Ι.Μ. ΣΕΡΡΩΝ: Την περιοχή της νέας Βαβυλώνος της Αιγύπτου, μίας από τις πλέον πυκνοκατοικημένες συνοικίες του Καΐρου, επισκέφθηκε, την Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023,ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος πραγματοποιεί ιερό προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, επικεφαλής 83 Σερραίων προσκυνητών, κατά το χρονικό διάστημα από 20 έως 28 Αυγούστου, με αφορμή την πάνσεπτη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου (28 Αυγούστου με το π. ημ.).
Πρώτος σταθμός της ως είρηται ιεράς αποδημίας υπήρξε η παλαίφατη Πατριαρχική Μονή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, 5 περίπου χιλιόμετρα νοτίως του κέντρου του Καΐρου, απέναντι από τις Πυραμίδες της Γκίζας.
Κατά την ιερά παράδοση ο μεγάλος στρατιωτικός Άγιος της πίστεώς μας ομολόγησε την πίστη του στον Τριαδικό Θεό στη νέα Βαβυλώνα της Αιγύπτου, όπου φυλακίσθηκε και βασανίσθηκε.
Ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Alazrai, Καθηγούμενος της παλαιφάτου ιεράς Μονής του Αγ. Γεωργίου, υποδέχθηκε προφρόνως τον Σεβ. κ. Θεολόγο και τους Σερραίους προσκυνητές, στο μεγαλοπρεπές Καθολικό της Μονής, γνωστό και ως «Ροτόντα της Ανατολής», το οποίο κτίσθηκε επάνω σε τριώροφο αρχαίο ρωμαϊκό Πύργο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά προσκυνήματα της Νειλοχώρας.
Εκεί, με αισθήματα βαθείας κατανύξεως και ευλαβείας, οι προσκυνητές ασπάσθηκαν την θαυματουργό εικόνα του Αγίου Γεωργίου, η οποία διασώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά του έτους 1904, που κατέκαψε το Ναό, καθώς και τεμάχια ιερών λειψάνων, τα οποία φυλάσσονται στην ιερά Μονή, από αιώνων πολλών, ως πολυτιμότατος πνευματικός θησαυρός και πηγή ευλογίας και αγιασμού.
Ο π. Δαμασκηνός, αφού μετέφερε καθηκόντως στον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του τις σεπτές Πατριαρχικές ευχές του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας κ. Θεοδώρου Β’, αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία της ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου, η οποία αποτελεί πόλο πνευματικής και πολιτιστικής έλξεως, όχι μόνο για τους Ορθοδόξους, αλλά και για τους Κόπτες, Καθολικούς και Μουσουλμάνους.
Επεσήμανε επίσης το γεγονός της από του έτους 2005 εκ βάθρων ανακαινίσεως της ιεράς Μονής, τονίζοντας ότι αποτελεί παράδειγμα αρμονικής και αγαστής συνεργασίας Ελλήνων και Αιγυπτίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που με την πεπνυμένη καθοδήγηση του Μακ. Πατριάρχου κ. Θεοδώρου Β’, διέσωσαν από την φθορά του χρόνου και ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο το μοναδικό αυτό μνημείο της παγκόσμιας χριστιανικής κληρονομιάς.
Επίσης, το έτος 2020 ανακαινίσθηκαν εκ βάθρων το ιερό Παρεκκλήσιο – Κρύπτη του Αγίου ένδοξου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου καθώς και οι ελληνορωμαϊκές Κατακόμβες.
Ο Σεβ. κ. Θεολόγος στην αντιφώνησή του, αφού ευχαρίστησε την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β’ για την ευλογία του προσκυνήματος, συνεχάρη τον άξιο Ηγούμενο της Μονής π. Δαμασκηνό, τόσο για την αγλαόκαρπη διακονία του στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κοντά στον ιεραπόστολο Πατριάρχη κ. Θεόδωρο Β’, όσο και για την καρποφόρο προσπάθειά του για την αναβάθμιση, τον εξωραϊσμό και την διασφάλιση των αρχαίων προνομίων της Μονής, η οποία, όπως χαρακτηριστικώς ετόνισε, αποτελεί μία προκεχωρημένη έπαλξη Ορθοδοξίας πρώτου μεγέθους, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και πιστούς Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, ένα ενεργό σημείο συναντήσεως λαών, πολιτισμών και θρησκειών, αλλά και μία ζωντανή μαρτυρία της μακραίωνης Ελληνορθοδόξου παρουσίας στην Αίγυπτο.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τον θαυμασμό του για το σπουδαίο ανακαινιστικό έργο, το οποίο επιτελείται στην ιερά Μονή με την ανύστακτη φροντίδα και το συνεχές ενδιαφέρον του Μακ. Πατριάρχου κ. Θεοδώρου Β’ και την φιλότιμη και εργώδη επιστασία του π. Δαμασκηνού, με σκοπό την διαφύλαξη, την άρτια διατήρηση, αλλά και την ανάδειξη της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Αφρικανική γη.
Ακολούθως, ο Καθηγούμενος π. Δαμασκηνός, προσέφερε στον Σεβ. κ. Θεολόγο μία ιερά εικόνα εγκαυστικής τεχνοτροπίας με την παράσταση της φυγής της Θεοτόκου στην Αίγυπτο, ως αγαθή ενθύμηση του προσκυνήματος.
Οι Σερραίοι προσκυνητές είχαν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Κειμηλιαρχείο, στις ελληνορωμαϊκές Κατακόμβες, στην Βιβλιοθήκη, στο Κέντρο Μελετών και Διαλόγου και στο παρακείμενο Κοιμητήριο, όπου ευρίσκονται οι τάφοι κεκοιμημένων επιφανών Ελλήνων και ο ιερός Ναός προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου κατά την παράδοση έζησε η Αγία Οικογένεια κατά την φυγή της στην Αίγυπτο, όπως επίσης και στους τάφους των Αγίων νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη, οι οποίοι εμαρτύρησαν το έτος 1522, επί Πατριαρχίας Αγ. Ιωακείμ του Πάνυ και τον βίο τους συνέγραψαν ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος Β’.
Στις υπόγειες κατακόμβες της ροτόντας όπου αναπαύονται τα σκηνώματα των αοιδίμων Πατριαρχών του Θρόνου του Αποστόλου Μάρκου, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε ιερό τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των μακαρίων ψυχών τους.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος και η Σερραϊκή προσκυνηματική αποστολή, αφού γεύθηκαν το αβραμιαίο κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου, ανεχώρησαν κατάφορτοι από ιερές αναμνήσεις νωρίς το μεσημέρι για το θεοβάδιστο όρος Σίνα.