Νέα Ευκαρπία: Απότμημα του ιερού λειψάνου του αγίου Ραφαήλ υποδέχτηκε ο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό του Αγίων Γεωργίου και Χρυσοστόμου στη Νέα Ευκαρπία μαζί με κληρικούς και πιστούς.
Πανηγυρικός Εσπερινός και Εγκαίνια Έκθεσης
Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό παρουσία και του Υπουργού Εσωτερικών Σταύρου Καλαφάτη. Ο πρωτοπρεσβύτερος και ακαδημαϊκός π. Βασίλειος Μήλιος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην εμβέλεια της προσωπικότητας του Ιερού Χρυσόστομου ο οποίος επηρέασε την πορεία της Εκκλησίας διαχρονικά.
Ο Άγιος Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια, πήρε εγκύκλια μόρφωση υψηλού επιπέδου.Ασκήθηκε σε ερημητήρια πριν δοθεί στην ιεραποστολή. Ως πρεσβύτερος επέδειξε μεγάλο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο, ανέπτυξε ευρεία συγγραφική δραστηριότητα και διακρίθηκε για την ρητορική του δεινότητα. Το πνεύμα του, η διδασκαλία του υπήρξαν άρρηκτα συνδεδεμένα με τη λειτουργική ζωή.
Ως Πατριάρχης μετέπειτα, προσπάθησε να εξυγιάνει τον κλήρο από το χρηματισμό και την ασυδοσία. Πέθανε στα Κόμανα του Πόντου στις 14 Σεπτεμβρίου του 407μ.Χ . Έμεινε πιστός στην Εκκλησία του Χριστού άχρι θανάτου, ενώ πολλοί τον προέτρεπαν να δημιουργήσει σχίσμα. Εκείνος αρνήθηκε σθεναρά, γιατί γνώριζε ότι η Εκκλησία καθοδηγείται από το Πανάγιο Πνεύμα. «Κάλλιον πλανάσθαι μετά της Εκκλησίας ή ορθοτομείν δίχα αυτής».
Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος εγκαινίασε την Έκθεση με τα έργα ζωγραφικής των παιδιών των Κατηχητικών του Ιερού Ναού που ήταν όλα αφιερωμένα στην επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής. Στην έκθεση ως κειμήλιο πατρογονικής κληρονομιάς δέσποζε ένας παραδοσιακός αργαλειός, ενώ μεταξύ των άλλων εντύπωση έκανε στους παρισταμένους η προβολή μιας ταινίας την οποία σκηνοθέτησαν και δημιούργησαν στελέχη της Ενορίας.
Θεία Λειτουργία και εις Πρεσβύτερον Χειροτονία
Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό και τέλεσε την εις πρεσβύτερο χειροτονία του π. Προδρόμου Παντελιάδη. «Οι ευαγγελικοί στίχοι, προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα της κοινωνικής δικαιοσύνης στο λαό. Με τούτη τη φράση άρχισε το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος. Η σημερινή ευαγγελική περικοπή διασώζεται μόνον στον ευαγγελιστή Λουκά, ο οποίος εστιάζει στη φιλευσπλαχνία του Σαμαρείτη που περιποιείται τον περιπεσόντα στους ληστές και εκδαπανά χρόνο και χρήματα για την ανακούφισή των πληγών του.
Η σημερινή περικοπή δείχνει το άνοιγμα της καρδιάς μας. Ο καθένας έχει κάτι από τη θεϊκή υπογραφή, το κατ’ εικόνα, για αυτό το λόγο είναι και αξιαγάπητος. Η Εκκλησία αποτελεί διαχρονικά «Νοσοκομείο» και προσφέρει την ίαση στον τραυματισμένο από την αμαρτία άνθρωπο. Η Εκκλησία έτσι αναγνωρίζει τον εαυτό της: λειτουργεί, θεραπεύει, υποδέχεται». Στη συνεχεία, ο Αρχιερεύς απευθύνθηκε στον π. Πρόδρομο Παντελιάδη και τού συνέστησε πατρικά: «Να είσαι φιλεύσπλαχνος, ευγενής, να ακούς τους ανθρώπους, να τους φιλοξενείς στο πανδοχείο της καρδιάς σου. Να είσαι καθημερινά στην Εκκλησία , αυτόν τον κανόνα σού βάζω . Ο τόπος άσκησής σου είναι η Ενορία σου. Αυτό είναι το «Μοναστήρι» σου, αφού επέλεξες να ασκηθείς «εν τω κόσμω». Η Εκκλησία μάς δίνει τη μοναδική ευκαιρία να αγαπηθούμε. Σε παρακαλώ και σε προτρέπω να πορευτείς προς την αγιότητα, προς τη Βασιλεία των Ουρανών».
Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζιδης και ο βουλευτής κ. Στράτος Σιμόπουλος. Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Δημητριάδης επιμελήθηκε με αρτιότητα την οργάνωση της Πανηγύρεως.