Χίος: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, πνευματικός προστάτης της Μονής, κ.κ. Μάρκος, λίαν συγκεκινημένος ετέλεσε κατά το Τυπικόν της Εκκλησίας τον αγιασμόν επί τοις εγκαινίοις της Βιβλιοθήκης της Ι. Μονής…
με την παρουσία και την προσευχητικήν συνδρομήν του Αρχιδιακόνου της Μητροπόλεώς π. Αποστόλου Λάρδα και του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Παντελεήμονος Καλεώδη.
Διανύοντας τον θεομητορικόν μήνα Αύγουστον, ζούμε μέσα εις τον γλυκύν απόηχον της εορτής της Κοιμήσεως και της εις ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας. Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας της εορτής, Τρίτης 15ης Αυγούστου 2023, και μετά τον πρώτον πανηγυρικόν μεθέορτον εσπερινόν της εορτής, ζήσαμε στιγμές κατανύξεως εις την Θεομητορικήν Μονήν της Παναγίας Βοηθείας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, πνευματικός προστάτης της Μονής, κ.κ. Μάρκος, λίαν συγκεκινημένος ετέλεσε κατά το Τυπικόν της Εκκλησίας τον αγιασμόν επί τοις εγκαινίοις της Βιβλιοθήκης της Ι. Μονής, με την παρουσία και την προσευχητικήν συνδρομήν του Αρχιδιακόνου της Μητροπόλεώς π. Αποστόλου Λάρδα και του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Παντελεήμονος Καλεώδη. Τα της σεμνής τελετής και της μοναστηριακής δοχής επεμελήθη η φιλόξενος Αδελφότης της Ι. Μονής υπό την πεπνυμένην καθοδήγησιν της Οσιωτάτης Μητρός και Καθηγουμένης των Δοσιθέας μοναχής.
Η φίλεργος αδελφότης ως άλλος μελισσών ειργάσθη εντατικώς επί μακρόν διάστημα υπό την επίβλεψιν της βιβλιοθηκονόμου κ. Δέσποινας Ατσάλη διά την συλλογήν, αποκατάστασιν, καταλογογράφησιν και καταγραφήν όχι μόνον του εντύπου αλλά και του χειρογράφου θησαυρού της Ι. Μονής, ο οποίος αριθμεί ηλικίαν αρχομένην από του 17ουαιώνος και εντεύθεν.
Εις αυτήν την εργασίαν της αδελφότητος έγκειται η υψίστη προσφορά της Ι. Μονής εις την Εκκλησίαν, την παιδείαν και τον πολιτισμόν.
Μετά το πέρας της σεμνής τελετής, ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε καταλλληλως διά την σπουδαιότητα των εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών. Εις τον εμπνευσμένον λόγον του έκαμε αναδρομήν εις την ιστορίαν των βιβλιοθηκών εν γένει και ιδιαιτέρως των εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών Αλεξανδρείας και Κωνσταντινουπόλεως. Ετόνισετήν σπουδαιότητά τους ως προς την διαφύλαξιν των γραπτών κειμηλίων της (εκκλησιαστικής) ελληνικής γραμματείας και ανεφέρθη μετ‘ εμφάσεως εις τον ρόλον των μοναστηριακών βιβλιοθηκών.
Εν συνεχεία η Γερόντισσα Δοσιθέα προσέφερε εις τους παρόντας αναμνηστικά βιβλία και εικόνες εκ των εκδόσεων της Ι. Μονής, καθώς και το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα.