ΚΗΔΕΙΑ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρωμα… ευρωπαϊκής αριστοκρατίας είχε χθες η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ενώ δεν έλειπαν και οι βασιλικές εκπλήξεις, σχολιάζει χαρακτηριστικά η γερμανική έκδοση του περιοδικού «Gala».
Ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδος, Κωνσταντίνος, απεβίωσε στην Αθήνα, στις 10 Ιανουαρίου σε ηλικία 82 ετών, και για την κηδεία του, ευγενείς απ΄ όλη την Ευρώπη μετέβησαν στην Ελλάδα για να αποτίσουν φόρο τιμής.
1. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ δεν παρέστη τελικά στην κηδεία αλλά εκπροσωπήθηκε από την άλλη βαφτιστήρα του τέως βασιλιάς Κωνσταντίνου, Λαίδη Γκαμπριέλα Γουίνδσορ.
Τη βρετανική βασιλική οικογένεια εκπροσώπησε η πριγκίπισσα Άννα. Η 72χρονη κόρη της αείμνηστης Ελισάβετ ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στην νεκρώσιμη ακολουθία, η οποία τελέστηκε χθες στη Μητρόπολη Αθηνών. Ήταν η δεύτερη ξαδέρφη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Η κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ συνοδευόταν από τον σύζυγό της, Τίμοθι Λόρενς. Σε αντίθεση με τα όσα έγραφαν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ, και η σύζυγός του Κέιτ, τελικά δεν παρέστησαν στην κηδεία του τέως βασιλιά, σχολιάζει το περιοδικό.
2. Η πριγκίπισσα του Μονακό, Σαρλίν, δεν συνόδευσε τον σύζυγό της, πρίγκιπα Αλβέρτο που μετέβη στην Αθήνα για την κηδεία του τέως μονάρχη.
Χθες, ο πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος, υποδέχτηκε στα σκαλιά της Μητρόπολης, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, τους επίσημους προσκεκλημένους, μεταξύ αυτών, την ισπανική βασιλική οικογένεια, βασιλιά Φελίπε,τη σύζυγό του Λετίσια, τον εξόριστο βασιλιά Χουάν Κάρλος, τη σύζυγο και αδερφή του εκλιπόντος, Σοφία, όπως και τον πρίγκιπα του Μονακό, Αλβέρτο.
3. Η Ινφάντα Κριστίνα ντε Μπορμπόν εμφανίστηκε με τα παιδιά της
Μια άλλη έκπληξη ήταν η 57χρονη αδερφή του Ισπανού βασιλιά Φελίπε, Ινφάντα Κριστίνα ντε Μπορμπόν, η οποία παρέστη στη κηδεία με τα παιδιά της,, σε μια σπάνια εμφάνισή της μετά το διαζύγιο με τον Ινάκι Ουρντανγκάριν.
Η Iνφάντα Κριστίνα συνοδευόμενη από την αδελφή του Κωνσταντίνου, Ειρήνη, απέτισε φόρο τιμής στον τέως βασιλιά έχοντας στο πλευρό της τα τέσσερα παιδιά της, Χουάν, Πάμπλο, Ιρέν και Μιγκέλ.
4. Η συμμετοχή του πρίγκιπα Ιωακείμ δεν ήταν προγραμματισμένη αλλά μετέβη στην Αθήνα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας, Βίλεμ -Aλεξάντερ, η σύζυγός του Μαξίμα και η μητέρα του Βεατρίκη, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Σουηδίας, ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος και η σύζυγός του Ματθίλδη, όπως και η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα, κουνιάδα του εκλιπόντα Κωνσταντίνου – καθώς και οι γιοι της, πρίγκιπας Φρειδερίκος και πρίγκιπας Ιωακείμ, ήταν παρόντες στην κηδεία. Η συμμετοχή του Ιωακείμ, ωστόσο, δεν ήταν προγραμματισμένη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φρειδερίκος είναι ο διάδοχος της Μαργαρίτας και συνεπώς η Μαίρη προορίζεται να γίνει η νέα βασίλισσα της Δανίας, όταν ο σύζυγός της καθίσει στον θρόνο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό «Vanitatis El Confidencial», στο παρελθόν ο Ιωακείμ φάνηκε να μην μπορεί να ελέγξει τον πόθο του για την πριγκίπισσα Μαίρη. Περιοδικό τον απαθανάτισε την ώρα που προσπάθησε να φιλήσει στο στόμα τη Μαίρη, σε δημόσια εκδήλωση, με την σύζυγο του αδελφού του να αντιδρά άμεσα, στρέφοντας το κεφάλι της, για να αποφύγει τελευταία στιγμή το φιλί.
Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση από την οικογένεια Γλύξμπουργκ.
Ο αποχαιρετισμός στον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο ολοκληρώθηκε με το δείπνο που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από την οικογένεια του εκλιπόντος. Συνολικά προσήλθαν 17 αντιπροσωπείες ξένων κρατών, εστεμμένοι και μέλη βασιλικών οικογενειών καθώς και φίλοι του. Κάπως έτσι μπήκε ο επίλογος σε μια ολόκληρη εποχή που κλείνει με τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, υιού του βασιλέα Παύλου, εγγονού του Κωνσταντίνου A’ και δισέγγονου του Γεωργίου Α’ και του Κάιζερ Γουλιέλμου Β’ από τη μητέρα του, την Φρειδερίκη. Και αυτό καθώς έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος από τους πρωταγωνιστές των δραματικών γεγονότων της δεκαετίας του 1960 που οδήγησαν στη δικτατορία της 21ης Απριλίου.
Αν και τα περισσότερα Διεθνή Μέσα δεν είχαν ιδιαίτερη όρεξη για ιστορικές αναδρομές και αναλύσεις, εστιάζοντας στην παρουσία δεκάδων γαλαζοαίματων, το Reuters διαφοροποιήθηκε: «Ευρωπαίοι βασιλείς συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου της Ελλάδας, ο οποίος κυβέρνησε μόλις τρία χρόνια, τη δεκαετία του 1960, προτού εξαναγκαστεί σε εξορία, με τον λαό του να ψηφίζει για την κατάργηση της μοναρχίας το 1974».
Το περιοδικο People έμεινε στην απουσία του Βρετανού βασιλιά και του διαδόχου του θρόνου. «Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο βασιλιάς Κάρολος χάνουν την κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Β’». Ο Γουίλιαμ, 40 ετών, ζήτησε από τη συγγενή του Lady Gabriella Windsor να τον εκπροσωπήσει στην κηδεία του Κωνσταντίνου, ενώ η πριγκίπισσα Άννα εκπροσώπησε τον αδελφό της, βασιλιά Κάρολο, στην επίσημη τελετή στην Αθήνα τη Δευτέρα.
To People εστίασε επίσης και στην σύζυγο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα-Μαρία σχολιάζοντας το γεγονός ότι στην κηδεία φόρεσε τον ίδιο διαμαντένιο σταυρό με αυτόν που φορούσε την ημέρα του γάμου τους.
Την Άννα, η οποία παρακολούθησε την τελετή μαζί με τον σύζυγό της Sir Tim Laurence, υποδέχθηκε στα σκαλιά του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού στην Αθήνα ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνου, πρίγκιπας Παύλος, ο οποίος φορούσε σκούρο κοστούμι και μαύρη γραβάτα για την περίσταση. Η Lady Gabriella βρισκόταν λίγα βήματα πίσω τους.
Είναι σύνηθες για τους υψηλόβαθμους βασιλείς στη Βρετανία να στέλνουν συγγενείς ή στενούς φίλους και βοηθούς σε κηδείες εκ μέρους τους. Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ μόνο σπάνια παρευρισκόταν σε κηδείες. Ο βασιλιάς Κάρολος φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο έθιμο και να στέλνει ένα μέλος της οικογένειάς του αντ’ αυτού».
Δεν θα μπορούσε να λείπει και το ζήτημα της ιδιωτικής κηδείας και όχι μίας τελετής με τιμές αρχηγού κράτους. Η Deutsche Welle κάνει λόγο για μια ιδιωτική τελετή, μετά τη διαμάχη που ξέσπασε. «Ο Κωνσταντίνος ήταν μια διχαστική φυσιογνωμία στην ιστορία της Ελλάδας και τάφηκε ως ιδιώτης. Πάνω από 200 άτομα βρέθηκαν στην ιδιωτική νεκρώσιμη ακολουθία, η οποία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.
Από την πλευρά τους τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης εστίασαν στη συμφιλίωση ανάμεσα στην βασιλομήτορα Σοφία και την βασίλισσα Λετίθια μετά τον καβγά το 2018, όταν στην Πασχαλινή Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό Πάλμα στη Μαγιόρκα, η Λετίθια και η Σοφία, λογομάχησαν μπροστά στις κάμερες καθώς η τότε βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, ήθελε να φωτογραφηθεί με τις εγγονές της, την πριγκίπισσα Λεονόρ, και την πριγκίπισσα Σοφία.
Το Αssociated Press σχολίασε τη μαζική προσέλευση του κόσμου. Με τον ελληνικό εθνικό ύμνο χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να παρατάσσονται πολύ πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τον καθεδρικό ναό της Αθήνας για να αποτίσουν τα τελευταία τους σέβη στον πρώην και τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών».
Τα Μέσα από τη Δανία ασχολήθηκαν εκτεταμένα με το γεγονός, καθώς η Άννα Μαρία κατάγεται από τη σκανδιναβική χώρα.Η βασιλική ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού TV2, Καμίλα Σλίνγκμποργκ εξήγησε ότι ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία είναι πολύ γνωστοί στη Δανία και για πολλά χρόνια τα δανέζικα ΜΜΕ καλύπτουν τη ζωή της οικογένειας, τους γάμους και το λαμπερό λάιφσταϊλ.
protothema.gr/Ασημίνα Αγγελίνη, Νεφέλη Λυγερού