, ο Νικόλαος Δικέφαλος, επιβλέποντας μηχανικός του έργου, Λεωνίδας Κουμάκης, Νομικός, Συγγραφέας, βασικό στέλεχος του ΙΗΑ, η Καίτη Γάκη- Καψή, χορηγός της προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και άλλα μέλη του ΙΗΑ. Συντονίστρια και παρουσιάστρια της εκδήλωσης η Καλυμνιακής καταγωγής εθελόντρια Αρετή Καλλιόρου.
Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία των νεοσσών μαθητών Γιώργου-Ταξιάρχη και Πανορμίτη που θα φοιτήσουν κατά το τρέχον σχολικό έτος με αποτέλεσμα χάρις στην πρωτοβουλία εξ Αμερικής μη κερδοσκοπικού Οργανισμού «International Hellenic Association», να ακουστεί και πάλι το κουδούνι του σχολείου, το οποίο από το 2009 είχε σιγήσει. Συγκινητική ήταν η αναφορά του π. Νικολάου Καζαβούλη, διατελέσαντος μαθητού του σχολείου, ο οποίος συνεκίνησε πραγματικά τους παρευρισκομένους.
Η σύντομη ομιλία του π. Νικολάου Καζαβούλη:
«Σεβασμιώτατε, ευλαβέστατοι μου συμπρεσβύτεροι, σεβαστές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, άρχοντες του τόπου, σεβαστέ μου πρόεδρε και σεβαστό συμβούλιο, κυρίες και κύριοι.
Δράττομαι της ευκαιρίας των εγκαινίων του σχολείου, να εκφράσω δύο λόγια εκ βαθέων για αυτό το μικρό σχολείο που σημάδεψε τη ζωή μου ως μαθητής, αλλά και όλων των Ψεριμιωτών που φοίτησαν σ ‘ αυτό.
Γεννήθηκα το 1958 και μεγάλωσα σ ‘αυτό το μικρό νησί, στην αυλή της μικρής εκκλησίας της Παναγίας. Ο πατέρας μου ήταν ιερέας του νησιού και μέναμε μόνιμα στην Ψέριμο, συνεπώς,φοίτησα τα έξι χρόνια του δημοτικού, σ’ αυτό το σχολείο, από το 1964-1970.
Περάσαμε δύσκολες καταστάσεις αφού καλά-καλά τα θρανία δεν χωρούσαν όλους τους μαθητές, που ήμασταν 20 τον αριθμό. Η αίθουσα μία και το κρύο ειδικά τον χειμώνα ήταν βαρύ και τσουχτερό. Λυσσομανούσε ο αέρας διαπερνώντας την αίθουσα. Ζήσαμε ακόμα και τα μαθητικά συσσίτια, στεκόμενοι στη σειρά για ένα ποτήρι σκόνη γάλα ή ένα κομμάτι τυρί. Όμως, παρολές τις δυσκολίες πάντα το σχολείο αποτελούσε το κέντρο της ζωής για την Ψέριμο. Γέλια, χαρές, παιχνίδια, γιορτές, μα και πόνο και θλίψη από τα παιδιά που ήμασταν όλα φτωχικά ντυμένα και με μπαλωμένα ρούχα. Ήμασταν όλοι μονιασμένοι, αγαπημένοι σαν αδέλφια, μεγαλώναμε όλοι μαζί στην αυλή του σχολείου.
Το σχολείο ήταν η προέκταση της οικογένειάς μας και κράτησε τη φλόγα της ζωντάνιας αλλά και της αξίας της γνώσης, της μόρφωσης, της παιδείας. Διότι για τους δασκάλους μας και πριν από αυτούς Μαρία Τριπολιτσιώτου και Αντώνη Ντανά, Νικήτα Καραφυλλάκη, Αντίκλεια Γρύλλη, Μηνέττο Κωνσταντίνο και Θεόδωρο Πλάτση ήταν λειτούργημα το έργο τους, δεν ήταν επαγγελματίες, ήταν λειτουργοί και μας έβλεπαν ως εικόνες του Θεού. Το σχολείο αυτό ανέδειξε δύο καθηγητές, δύο δασκάλους και επιτυχημένους οικογενειάρχες.
Τα γεγονότα της Ψερίμου ήταν όλων μας,κομμάτι από τη ζωή μας που τα μοιραζόμασταν και εμείς οι μαθητές και μας επηρέαζαν στη ζωή μας, περνώντας αρκετά διδάγματα. Θα αναφερθώ σε δύο- τρία γεγονότα για να μην σας κουράζω:
Αντώνης Κουκουβάς ,στρατιώτης , υπηρετώντας στην Κύπρο, έπεσε από σφαίρα τουρκική και κηδεύεται στην Ψέριμο.
Λευτέρης Τρικοίλης, 25 χρόνων, φεύγει για σφουγγάρια και την επόμενη εβδομάδα κηδεύεται στην Ψέριμο.
Μανόλης Τρικοίλης (Μανόλα) κρατεί με τα γίδια του τα Ίμια ελληνικά με μια βάρκα τεσσάρων μέτρων. Για αυτόν η σημαία δεν ήταν πανί που το πήρε ο αέρας.
Όλες οι γυναίκες ήταν ηρωίδες, ορφάνευαν τα παιδιά απ’ τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο γιατί οι πατεράδες έφευγαν στο σφουγγάρι.
Μ’ αυτά τα ιδεώδη μεγαλώνοντας σ’ αυτό το σχολείο έγινα δάσκαλος και ιερέας σαν τον πατέρα μου και στέκομαι μπροστά σας συγκινημένος και εκφράζοντας τον θαυμασμό μου και την αγάπη μου στη συμβολική προσφορά αυτού του σχολείου που έβγαλε Έλληνες πολίτες, ιστορικά συγκροτημένους, μορφωμένους και καταξιωμένους επαγγελματίες.
Εύχομαι οι συνάδελφοί μου δάσκαλοι να συνεχίσουν το έργο των προκατόχων τους και το λειτούργημα της υπηρέτησης σ’ αυτόν τον μικρό τόπο.
Οι άρχοντες, οι πολιτικοί αυτού του τόπου, δεν θα πρέπει να περιοριστούν σ’ αυτή μόνο την επίσκεψη τους, αλλά στη συνεχή επαφή με τους κατοίκους του νησιού που φυλάνε Θερμοπύλες απέναντι από τα Ίμια και ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες φροντίζοντας για την επικράτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο άκρο αυτό του Αιγαίου.
Ευχαριστούμε όλους εσάς για την έμπρακτη αγάπη σας προς την Ψέριμο. Σας ευχαριστούμε κύριε πρόεδρε και τα μέλη του οργανισμού που εργαστήκατε και προσφέρατε όλα όσα χρειάζεται ένα νησί για να ζήσει και αυτό είναι το σχολείο. Αυτό που έπρεπε να το πράξουν από υποχρέωση και καθήκον κάποιοι, το πραγματοποιήσατε εσείς.
Ευχαριστούμε και τον κύριο Μιχάλη Αρβύθη που εργάζεται νύκτα- μέρα και προσφέρει τις υπηρεσίες του σ’ αυτό το νησί.
Σεβασμιώτατε και λοιποί προσκεκλημένοι θα τελειώσω με μια συμβουλή- σκέψη, γνώμη, όπως θέλετε χαρακτηρίστε την ,που μου την έλεγε τακτικά ο διοικητής μου της Α’ ΜΑΚ στο 5ον ΕΤΕΧ ,Θωμάς Στάφυλος, όταν εκτελούσαμε ασκήσεις απόβασης και ήταν η εξής: 《Προσέξτε, δάσκαλε, την Ψέριμο 》.
Σας ευχαριστώ
Πατήρ Νικόλαος Καζαβούλης»
Ο Μητροπολίτης μας συνεχάρη τους δωρητές αυτού του σπουδαίου έργου της ανακαίνισης του σχολείου και του πέριξ χώρου, τον οποίο επιμελήθη ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ψερίμου Μιχαήλ Αρβύθης με τους αξίους συνεργάτας του.
Τέλος η όλη τελετή έληξε με παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασε το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου και παρεσχέθη δεξίωσις.