Ι.Μ. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: Δύο μοναχικές μεγαλοσχημίες και την ρασοφορία μίας δοκίμου μοναχής τέλεσε σήμερα το πρωί στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.
Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε χορός μαθητών του Ωδείου του Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ο άνθρωπος ερχόμενος μέσα στην Εκκλησία, βαπτιζόμενος μέσα στην Αγία Κολυμπήθρα λαμβάνει όλα τα δώρα του Αγίου Πνεύματος μέσα στην καρδιά του, με το Άγιο Βάπτισμα και με το Άγιο Χρίσμα, ώστε να γίνει άξιος να ακολουθήσει τον Σταυρό του Κυρίου, να άρει το δικό του σταυρό. Ο σταυρός δεν είναι μόνο οι ασθένειες, οι δυσκολίες, τα βάσανα, οι περιπέτειες. Σταυρός είναι η απόφαση να ζει κανείς με σταυρωμένο τρόπο, με σταυρικό τρόπο, να ζει κανείς τη σταυρική δηλαδή αγάπη, την αγάπη προς το Θεό και την αγάπη προς τον άνθρωπο, οι οποίες αυτές δύο κατευθύνσεις της αγάπης συναντώνται πάνω στο μακάριο ξύλο του Σταυρού.
Ο άνθρωπος καλείται να είναι φως, να είναι φως μέσα στον κόσμο, νεοφώτιστος ονομάζεται κατά τη βάπτιση, νεοφώτιστος ονομάζεται και τη νέα βάπτιση, το νέο βάπτισμα που είναι η μοναχική κουρά. Καλείται λοιπόν να είναι φως, ιδιαίτερα οι μοναχοί, έτι περισσότερο.
Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, τη μνήμη του οποίου εορτάζουμε, μας λέει ότι οι άγγελοι είναι το φως για τους μοναχούς κι οι μοναχοί είναι το φως για τον κόσμο για αυτό και η μοναχική πολιτεία, καλείται να γίνει και να είναι αγγελική πολιτεία, για αυτό και το σχήμα, το οποίο λαμβάνουν σήμερα οι μοναχές, είναι το αγγελικό σχήμα.
Οσιώτατες μοναχες μου, καλείστε να ακολουθήσετε την οδό των Μαρτύρων της Εκκλησίας μας για αυτό και η μοναχική ζωή, ενώ είναι οσιακή ζωή είναι συγχρόνως μαρτυρική ζωή, διότι η οσιότητα είναι το αναίμακτο μαρτύριο, είναι το μαρτύριο που μπορεί να μην έχει το μαχαίρι και τη σπάθη του βασανιστού και του θανάτου, του αποκεφαλισμού και της θανατώσεως, έχει όμως το εκούσιο μαρτύριο της υπακοής, της ταπεινώσεως, της κοινοκτημοσύνης, της παρθενίας, της υπομονής και κυρίως της προς πάντας αγάπης, διότι η αγάπη αληθινή είναι ένα μαρτύριο. Όποιος έχει αγαπήσει αληθινά γνωρίζει ότι η αγάπη είναι μαρτύριο.
Το μαρτύριο της αγάπης το αντιλαμβάνεται κανείς όταν αρχίσει να αγαπά τον διαφορετικό, όταν αρχίζει να αγαπά τον αντίθετο, όταν αρχίζει να αγαπά τον εχθρό. Η αγάπη προς τους εχθρούς είναι η μαρτυρική αγάπη, είναι η αληθινή αγάπη και οι μοναχοί, οι μοναχές, οι ορθόδοξοι μοναχοί κι οι ορθόδοξοι μοναχές αυτήν ακριβώς την αγάπη ζουν και βιώνουν, την αγάπη προς όλους ανεξαιρέτως. Αν οι μοναχές περιοριστούν μόνο προς την αγάπη προς την Γερόντισσα, προς την αγάπη προς τις άλλες αδελφές, αν περιοριστούν μόνο σε αυτή την αγάπη: «ποία ημίν χάρις εστί»;
Το ζητούμενο είναι πώς η αγάπη αυτή θα εξέλθει από τα τείχη της μονής, έξω από τα όρια της αδελφότητος και θα αγκαλιάζει όχι απλώς όλη την Εκκλησία, θα αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα τον ταλαιπωρημένο άνθρωπο, τον πεσμένο, τον αμαρτωλό, το βλάσφημο, τον άνθρωπο, ο οποίος περιδέρνεται από δω και από κει, χάνεται μέσα σε αντιλήψεις, μέσα σε εμμονές, μέσα σε αγκυλώσεις, μέσα σε πάθη και αμαρτήματα.
Η προσευχή υπέρ μετανοίας όλου του κόσμου και η υπέρ σωτηρίας πάντων των ανθρώπων είναι η πιο γλυκιά έκφραση αγάπης των μοναχών και των μοναζουσών για όλη την ανθρωπότητα».
Κλείνοντας τον πατρικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε:
Εύχομαι αυτήν την αγάπη να καλλιεργήσετε και σε αυτόν το δρόμο να εισέλθει και η αδελφή Παναγιώτα που πλέον κάνει ένα ακόμη βηματάκι σ αυτό τον άξονα, σ αυτό το δρόμο, σ αυτήν την πορεία η οποία είναι μια ατέλεστος πορεία.
Ο σταυρός θα είναι το εφόδιό σας, η λαμπάδα θα είναι ο προσανατολισμός σας και η αγάπη προς πάντας θα είναι το ζητούμενο, το καθημερινό ζητούμενο της ζωής σας. Με αυτό το τρίπτυχο, με αυτήν την προοπτική, εύθετος η Βασιλεία των Ουρανών, ο δρόμος είναι ανοιχτός και ορθάνοιχτος και η Βασιλεία του Θεού είναι χαρά και πανηγύρι που κανείς βιώνει και ήδη μέσα από αυτόν τον παρόντα και μάταιο κόσμο».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι την Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου 31 Μαρτίου 2023, στο Καθολικό της Μονής θα τελεσθεί Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία, καθώς και η μεγαλοσχημία μιας ακόμη αδελφής, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου