ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Ο σταυρός της Άννας Μαρίας, ο σεβασμός των παιδιών στους γονείς και το γονάτισμα στο φέρετρο, το θεμέλιο της οικογενείας, το τυπικό της ορθόδοξης εξοδίου ακολουθίας, η αγάπη για την Σημαία και τον εθνικό ύμνο
ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ήσαν συγκινητικές. Ανεδείκνυον την Ελλάδα. Ο τελευταίος Βασιλεύς, η ζωή του οποίου υπήρξε μέχρι τέλους υπόδειγμα αξιοπρεπείας και σεβασμού προς την Ελλάδα και τους θεσμούς της, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία με τον βηματισμό που καθιστούσε αργό το βάρος της ιστορίας. Το φέρετρο κεκαλυμμένο με την ελληνική Σημαία, σήκωσαν στους ώμους τους τα παιδιά και τα εγγόνια του, όταν στο Τατόι οδηγείτο προς την ταφή. Στην Μητρόπολη σύσσωμος η Ιερά Σύνοδος κατά τρόπον, ώστε πέρα από το θρησκευτικό τελετουργικό αντανακλούσε τον αδιάσπαστο δεσμό της Πατρίδος με την Ορθοδοξία.
Τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στην δημοσία ζωή. Και γύρω από την Μητρόπολη, χιλιάδες Έλληνες. Έλληνες που ενωρίτερα επερίμεναν υπομονετικά μέχρι και τρεις ώρες να προσκυνήσουν την σορό του εκλιπόντος. Έλληνες που ήσαν παρόντες με τις σημαίες τους. Τις εθνικές σημαίες, που διένειμε η «Εστία», αλλά και τις σημαίες τις οποίες κάποτε σήκωναν οι οπλαρχηγοί που οδηγούσαν τον αγώνα για την ελευθερία. Έλληνες που αυθόρμητα έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, καθώς ο νεκρός διήρχετο την πύλη της μεγάλης εκκλησίας.
Ήταν ένα μάθημα ελληνοπρεπείας και σεμνότητος. Ένα μάθημα που έδωσαν στην οικουμένη όλοι οι παρόντες. Οι επίσημοι που ευρίσκοντο μέσα στον μητροπολιτικό ναό. Οι Έλληνες που είχαν γεμίσει τον περιβάλλοντα χώρο. Και πάνω από όλα η βασιλική οικογένεια της Ελλάδος. Η Άννα Μαρία με τον σταυρό στο στήθος της. Τον ίδιο εκείνο διαμαντένιο σταυρό που φορούσε και στον γάμο της. Σύμβολο αυτό της οικογενείας, την οποία μνημόνευσε και ο πρωτότοκος υιός του Βασιλέως, Παύλος, στον επικήδειο που εξεφώνησε. Τα λόγια του αντηχούσαν ξεχασμένους κώδικες τιμής, για την πατρίδα και το καθήκον. Θύμισε την παρακαταθήκη του Βασιλέως Παύλου προς τον Κωνσταντίνο και αυτού προς τα παιδιά του: «Ενθυμού πάντοτε πως προτιμώτερο είναι να υποφέρει ο βασιλεύς παρά ο λαός και η χώρα. Η παρακαταθήκη του παππού μας προς εσένα που δέσμευσε εμένα, τα αδέρφια μου, τα εγγόνια σου, αγαπητέ πατέρα. Είναι σύμβολο τιμής ένας ιερός κανόνας συμπεριφοράς για εμάς, τον τίμησες εσύ, σε όλη σου τη ζωή».
Και βεβαίως η αναφορά στις «ευλογημένες» Ένοπλες Δυνάμεις:
«Είναι οδυνηρή αυτή η ημέρα αποχωρισμού για την αγαπημένη σου βασίλισσα και μητέρα μας, για μας, τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Για όλους όσους ήρθαν σήμερα να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά, αλλά και για όλους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατον να είναι σήμερα μαζί σου.
»Όμως δεν είναι αυτό το τέλος, πατέρα, θα ζεις πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας. Όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια που χάνει ο,τι πιο αγαπητό και ο,τι πιο πολύτιμο έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου, τήρησες όμως πάντα την παρακαταθήκη του, που άφησε, όταν έγινες 18 χρονών και ανέλαβες την ευθύνη του διαδόχου του ελληνικού θρόνου, και παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των ευλογημένων Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος».
Όλα αυτά δεμένα στο τυπικό της ορθόδοξης κηδείας, η δύναμις του οποίου αναδεικνύεται κάθε φορά που οι Έλληνες τιμούν τους εκδημούντες. Με σεβασμό που δεν υπάρχει στους μοντερνισμούς των αποτεφρώσεων. Και πολύ χαρακτηριστικά, αφού η οικογένεια γονάτισε προ του φερέτρου ο Παύλος ασπάσθηκε την δεξιά της μητέρας του, ολοκληρώνοντας τον επικήδειο, περιλαμβάνοντας σε μία κίνηση τον σεβασμό, την οικογένεια, την πατρίδα και την θρησκεία.
Και όλοι βεβαίως με σεβασμό και με το σημείο του σταυρού σε στιγμές βαθείας κατανύξεως. Πόση αντίθεση, πράγματι, με εικόνες της σημερινής αρχηγού του ελληνικού Κράτους που κάνει τον σταυρό της προσχηματικώς και «με το ζόρι». Για αυτό, θα ήταν παραφωνία. Όπως παραφωνία συνιστούσαν και οι αποδοκιμασίες εις βάρος των εκπροσώπων της Κυβερνήσεως του κ. Πικραμμένου και της κ. Μενδώνη. Η κηδεία πάντως έγινε διεθνές θέμα. Τηλεοπτικοί σταθμοί από όλον τον κόσμο αναμετέδιδαν απ’ ευθείας την τελετή. Υποχρεώνοντας και τα ελληνικά κανάλια «να τρέχουν από πίσω τους.» Και όλα αυτά για μια κηδεία που η ελληνική Κυβέρνησις την ήθελε «ιδιωτική»…
estianews.gr