ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ: Ο Ισαάκ Νεύτων, ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός, είναι ευρέως γνωστός για την πρωτοποριακή συμβολή του στην επιστήμη.
Ωστόσο, υπάρχει μια λιγότερο γνωστή πτυχή του έργου του Νεύτωνα που έχει ιντριγκάρει πολλούς: το ενδιαφέρον του για τη βιβλική προφητεία και η υποτιθέμενη πρόβλεψή του ότι ο κόσμος θα έφτανε στο τέλος του το 2060.
Ο ισχυρισμός ότι ο Νεύτωνας έκανε μια τέτοια πρόβλεψη πηγάζει από τη βαθιά ενασχόλησή του με τα θρησκευτικά κείμενα και την πίστη του στη σημασία των βιβλικών προφητειών.
Ο Νεύτωνας αφιέρωσε σημαντικό χρόνο και προσπάθεια στη μελέτη και ερμηνεία των θρησκευτικών γραφών, ιδίως των βιβλίων του Δανιήλ και της Αποκάλυψης, τα οποία είναι γνωστά για το αποκαλυπτικό τους περιεχόμενο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γοητεία του Νεύτωνα για τις προφητείες δεν ήταν ασυνήθιστη για την εποχή του. Πολλοί μελετητές της εποχής, συμπεριλαμβανομένων θεολόγων και επιστημόνων, αναλογίζονταν τα μυστήρια του σύμπαντος και προσπαθούσαν να βρουν συνδέσεις μεταξύ των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων και του φυσικού κόσμου.
Ο Νεύτωνας πρότεινε ότι η περίοδος αυτή αναφερόταν σε 1.260 χρόνια και πίστευε ότι σηματοδοτούσε την άνοδο και την πτώση διαφόρων αυτοκρατοριών και θρησκευτικών δυνάμεων.
Με βάση τους υπολογισμούς του, ο Νεύτωνας πρότεινε ότι το τέλος αυτής της προφητικής περιόδου θα συνέβαινε γύρω στο έτος 2060. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι προβλέψεις του Νεύτωνα βασίστηκαν στην ερμηνεία του αρχαίων κειμένων, τα οποία εμπεριέχουν εγγενώς έναν βαθμό υποκειμενικότητας και κερδοσκοπίας. Ο ίδιος ο Νεύτωνας αναγνώρισε τους περιορισμούς των ερμηνειών του, δηλώνοντας ότι «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι προσπάθησα να πλαισιώσω αυτή την υπόθεση».
Είναι ζωτικής σημασίας να γίνει διάκριση μεταξύ των επιστημονικών επιτευγμάτων του Νεύτωνα και των θρησκευτικών του αναζητήσεων.
Ενώ οι συνεισφορές του στη φυσική και τα μαθηματικά είναι καθιερωμένες και έχουν αντέξει στο χρόνο, οι θρησκευτικές του ερμηνείες είναι πιο υποκειμενικές και εμπίπτουν στη σφαίρα των προσωπικών πεποιθήσεων. Ο ίδιος ο Νεύτωνας ήταν επιφυλακτικός ως προς τη δημοσίευση των θρησκευτικών του κειμένων κατά τη διάρκεια της ζωής του, αναγνωρίζοντας την πιθανή διαμάχη και την κριτική που θα μπορούσαν να προκαλέσουν.
Παρά την προσοχή που δόθηκε στην υποτιθέμενη πρόβλεψη του Νεύτωνα για το τέλος του κόσμου το 2060, είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε τον ισχυρισμό αυτό με σκεπτικισμό. Μελετητές και εμπειρογνώμονες στους τομείς τόσο της επιστήμης όσο και της θρησκείας προειδοποιούν κατά της απόδοσης οριστικών προφητικών προβλέψεων στον Νεύτωνα.
Η πολυπλοκότητα της βιβλικής ερμηνείας και οι περιορισμοί της ανθρώπινης κατανόησης καθιστούν δύσκολη την εξακρίβωση του ακριβούς νοήματος και των χρονοδιαγραμμάτων των προφητικών κειμένων.