Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Ο πολιούχος της Βεροίας, Όσιος Αντώνιος ο Νέος», με την ευκαιρία της πρόσφατης εορτής του Οσίου Αντωνίου του Νέου.
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Ο Σεβασμιώτατος στην διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Στη χορεία των μεγάλων οσίων, τους οποίους εορτάζει και τιμά η Εκκλησία μας, εξέχουσα θέση κατέχει ο όσιος και Μέγας Αντώνιος, ο θεμελιωτής του μοναχικού βίου και καθηγητής της ερήμου, η μνήμη του οποίου τελείται στις 17 Ιανουαρίου.
Την ίδια ημέρα η Εκκλησία μας εορτάζει όμως, μαζί και με τον άγιο νεομάρτυρα Γεώργιο τον εν Ιωαννίνοις, και τον ομώνυμο και ομότροπο του Μεγάλου Αντωνίου, τον όσιο Αντώνιο τον νέο, τον Βεροιέα, τον οποίο, όπως είναι φυσικό, τιμά και πανηγυρίζει ιδιαιτέρως η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ως πολιούχο και προστάτη της Βεροίας, αλλά και ως τον μεγάλο ασκητή της Σκήτης Βεροίας.
Και αν ο παλαιός όσιος Αντώνιος ο Μέγας, «τον ζηλωτήν Ηλίαν τοις τρόποις μιμούμενος» και «τω Βαπτιστή ευθείαις ταίς τρίβοις επόμενος …, της ερήμου γέγονε οικιστής», κατά τον ιερό υμνογράφο, ο δικός μας όσιος Αντώνιος, ο νέος, ο Βεροιεύς, «ίσος έλαμψεν εν τη ασκήσει, … του συνωνύμου πολιτείαν ζηλώσας ισάγγελον», διακρίθηκε στην άσκηση, μιμούμενος τη ισάγγελη ζωή του Μεγάλου Αντωνίου και τιμάται μαζί του, κατά θεία ευδοκία, την ίδια ημέρα, ως ομότροπος αλλά και ως κληρονόμος των αυτών ουρανίων αγαθών.
Επειδή όμως η αληθής τιμή των αγίων μας είναι, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, η μίμηση της ζωής τους, ας εγκύψουμε για λίγο σήμερα στον θαυμαστό βίο του οσίου Αντωνίου του νέου, ο οποίος δίδει απάντηση και σε όσους στις ημέρες μας διερωτώνται ή και αμφιβάλλουν εάν η εν Χριστώ ζωή είναι εφικτή στις ημέρες μας, που ο κόσμος έχει τόσο πολύ αλλάξει.
Το ίδιο όμως θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς και στην εποχή του οσίου Αντωνίου του νέου, του Βεροιέως. Και τότε θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς εάν ήταν δυνατόν να ζήσει, όπως πριν από επτά περίπου αιώνες, όταν ζούσε ο Μέγας Αντώνιος.
Όμως και για τον Μέγα Αντώνιο δεν ήταν εύκολη η επιλογή της εν Χριστώ ζωής, γιατί ήταν ένας πλούσιος νέος, ο οποίος εγκατέλειψε τα πάντα για να ζήσει «εν γη ερήμω και αβάτω και ανύδρω», όπως γράφει ο ψαλμωδός Δαβίδ, για να ζήσει στην έρημο. Εκείνος όμως επέλεξε τη ζωή αυτή, επιτυγχάνοντας αυτό το οποίο δεν μπόρεσε να κάνει ο πλούσιος νέος του Ευαγγελίου που ρώτησε τον Χριστό τι του λείπει για να κερδίσει την αιώνιο ζωή, αλλά «απήλθε λυπούμενος», έφυγε λυπημένος, όταν ο Χριστός του είπε ότι αυτό που του λείπει για να την κερδίσει είναι να πωλήσει τα υπάρχοντά του, να τα μοιράσει στους φτωχούς και να τον ακολουθήσει.
Κάτι ανάλογο έκανε και ο όσιος Αντώνιος ο νέος, ο οποίος χωρίς να σκεφθεί ότι είναι αδύνατο να ζήσει κανείς τόσους αιώνες μετά τον Μέγα Αντώνιο με τον δικό του τρόπο και να μην το αποτολμήσει, το έκανε. Εγκατέλειψε τον κόσμο και ακολούθησε και εκείνος τον Χριστό, θυσιάζοντας τα πάντα για την αγάπη του. Άφησε τα πρόσκαιρα για να κερδίσει τα αιώνια. Και τα κέρδισε όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για όλους εμάς, προς τους οποίους απαντά με τη ζωή του καταφατικά στο ερώτημά μας αν μπορούμε να ζήσουμε και εμείς σήμερα, δέκα αιώνες περίπου αργότερα την εν Χριστώ ζωή· για εμάς τους οποίους στηρίζει και ενισχύει στον αγώνα μας με τα θαύματά του και με τις πρεσβείες του.
Η ζωή και οι ασκητικοί αγώνες του προστάτου μας οσίου Αντωνίου του Βεροιέως ας γίνουν πρότυπο και για τη δική μας ζωή και ας προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τα δικά του ίχνη, ώστε και να τον τιμούμε αξίως αλλά και για να κερδίσουμε και εμείς με τη χάρη του Θεού και τις πρεσβείες του οσίου Αντωνίου τη σωτηρία μας.