Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου το πρωί στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βεροίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εορταστική εκδήλωση για τη Μητέρα και την πολύτεκνη οικογένεια, την οποία συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Ημαθίας, με την ευκαιρία της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου αλλά και της εορτής των Αγίων Μητέρων των Τριών Ιεραρχών.
Την εκδήλωση άνοιξε βυζαντινός χορός, ο οποίος έψαλε επίκαιρους ύμνους υπό τη διεύθυνση του κ. Χρήστου Ζερδαλή, ενώ η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Προμηθέας» ερμήνευσαν τραγούδια για τη μητέρα υπό τη διεύθυνση της κ. Ελυθερίας Ματσεντίδου.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ημαθίας κ. Ιωάννη Βελέντζα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες καθώς και οι εκπρόσωποι του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους Γέροντος Εφραίμ, Ιερομόναχοι Τιμόθεος και Γεννάδιος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό μεταφέροντας τις ευχές του Γέροντα.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων και οι εκπρόσωποι του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, βράβευσαν πολύτεκνες μητέρες στις οποίες προσφέρθηκε οικονομική βοήθεια.
Την εκδήλωση επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Πρωτοπρ. Νεκτάριος Σαββίδης, Υπεύθυνος του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως μας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων στον χαιρετισμό του εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Καθηγούμενο της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, ο οποίος πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό των πολυτέκνων οικογενειών αλλά και της Ιεράς Μητροπόλεως μας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: Κυριακή μετά τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής, αλλά και ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τις αγίες μητέρες των αγίων τριών Ιεραρχών, την αγία Εμμέλεια, τη μητέρα του Μεγάλου Βασιλείου, την αγία Νόννα, τη μητέρα του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, και την αγία Ανθούσα, τη μητέρα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που τις τιμά και τις προβάλλει ως πρότυπα αγίων μητερων για τις σύγχρονες μητέρες.
Αυτή την ημέρα έχει καθιερώσει από ετών η Ιερά μας Μητρόπολη για να τιμά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολυτέκνων Ημαθίας τη μητέρα και ιδιαιτέρως την πολύτεκνη μητέρα.
Ασφαλώς η μητέρα αξίζει κάθε ημέρα την τιμή, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας, γιατί η αποστολή της είναι δύσκολη και η προσφορά της μεγάλη. Γιατί η μητέρα είναι αυτή στην οποία οφείλουμε τη ζωή μας αλλά και την εξέλιξή μας στον κόσμο.
Στους δικούς της κόπους, στις δικές της προσπάθειες, στις δικές της αγωνίες, στις δικές της προσευχες οφείλει ο καθένας μας αυτό που είναι, αλλά και πολλά από αυτά που κατόρθωσε στη ζωή του. Γιατί η μητέρα είναι πάντοτε δίπλα στο παιδί της, ακόμη και εάν βρισκεται μακριά του, για να το παρακολουθεί, να το στηρίζει και να το εμψυχώνει. Και όταν εκείνο δοκιμαζεται, δοκιμάζεται και εκείνη μαζί του. Όταν πονά, πονά και εκείνη, όταν αγωνιά, αγωνιά πολύ περισσότερο εκείνη.
Ο προφητικός λόγος του πρεσβύτου Συμεών προς την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας ότι ρομφαία θα διαπεράσει την ψυχή της, ισχύει μέχρι ένα βαθμό και για κάθε μητέρα. Γιατί, εάν η Υπεραγία Θεοτόκος δοκίμασε την απερίγραπτη οδύνη να δεί τον Υιό της να σταυρώνεται από εκείνους χάριν των οποίων έγινε άνθρωπος και τους οποίους ευεργέτησε παντοιοτροπως κατά τη δημόσια ζωή του, η κάθε μητέρα και ιδιαίτερα οι πολύτεκνες μητέρες, που υπομένουν με αυτοθυσία και αγάπη πολλη όλες τις δυσκολίες και τους κοπους της ανατροφής των παιδιών τους, αισθάνονται να διαπερνά την ψυχή τους η ρομφαία, της αγωνιας, της θλιψεως, της προσδοκίας, καμιά φορα και της αρνήσεως των παιδιών τους.
Η πολύτεκνη μητέρα αγωνίζεται μέσα στις δυσκολίες της ζωής, του επαγγέλματος της και των προσωπικων της υποχρεώσεων να αναθρεψει τα παιδιά της με τον καλύτερο τρόπο, να τους προσφέρει ο,τι μπορεί περισσότερο, έστω κι αν αυτή στερηθεί, αλλά κυρίως να τους διδάξει την πίστη και την αγάπη στον Θεό και στην Εκκλησία, να τους μαθει να εμπιστεύονται τη ζωή τους στον Χριστό και να βαδίζουν σύμφωνα με τις δικές του εντολές και τη δική του αγάπη.
Το έργο της ανατροφης και διαπαιδαγωγήσεως των παιδιών δεν είναι ούτε εύκολο ούτε απλό έργο. Είναι μία σύνθετη και κοπιώδης διαδικασία που δεν ολοκληρώνεται σε λιγους μήνες ή έστω σε μερικά χρόνια, αλλά συντελείται διά βίου, γιατί η μητέρα αποτελεί προτυπο και παράδειγμα για τα παιδιά της σε όλη της τη ζωή, αποτελεί σημείο αναφορας γι᾽ αυτά, αποτελεί διαρκή οδοδείκτη στη ζωή τους τόσο με τα λόγια και τις συμβουλές της όσο και με τη δική της πορεία μέσα στη ζωή.
Και είναι γι᾽ αυτό μεγάλη η ευθυνη και το βάρος που επωμίζεται μία γυναίκα αποδεχόμενη τη μητροτητα. Ειναι όμως ταυτόχρονα μία ευλογία για την ίδια και μία προσφορα στους ανθρώπους και την κοινωνία, γιατί αναλαμβάνει όχι μονο να φέρει ανθρώπινες υπάρξεις στον κόσμο αλλά και να τις αναδείξει σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες χρήσιμες στον εαυτο τους και στο κοινωνικό συνολο, ικανές να αντιμετωπισουν τη ζωή με τις δυσκολίες και τις ευχάριστες στιγμες της, και ακόμη ικανές να συμβαλλουν με τη σταση και τη συμπεριφορά τους στη βελτίωση και την πρόοδο της πατριδος και του κόσμου.
Ο ρόλος, λοιπόν, της μητέρας ειναι πολλαπλος και καθοριστικός για τη εξέλιξη της προσωπικότητος των παιδιών της. Αυτή βρισκεται κοντά τους από την πρώτη στιγμη της ζωής, βρίσκεται περισσοτερο από κάθε άλλον, θυσιάζοντας πολλές φορές και τη δική της ζωή και τη δική της καριέρα, και από αυτήν παίρνουν τα παιδιά τα πιο καθοριστικά μαθήματα για τη ζωή τους.
Ακριβώς όμως επειδή ο ρόλος κάθε μητέρας είναι απαιτητικός και η συμβολή της εξαιρετικά σημαντική και για τα παιδιά της, αλλά και γενικότερα για την οικογένεια, την κοινωνία, την πατρίδα και την Εκκλησία, έχει και αυτή ανάγκη από στήριξη, έχει ανάγκη από έμπνευση, έχει ανάγκη από καθοδήγηση.
Που μπορεί να την βρεί; Από που μπορεί να την αντλήσει;
Μπορεί να την βρεί και να την αντλήσει από τις μητέρες των αγίων τριών Ιεραρχών που τιμούμε σήμερα, από τις αγίες Εμμέλεια, Νόννα και Ανθούσα.
Δεν έχει σημασία εάν έζησαν πριν από 17 περίπου αιώνες, σε μία εποχη εντελώς διαφορετική από τη σημερινή. Η προσφορά της μητέρας δεν διαφοροποιείται τόσο πολυ, γιατί στηρίζεται σε μερικές βασικές αρχές, αυτές που μας υποδεικνύουν με τη ζωή τους και οι αγίες μητέρες των τριών Ιεραρχών.
Βασική αρχή είναι η αγάπη. Κάθε μητέρα την έχει έμφυτη για το παιδι της, αλλά έχει ανάγκη να την ανανεώνει και να την εμπλουτίζει, να την εξαγιάζει μέσα από τη σχεση της με τον Θεό. Γιατί με αυτό τον τρόπο η αγάπη της γίνεται ανεξάντλητη αλλά και πολύ πιο αποτελεσματική για τα παιδιά της. Γιατί με αυτό τον τρόπο η κάθε μητέρα μπορεί να ανακαλύπτει εναλλακτικούς τρόπους για να βοηθήσει, να συμπαρασταθεί και να ωφελήσει τα παιδιά της.
Και τα παιδιά έχουν ανάγκη από την αγάπη της μητέρας, καθώς ζούν σε έναν κόσμο πιο σκληρό από ο,τι σε άλλες εποχές, σε ένα κόσμο πιο πονηρό, στον οποίο ελλοχεύουν ποικίλοι κίνδυνοι και ύπουλες παγίδες, σε έναν κόσμο στον οποίο υπάρχουν δεκάδες σειρήνες που προσπαθούν να τα παρασύρουν.
Γι᾽αυτό και η μητέρα θα πρέπει να γνωρίζει πως θα συνδυάζει την αγάπη με τη διακριτική αυστηρότητα που απαιτεί η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, καθώς η ανεξέλεγκτη αγάπη δεν βοηθά τις περισσότερες φορές και τα ίδια τα παιδιά να εξελιχθούν και να αισθάνονται ασφαλή, αλλά ούτε και τη μητέρα να επιτελέσει το έργο της και να μορφώσει τις ψυχές τους, όπως έκανε η μητέρα του Μεγάλου Βασιλείου, η αγία Εμμέλεια, όταν πέθανε ο σύζυγός της, μόλις γεννήθηκε το μικρότερο παιδί τους, και εκείνη βρέθηκε να μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της, πέντε από τα οποία συγκαταριθμούνται στους αγίους της Εκκλησίας μας.
Απαραίτητη προϋπόθεση ακόμη για την επιτυχία του έργου της κάθε μητέρας είναι η προσευχή. Από αυτήν θα αντλεί δύναμη και ενίσχυση, όταν θα αισθάνεται κουρασμένη, αδύναμη, ίσως και απογοητευμένη. Η προσευχή ήταν το κοινό χαρακτηριστικό και των τριών αγίων μητέρων των τριών Ιεραρχών.
Γράφει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος για τη μητέρα του, την αγία Νόννα: «Ποιος καιρός και ποιος τόπος δεν την είδε να προσεύχεται; Η προσευχή ήταν η πρώτη της δουλειά μόλις έστελνε ο Θεός την καινούργια ημέρα … Ήταν αφιερωμένη ολόψυχα στον Θεό, και την ευσέβειά της δεν την είχε μόνον για τον εαυτό της, αλλά και για την μεταδίδει στα παιδιά της». Και η προσευχή της ήταν αυτή που συνόδευε τα παιδιά της όπου και αν βρισκόταν, ακόμη και εάν η ίδια δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να τα βοηθήσει, ακόμη και εάν δεν ήξερε ότι είχαν ανάγκη βοήθειας και τι είδους ανάγκη είχαν.
Και αυτό γιατί η προσευχή είναι δύναμη, τόσο γι᾽ αυτόν που την κανει, όπως στη δική μας περίπτωση η μητέρα, όσο και γι᾽ αυτόν για τον οποίον προσεύχεται, για το παιδί της. Γιατί ποιος μπορεί να κάνει περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει ο Θεός; Ποιος μπορεί να δράσει αμεσότερα και αποτελεσματικότερα από τον Θεό;
Αν, λοιπόν, η μητέρα προσεύχεται για το παιδί της, για τα παιδιά της, και τα αναθέτει στην πρόνοια και την αγάπη του Θεού, αφού βεβαίως κάνει η ίδια ο,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, τότε μπορεί να είναι ήσυχη ότι ο Θεός θα κάνει αυτό που δεν μπορεί να κάνει η ίδια.
Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τις πολύτεκνες μητέρες, οι οποίες έχοντας τη φροντίδα περισσότερων παιδιών εκ των πραγμάτων δυσκολεύονται κάποιες φορές να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Έχουν όμως τον Θεό βοηθό και σύμμαχο στην προσπάθειά τους, αρκεί να τον επικαλούνται, αρκεί να προσεύχονται για τα παιδιά τους και να ζητούν από τον Θεό να είναι πάντοτε δίπλα τους.
Όμως η προσευχή έχει και έναν άλλο ρόλο στην ανατροφή των παιδιών και στον ρόλο που επωμίζεται η κάθε μητέρα.
Εκείνη μπορεί να αγωνίζεται, να προσπαθεί, να νουθετεί και να συμβουλεύει τα παιδιά της, αλλά να μην βλέπει το αποτέλεσμα που θα ήθελε, να συναντά κάποιες φορες και αντιρρήσεις ή αντιδράσεις, που μπορεί να εξελίσσονται και σε αντιπαραθέσεις με τα παιδιά, ακόμη και σε ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και διαμάχες.
Στις περιπτώσεις αυτές η μητέρα δεν θα πρέπει να ξεχνά την προσευχη. Ας λέει στον Θεό αυτό που δεν μπορεί να μεταδώσει η ίδια, ας λέει αυτό που θέλει να τους διδάξει και δεν την ακούν, και ο Θεός θα το διδάξει με τον τρόπο που Εκείνος γνωρίζει στα παιδιά, εφόσον φυσικα είναι ωφέλιμο γι᾽ αυτά.
Ας μην ξεχνούμε και κάτι ακόμη, ότι το παράδειγμα της μητέρας που προσεύχεται επιδρά στην ψυχή και των πιο αντιδραστικών παιδιών, έχει καταλυτική σημασία και μένει ανεξάληπτο στη μνήμη τους.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων, που όταν ήταν παιδιά, νέοι, είχαν χάσει τον δρόμο τους και τον πνευματικό προσανατολισμό τους. Και όταν αργότερα επέστρεψαν ομολογούσαν ότι θυμόταν πως, όταν νέοι επέστρεφαν τη νύκτα στο σπίτι τους από τις διασκεδάσεις, έβλεπαν τη μητέρα τους γονατιστή να προσεύχεται. Και μπορεί τότε να αντιδρούσαν ή να μην καταλάβαιναν, η επίδραση όμως της προσευχής της μητέρας τους και η εικόνα της να προσεύχεται ήταν καταλυτική στη ζωή τους. Γι᾽ αύτό και η προσευχή για τα παιδιά είναι αναμφίβολα μία ακόμη μεγάλη προσφορά της κάθε μητέρας.
Γι᾽ αυτήν και για όλα όσα προσφέρει στα παιδιά και στην οικογένεια, στην κοινωνία, την πατρίδα και την Εκκλησία οφείλουμε στη μητερα και ιδιαιτέρως στην πολύτεκνη μητέρα άπειρη τιμή και ευγνωμοσύνη.
Και αυτήν εκφράζει η τοπική μας Εκκλησία, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με τη σημερινή εορταστική εκδήλωση.
Ευχόμεθα ο Θεός και η Παναγίας Μητέρα του Κυρίου μας να ενισχύουν όλες τις μητέρες στο έργο σας και οι αγίες μητέρες των τριών Ιεραρχών να σας εμπνέουν και να σας στηρίζουν πάντοτε.