ΒΟΣΤΩΝΗ: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσανατολίζεται στην αλλαγή του εκκλησιαστικού καθεστώτος και δομής των Μετοχίων της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, τα οποία αναμένεται να υπαχθούν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Του Θεοδώρου Καλμούκου
Έγινε ευρεία συζήτηση στη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, η οποία συνήλθε στην Μονή της Ζωοδόχου Πηγής του Βαλουκλή υπό την προεδρία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το θέμα ανακίνησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με επιστολή του στη Σύνοδο στην οποία αναφέρθηκε σε γεγονότα αψιμαχίας που δημιουργήθηκαν στο Μετόχιο των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχη και Αγίου Γερασίμου στην πόλη Greenport του Λονγκ Αϊλαντ.
Εγινε αναφορά σε ομογενείς οι οποίοι μίλησαν στον κ. Ελπιδοφόρο και οι οποίοι διατηρούν εξοχικές κατοικίες στην περιοχή, αλλά και σε νομικής φύσεως θέματα που άπτονται κατηγοριών σεξουαλικής παρενόχλησης που αντιμετωπίζει η Μονή Χρυσοβαλάντου αλλά και η Αρχιεπισκοπή με πρώην κληρικό της ο οποίος υπηρετούσε στη Μονή πριν από δεκαετίες, ενώ στη συνέχεια ο εν λόγω κληρικός υπήχθη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον οποίον η Αρχιεπισκοπή «συνταξιοδότησε». Εξ’ όσων ελέχθησαν εν Συνόδω το θέμα οδηγείται προς εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Ανάμεσα στα άλλα έγινε επίκληση της δικαιολογίας ότι δεν λογίζεται τα Μετόχια της Μονής Χρυσοβαλάντου να λειτουργούν ως ενορίες με όλα τα συνεπαγόμενα μυστήρια και δράσεις μιας ενορίας. Επισημαίνεται εδώ πως όταν έγινε η υπαγωγή της Μονής Χρυσοβαλάντου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1998 και συνωδά η αναγνώριση και η αναχειροτονία του Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου και του αείμνηστου Επισκόπου Απαμείας Βικεντίου, το Σιγίλιο του Πατριαρχείου συμπεριελάμβανε και τα Μετόχια όπως λειτουργούσαν τότε και εξακολούθησαν να λειτουργούν έκτοτε μέχρι σήμερα.
Επίσης στη Σύνοδο αναγνώσθηκε και σχετική έκθεση του ηγουμένου της Μονής, Επισκόπου Ευκαρπίας Ιεροθέου. Όπως έδειξαν τα πράγματα εν Συνόδου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φαίνεται να υιοθέτησε την πρόταση και επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου υπαγωγής των Μετοχίων στην Αρχιεπισκοπή και παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή επί των Μονών και Ιδρυμάτων. Πρόκειται για μια ουσιαστικά τυπική διαδικασία.
Αναφορικά με το μνημόσυνο στις Ακολουθίες οι ιερείς θα μνημονεύουν τους κατά τόπους Μητροπολίτες στην εκκλησιαστική περιφέρεια των οποίων θα υπάγονται τα Μετόχια, όπως λόγου χάρη των Αγίων Αναργύρων του Λόγκ Αϊλαντ τον Αρχιεπίσκοπο, της Φλόριδας τον Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιο κ.λ.π.
Επίσης έγινε ακροθιγώς λόγος για το θέμα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος των Σκοπίων και ο Πατριάρχης φέρεται ειπών για το θέμα χορήγησης Αυτοκεφαλίας ότι δεν βιαζόμαστε θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν πως κάποιοι εκ της Πατριαρχικής Αυλής εισηγούνται στον Πατριάρχη να προχωρήσει στην χορήγηση Αυτοκεφαλίας, ενώ οι περισσότεροι σιωπούν.
Επίσης αναφορές σε διάφορα διεκκλησιαστικά και διορθόδοξα θέματα με επίκεντρο τη Ρωσία και το Ουκρανικό.
Αποκαλύπτουμε πως ενώ είχε περατωθεί η συνεδρίαση της Συνόδου, ο Ελπιδοφόρος προκάλεσε τον Πατριάρχη να αναφερθεί στο θέμα των διαρροών και ζήτησε από τον Πατριάρχη να επαναλάβει τα όσα είχε πει στην τελευταία Σύνοδο του Ιανουαρίου. Ο Πατριάρχης απλώς είπε καλό είναι να μην υπάρχουν διαρροές διότι είναι θεσμικό το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε γράψει στην έκδοση του της 12ης Ιανουαρίου 2023 τα εξής: «Αποκαλύπτουμε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε στη Σύνοδο ότι δεν θα συγκαλέσει σε συνεδρίαση τη Σύνοδο τον επόμενο μήνα Φεβρουάριο σε αντίδραση των όσων διέρρευσαν και αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» από τη συνεδρίαση της Συνόδου του Δεκεμβρίου 2022. Τα μέλη της Συνόδου άκουσαν έκπληκτα την ανακοίνωση αυτή του Πατριάρχη, ενώ κάποιοι ιεράρχες ανέλαβαν την πρωτοβουλία να του μιλήσουν για να τον μεταπείσουν να αναθεωρήσει την απόφαση του.
Υπενθυμίζεται πως ένα από τα αποκαλυφθέντα από τον «Ε.Κ.» στις 7 Δεκεμβρίου 2022 ήταν και το ακόλουθο: «Ένα ζεύγος νεαρών μελλονύμφων που ανήκουν σε Μητρόπολη του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζήτησε από τον οικείο Μητροπολίτη πιστοποιητικό ελευθερογαμίας προκειμένου να τελέσει τον γάμο του σε Μητρόπολη που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Κατά την έρευνα της Μητρόπολης διαπιστώθηκε ότι ο μελλοντικός γαμπρός ήταν πρώτα γυναίκα και στην πορεία μετατράπηκε σε άνδρα, οπότε ο Μητροπολίτης απευθύνθηκε στο Πατριαρχείο ρωτώντας τι να κάνει, αν δηλαδή θα έπρεπε να εκδώσει πιστοποιητικό ελευθερογαμίας ή όχι.
Υπήρξε διχογνωμία εντός της Συνόδου κατά την οποία μερικοί υποστήριζαν να δοθεί το πιστοποιητικό, μερικοί άλλοι όχι, ενώ ηγέρθη το ερώτημα αν ο μελλοντικός νυμφίος γεννήθηκε εξ’ υπαρχής ως γυναίκα ή ερμαφρόδιτος φέρων αμφότερα τα γεννητικά όργανα και κατέστη άνδρας κατόπιν επεμβάσεως, αλλά ουδείς γνώριζε.
Τελικά ζητήθηκε η γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος τι πράττει σε παρόμοιες περιπτώσεις, η οποία απάντησε πως δεν έχει τύχει μέχρι τώρα παρόμοια περίπτωση. Τελικά το ζήτημα παρέμεινε άνευ αποφάσεως».
Εξ’ άλλου το Πατριαρχείο εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν:
«Ανακοινωθέν για τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείο
Συνήλθεν, υπό την προεδρείαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας τακτικάς αυτής συνεδρίας την Δευτέραν, 6ην τ.μ. Μαρτίου, εν τη Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, και την Τρίτην, 7ην ιδίου, εν τοις Πατριαρχείοις.
Η εν Βαλουκλή συνεδρία εγένετο τη όλως τιμητική συμπαρεδρεύσει και συμβολή του πραγματοποιούντος κατ’ αυτάς Ειρηνικήν Επίσκεψιν εις Κωνσταντινούπολιν Μακ. Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεωργίου και των συν αυτώ Πανιερ. αγίων Κιτίου κ. Νεκταρίου και Κωνσταντίας και Προέδρου Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, εις ανάμνησιν και ανακαινισμόν του παλαιού και κρατήσαντος ανέκαθεν μόνον διά την Εκκλησίαν της Πόλεως ημών θεσμού της Ενδημούσης Συνόδου, ως εγένετο και κατά την επίσκεψιν του αειμνήστου προκατόχου της Α. Μακαριότητος Χρυσοστόμου Β’ προ τριετίας.
Κατ’ αρχήν αντηλλάγησαν μεταξύ του Παναγιωτάτου Πατριάρχου ημών και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου εγκάρδιοι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, ως και μετά του α’ τη τάξει, εκ των νέων Συνοδικών Αρχιερέων, Σεβ. Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, αι ειθισμέναι τοιαύται, επί τη ενάρξει της νέας συνοδικής περιόδου.
Κατ’ αμφοτέρας τας συνεδρίας εθεωρήθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ’ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις, εν τέλει δε, αντηλλάγησαν αι κατάλληλοι τη περιστάσει ευχαί μεταξύ της Α. Θ. Παναγιότητος και του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, εκ μέρους των μελών του ιερού Σώματος, προς εύδρομον διάνυσιν του αρξαμένου δολίχου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χριστοπρεπή και χριστοτερπή δε προσκύνησιν, κατά το τέλος αυτής, των σεβασμίων ημερών των Αγίων Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου.
Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 7η Μαρτίου 2023
Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».