Ι.Μ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Στον Ιερό Ναό του προφήτη Ηλία στους Καλαφατιώνες της Κέρκυρας λειτούργησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος.
Στο κατάμεστο ιερό ναό παρά το υπερβολικό της ζεστής ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε μετά του πατρός Σπυρίδωνος Πηλού, εφημερίου της ενορίας, του πατρός Γεωργίου Φαγογένη και του πατρός Κωνσταντίνου Χρυσοβιτζιάνου και του ιεροδιακόνου του πατρός Ανδρέα Γκιόκα.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του προφήτη Ηλιού, ο οποίος δεν άφησε γραπτά κείμενα όπως οι άλλοι προφήτες, αλλά η ζωή του ήταν έντονη καθώς λάμβανε τις εντολές του Θεού, προκειμένου να ειδοποιήσει το παραστρατημένο βόρειον Βασίλειων του Ισραήλ το οποίον ατυχώς παρασυρμένο από την επιπολαιότητα του βασιλέως Αχαάβ οδηγήθηκε στην ειδωλολατρία και ιδιαίτερα ενισχύθηκε στην ειδωλολατρία από την σύζυγο του βασίλισσα Ιεζάαβελ η οποία δεν ήταν εβραϊκής καταγωγής, αλλά Συροφοινικικής καταγωγής. Ο προφήτης Ηλίας υπάκουσε στο Θεό όταν έπρεπε να εξολοθρευθούν οι ιερείς της αισχύνης οι οποίοι με την προτροπή της Ιεζάαβελ οδηγούσαν το λαό του Θεού στα είδωλα του Βαάλ. Ο ίδιος ο Θεός είχε απειλήσει τον λαό του για τον οποίο πολλές φορές κολακευτικά τον είχε ονομάσει αγαπημένο λαό του. Δεν δίστασε όταν αυτό ο λαός εξέκλινε της πίστεως από τον αληθινό Θεό να τον απειλήσει δια της καταστροφής.
Στην εποχή που ζούμε ο προφήτης Ηλίας ομιλεί με τη ζωή του και με την υποταγή του στο θέλημα του Θεού, στη δική μας νεοειδωλολατρική εποχή . Ο ίδιος ο προφήτης δεν δίστασε να αντιταχθεί στη βασίλισσα Ιεζάαβελ, με το μέγιστο κίνδυνο της απώλειας της ζωής του, προκειμένου να αναπαύσει με την υπακοή του το θέλημα του ουρανίου πατρός και ο Θεός απάντησε δια των σημείων του στο προφήτη Ηλία, ευαρεστημένος από την υποταγή του στο θεϊκό θέλημα και η απάντησις είναι η διατροφή του προφήτη Ηλία παρά τον χείμμαρον από τον κόρακα και μετ’ου πολύ η φροντίδα του από την χήρα γυναίκα σε καιρό ξηρασίας και πτωχείας στα Σάρεπτα της Σιδωνίας
Ομοίως η απάντησης του Θεού είναι και το θαύμα της ανάστασης του υιού της χήρας και εν γένει της προστασίας του από τους πολλούς κινδύνους που διέτρεχε από τον παραστρατημένο λαό.
Η εποχή μας λοιπόν η οποία είναι παράλληλη θα μπορούσαμε να πούμε με την εποχή του προφήτη Ηλία, χρειάζεται μία προφητική φωνή για να ανανήψει από τον κατήφορο της ποικίλης αμαρτίας και της λεγομένης νεοειδωλολατρίας από τα εισαγόμενα νέα ήθη και την ζωή της ακολασίας, της πλεονεξίας, του συμφέροντος, της περιφρονήσεως των εντολών του Θεού. Χρειάζεται στην εποχή μας δύναμη εσωτερική η οποία θα αντιταχθεί στο νόμο του Καίσαρος υπέρ του νόμου του Θεού. Τι περιμένει η σύγχρονη κοινωνίας μας;
Ο ίδιος ο Θεός μας δείχνει καθημερινά τα σημάδια της απαρεσχίας Του για τον λαό Του, ο οποίος εγκαταλείπει τον νόμο Του και τις εντολές Του. Σήμερα τη προφητική φωνή των απεσταλμένων τότε προφητών την έχει η εκκλησία του Χριστού μας. Αυτή καταγγέλλει την αλήθεια του Θεού και μας καλεί όλους να ανανήψουμε πνευματικά και να επιστρέψουμε σε εκείνον ο οποίος ευεργέτησε πολλαπλός τον λαό Του.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους ανθρώπους να ζητήσουν τη χάρη του προφήτη Ηλία, όπως εζήτησε ο μαθητής του προφήτης Ελισσαίος διττήν την χάριν του.