Ι.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου χοροστάτησε στον Εσπερινό και τον Όρθρο και προεξήρχε στην θεία Λειτουργία που τελέσθηκαν στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας, που βρίσκεται κάτω από τον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.
Το Παρεκκλήσιο της Παναγίας είναι μια ιδιαίτερη κατασκευή που ανανεώνει στις μνήμες των παλαιοτέρων Ναυπακτίων τον παλαιό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τον οποίο ύμνησε ο Ενορίτης του αγίου Δημητρίου ποιητής, πολιτικός και Ακαδημαικός Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας. Στο Παρεκκλήσιο έχουν τοποθετηθή, σε μια κατασκευή που συνθέτει μάρμαρο και ξύλο, οι Πύλες του Ιερού Βήματος του παλαιού Ναού του Αγίου Δημητρίου. Είναι ένα από τα πολλά έργα για τα οποία μερίμνησε μαζί με τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και την μηχανικό κ. Π. Λαγαρού ο μακαριστός π. Αθανάσιος Λαουρδέκης.
Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οι Εφημέριοι του Μητροπολιτικού Ναού π. Θωμάς Βαμβίνης και π. Παναγιώτης Χαντζής και οι Διακόνοι Παίσιος Παρασκευάς και Αντώνιος Αντωνιάδης. Στα αναλόγια έψαλλαν οι ιεροψάλτες του Μητροπολιτικού Ναού Παντελής Αναστασόπουλος και Δημήτριος Καλογερής, καθώς και ο Σπυρίδων Ντούνης κατά τον Εσπερινό.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην εορτολογική σύνδεση της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου με την εορτή των Χριστουγέννων. Αυτό φαίνεται από το ότι κατά την ημέρα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου ψάλλονται στην Εκκλησία οι Καταβασίες των Χριστουγένων «Χριστός γεννάται δοξάσατε..», οι οποίες θα ψάλλονται όλη αυτήν την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα και την απόδοση της εορτής.
Αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία γιατί η Υπεραγία Θεοτόκος με την είσοδό της στα Άγια των Αγίων και την παραμονή της εκεί δώδεκα χρόνια με ησυχία και προσευχή προετοίμασε τον εαυτό της για να γίνη μητέρα του Χριστού.
Στην συνέχεια είπε ότι όλα τα γεγονότα χρειάζονται προετοιμασία, όπως γίνεται και στα κοινωνικά και επιστημονικά θέματα. Τίποτε δεν μπορεί να γίνη χωρίς προϋποθέσεις. Αν δεν γίνεται προετοιμασία, τότε δεν τίθενται θεμέλια στο έργο αυτό. Αυτό ισχύει και με την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, αφού προϋποτίθεται η τήρηση των εντολών του Χριστού, η λεγομένη ασκητική ζωή. Δεν μπορεί κανείς να γνωρίση τον Χριστό και να γεννηθή κατά Χριστόν εάν δεν περάση μέσα από την νηπτική ζωή.
Τόνισε ακόμη ότι όταν ένα έργο καταρρέει απότομα, σημαίνει ότι δεν στήθηκε με τις αναγκαίες προϋποθέσεις, δεν έγινε σοβαρή προετοιμασία. Ειδικότερα για τα εκκλη-σιαστικά έργα είναι απαραίτητο να υπάρχη εκκλησιαστική έγκριση και εποπτεία από την Ιερά Σύνοδο και τους κατά τόπους Επισκόπους, διαφορετικά θα καταρρεύσουν με πάταγο. Ένα έργο που δεν στηρίζεται σε σταθερές εκκλησιαστικές βάσεις, είναι ένας προτεσταντι-κος ακτιβισμός και δεν αντέχει στον χρόνο.
Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε ότι πρέπει να έχουμε ως βάση το θέλημα του Θεού και την ευλογία της εκκλησιαστικής μας αρχής. Το δίλημμα που τίθεται είναι: Ησυχασμός ή ακτιβισμός; Η απάντηση στο δίλημμα αυτό δείχνει την ποιότητα της θεολογίας και της εκκλησιαστικής ζωής που θέλει να εκφράζη ο καθένας μας.
Στο τέλος της θείας Λειτουργίας τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, τους Κληρικούς και τους παρευρεθέντες από τους κοπιάσαντες στις εορταστικές ακολουθίες δεξιώθηκαν στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου η Πρόεδρος και οι κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας, οι οποίες ασκούν ένα σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο με βάσεις και προϋποθέσεις εκκλησιαστικές. «Φιλοκαλούν μετ’ ευσεβείας» τον Ιερό Ναό και τους χώρους του, ιδιαιτέρως κατά τις μεγάλες εορτές της Ενορίας και μεριμνούν μετά διακρίσεως και αγάπης για τους εμπεριστάτους αδελφούς μας, ενορίτες και παρεπιδήμους.