ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΝΕΑ: Γιορτινό κλίμα δημιουργήθηκε στη θαλασσινή κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στην πόλη Νιούπορτ του Ροντ Αϊλαντ με αφορμή την ποιμαντική επίσκεψη σ’ αυτή του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιου για τα ονομαστήριά της.
Μετά το πέρας του Ορθρου και της Θείας Λειτουργίας μία ομάδα γυναικών της κοινότητας, οι οποίες παρασκευάζουν ανελλιπώς τα πρόσφορα για την τέλεση της Λειτουργίας, έλαβαν ιδιαίτερη ευλογία και την εύφημη μνεία της Εκκλησίας από τον Μητροπολίτη Μεθόδιο γι’ αυτή τους τη διακονία.
Ακολούθησε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα την οποία διοργάνωσαν το κοινοτικό συμβούλιο και οι οικογένειες των οποίων τα παιδιά φοιτούν στο Κατηχητικό Σχολείο για τη μαθητεία της Ορθόδοξης Πίστης. Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Πρωτούλης» τραγούδησαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων, ενώ μαζί τους συμμετείχαν οι ιερόπαιδες καθώς επίσης και αρκετοί ενορίτες.
Το Ελληνικό σχολείο έλαβε το όνομα «Ελληνικό Σχολείο Πρωτούλη» εις τιμήν και μνήμη των ομογενών Ευστρατίου και Αρχοντούλας Πρωτούλη. Συγκεκριμένα, ο γιος τους, ο Δημήτριος Πρωτούλης, το έτος 2002 έκανε δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων εις μνήμη των γονέων του Ευστρατίου και Αρχοντούλας.
Ο Δημήτρης Πρωτούλης μεγάλωσε στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα και στην ηλικία των 18 ετών έφυγε και πήγε να σπουδάσει στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, γνωστό ως ΜΙΤ στη Βοστώνη. Είχε μεγάλη αγάπη και σεβασμό για την Ελληνική Γλώσσα και Κληρονομιά. Η κοινότητα αποφάσισε το έτος 2003 διά της γενικής συνελεύσεως να δώσει στο Ελληνικό Σχολείο το όνομα «Πρωτούλη». Κι ακόμα αποφασίσθηκε να προσλαμβάνονται και μισθοδοτούνται οι δάσκαλοι από τα χρήματα που δώρισε ο Δημήτριος Πρωτούλης.
Από την ιστορία της κοινότητας πληροφορούμαστε ότι το έτος 1896 αφίχθηκαν στην πόλη του Νιούπορτ τέσσερις Ελληνες μετανάστες προερχόμενοι από το νησί της Σκιάθου. Τους προσέλκυσε η ευκαιρία της αλιείας όντες θαλασσινοί, ενώ αφίχθηκαν μετανάστες και από το νησί της Λέσβου κατά μεγάλους αριθμούς, οι οποίοι υπερέβησαν κατά πολύ τους μετανάστες από τη Σκιάθο, πλην όμως εκείνο που είχαν κοινό και τους ένωνε ήταν η αγάπη τους για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αρχισαν σιγά-σιγά να συγκεντρώνονται στο οίκημα γνωστό ως «Ο Οίκος Συνάντησης των Φίλων» (Friends’ Meeting House) το 1914. Το επόμενο έτος έκαναν Ακολουθίες στην Ενωμένη Εκκλησία των Βαπτιστών (United Baptist Church), ενώ το 1924 αγόρασαν τον δικό τους ναό.
Στις 14 Σεπτεμβρίου η πολιτεία του Ροντ Αϊλαντ αναγνώρισε την ομάδα των Ελλήνων μεταναστών με την ονομασία «Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νιούπορτ Ροντ Αϊλαντ» (Hellenic Orthodox Community of Newport Rhode Island).
Του Θεοδώρου Καλμούκου/ekirikas.com