Ι.Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ: Παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 1/7, στον Βόλο, οι Πτυχιακές και Διπλωματικές Εξετάσεις της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, με τις οποίες ολοκληρώθηκε το φετινό σχολικό έτος.
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία, ενώπιον εξεταστικής Επιτροπής, που όρισε το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και απάρτιζαν ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Δ/ντής της Σχολής, ως Πρόεδρος, ο Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος, Δ/ντής του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο κ. Ανδρέας Ιωακείμ, Δ/ντής του Ωδείου Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός», η κ. Σεβαστή Μαζέρα, Δομεστίκαινα του Γυναικείου Βυζ. Χορού «Αι Άδουσαι», Καθηγήτρια Μουσικής και ο κ. Δημήτριος Κατσικλής, Φιλόλογος, Καθηγητής της Σχολής και Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, ως μέλη. Το Υπουργείο εκπροσώπησε η κ. Μαρία – Δέσποινα Λουκίδου, Καθηγήτρια Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Βόλου.
Στις εξετάσεις έλαβαν μέρος δεκαοκτώ (18) σπουδαστές, οι οποίοι απέδωσαν θαυμάσια το πρόγραμμά τους και έλαβαν τον δίκαιο έπαινο της Επιτροπής. Εξ αυτών, Πτυχίο Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής Μουσικής έλαβαν οι κ.κ. Παναγιώτης Ανδριώτης, Απόστολος Κύργιας, Απόστολος Μακρής, Παπαδόπουλος Αντώνιος, Εμμανουήλ Πετρούλιας, Ζωή Στέλλου, Σωτήριος Στηργιάρης, Ξανθή – Άννα Τσαλίκη, Γεώργιος Τσάρας και Διονύσιος Τσιακοβής.
Δίπλωμα Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής Μουσικής έλαβαν οι κ.κ. Μαρίνα Καλλίκα, Φραγκίσκος Μακρής, Νικόλαος Μαυροειδής. Μαρία Πάγκαλου, Μιχαήλ Παυλίδης, Γεώργιος Φουτζόπουλος, Αικατερίνη – Ξενιά Χορταριά και Ευάγγελος Χορταριάς.
Ειδικό Βραβείο εξαιρετικής απόδοσης απονεμήθηκε σε τέσσερις εκ των νέων Διπλωματούχων. Συγκεκριμένα: στον κ. Νικόλαο Μαυροειδή, επ’ ονόματι του αειμνήστου Πρωτοψάλτου Ιωάννου Ακριβογιάννη, στον κ. Μιχαήλ Παυλίδη, επ’ ονόματι του αειμνήστου Πρωτοψάλτου και Δ/ντού της Σχολής Μιχάλη Μελέτη, στον κ. Γεώργιο Φουτζόπουλο, επ’ ονόματι του αειμνήστου Λαμπαδαρίου Κυριάκου Αργυρόπουλου και στην κ. Αικατερίνη – Ξενιά Χορταριά, επ’ ονόματι του αειμνήστου Πρωτοψάλτου Γεωργίου Σιαμούρη.
Κατά την διάρκεια της εξεταστικής διαδικασίας, τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε ο Δ/ντής της Σχολής Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την ευλογητή παρουσία στις εξετάσεις, αλλά και για την στήριξη και συμπαράστασή του στο πολύμοχθο έργο της Σχολής, όσο και την εμπιστοσύνη στον δ/ντή και στο διδακτικό προσωπικό της, που είναι η κινητήρια δύναμη κάθε καλού έργου. Αναφέρθηκε στον κόπο και στην προετοιμασία των υποψηφίων, ενόψει των εξετάσεων, αλλά και συνολικά στην πολυετή παρουσία τους στην Σχολή, που χαρακτηρίστηκε από συνέπεια, επιμέλεια, μεράκι και αγάπη για την Βυζαντινή Μουσική και Ψαλτική παράδοση. Από την μεριά του, ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος τόνισε στους υποψηφίους ότι «αυτό που κάνετε είναι ένα επίτευγμα στη ζωή σας. Σε μια εκκοσμικευμένη εποχή, το να υπάρχουν νέοι άνθρωποι ν’ ασχοληθούν με την Μουσική της Εκκλησίας συνιστά παρουσία του Θεού στη ζωή μας. Να γνωρίζετε ότι μαθαίνετε κάτι ζωντανό και όχι μουσειακό. Είναι επιστήμη. Είναι αυτό που η Εκκλησία κρατά ζωντανό στους αιώνες, η ζωντανή προσευχή όλων μας. Κι εσείς, πλέον, είστε βασικοί συντελεστές στην Λατρεία και αποκτάτε την δυνατότητα να γνωρίζετε την Ελληνική γλώσσα και να εκφράζετε τον λόγο μέσα από την περίφημη μουσική που κληρονομήσαμε από τους πατέρες μας». Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους καθηγητές της Σχολής, «γιατί μεταδίδουν και το ήθος της ψαλτικής τέχνης, μαζί με το ύφος. Οι καθηγητές μας συνεχίζουν μια λαμπρά παράδοση μουσικού ήθους, το οποίο δίδει, τελικά, αξία στην τέχνη». Κάλεσε τους σπουδαστές, ψάλλοντας, να αναδεικνύουν τον λόγο των ύμνων και να σέβονται το ιερό Αναλόγιο. Ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής και τον Δ/ντή της Σχολής «για τον κόπο που καταβάλει και τον άρτιο συντονισμό της λειτουργίας της Σχολής».
Μετά το πέρας της εξεταστικής διαδικασίας, ο π. Επιφάνιος συνεχάρη τους νέους Πτυχιούχους και Διπλωματούχους της Σχολής και υπενθύμισε ότι «η απόκτηση ενός τίτλου σπουδών δεν σηματοδοτεί το τέλος, αλλά μια νέα αρχή, καθότι η σπουδή της Ψαλτικής Τέχνης δεν σταματά ποτέ, ενώ επαληθεύεται και δικαιώνεται διαρκώς πάνω στο ιερό Αναλόγιο, κατά την διάρκεια της Θείας Λατρείας». Κάλεσε τους νέους Πτυχιούχους να συνεχίσουν τις σπουδές τους, για ν’ αποκτήσουν και το Δίπλωμά τους και σημείωσε ότι η Σχολή θα είναι πάντοτε ανοικτή γι’ αυτούς, προκειμένου να συμμετάσχουν και σε παράλληλα προγράμματα σπουδών που προσφέρει.