ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο και με την παρουσία της Ι. Εικόνος της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, προσωπικής Εικόνας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια…
και αποτμημάτων εκ των Ι. Λειψάνων των Αγίων Αποστόλων Παύλου, Ακύλα και Κοδράτου, των Αγίων Ιερομαρτύρων Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Διονυσίου του εν Κορίνθου, Αγίου Μακαρίου του Νοταρά, Αγίου Νεκταρίου και της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής, τελέσθηκε την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023, ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός, γνωστός ως Εσπερινός της «Συγγνώμης».
Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως άγιο Κεγχρεών κ. Αγάπιο και όλο το Ιερατείο της Πόλεως Κορίνθου.
Όπως έχει ανακοινωθεί σε όλους τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς, θα προΐστανται εναλλάξ ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος και ο Βοηθός Επίσκοπος κ. Αγάπιος, ενώ Θεολόγοι Κληρικοί της Αποστολικής Ι. Μητροπόλεως θα αναπτύσσουν θέματα πνευματικής οικοδομής προς ενδυνάμωση και ψυχική ωφέλεια των Πιστών.
Στην εκκίνηση αυτής της πνευματικής δράσεως, ως πρώτος ομιλητής, ορίσθηκε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλετζίου, ο οποίος και ομίλησε στους Πιστούς με θέμα: «Μεγάλη Σαρακοστή-Θεοποιός πορεία από την γη στον ουρανό».
Ο ομιλητής χρησιμοποιώντας τις Πατερικές διδαχές, Αγιογραφικά χωρία και την υμνογραφία της Εκκλησίας μας επεσήμανε ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν είναι πορεία ανώδυνη και χωρίς κόπο, αλλά αντίθετα είναι πορεία που με την καλλιέργεια των αρετών μπορεί να οδηγήσει τον πιστό στην θέωση.
Ο άνθρωπος μετά την πτώση του έκανε κέντρο του τον ίδιο του τον εαυτό και όχι τον Θεό οδηγούμενος στην αυτοθέωση, η οποία είναι δαιμονιώδης και οδηγεί τον άνθρωπο στην ανυπαρξία και τον πνευματικό θάνατο.
Ο Κύριος με την ενανθρώπησή Του και την φιλάνθρωπη συγκατάβασή Του απλώνει το χέρι Του για να σώσει τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος αν θέλει να σωθεί οφείλει να μετανοήσει, να ασκηθεί στην νηστεία που χαλιναγωγεί και συγκρατεί κάθε αμαρτία και να αγωνιστεί με ταπείνωση τον καλόν αγώνα της Μ. Τεσσαρακοστής, γιατί έτσι θα καταφέρει να μεταβεί από την γη στον ουρανό και στην συνάντησή του με τον Νυμφίο και την Ανάσταση.
Πριν την απόλυση του Εσπερινού και αφού ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πανοσ. ομιλητή επεξήγησε στους πιστούς τους συμβολισμούς αυτής της Εκκλησιαστικής περιόδου του Τριωδίου που μέσω των ταπεινών ύμνων και την πένθιμη διακόσμηση προσπαθεί να κατανύξει και διάβασε την Συγχωρητική Ευχή επισημαίνοντας στους πιστούς ότι επιβάλλεται σήμερα να αλληλοσυγχωρεθούμε, ώστε ανάλαφροι ψυχικά να ξεκινήσουμε τον αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Κάλεσε επομένως τους πιστούς να αγωνιστούν να καθαρίσουν την ψυχή τους και μέσα από την ειλικρινή μετάνοια, την εξομολόγηση και την συμμετοχή στις κατανυκτικές ακολουθίες να αξιωθούν της Αναστάσεως.