Ι.Μ. ΑΙΤΩΛΙΑΣ: Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης τελέσθηκε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 η ενθρονιστήρια Θεία Λειτουργία του νέου Mητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου.
Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Κίτρους κ. Γεώργιος, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος, Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, Λαγκαδά κ. Πλάτων και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου στο Σύνθρονο του ιερού Βήματος, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας και όλοι μαζί αναφώνησαν το «Άξιος» και έψαλαν την φήμη του.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της εορτής, στο οποίο ο Χριστός χαρακτηρίζει τον εαυτό του καλό ποιμένα και ανέλυσε τρεις από τις ιδιότητες που πρέπει να τον χαρακτηρίζουν.
Εργάζεται για να προσφέρει ζωή στο ποίμνιό του. Ο Χριστός σαρκώθηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε για να προσφέρει ζωή στον άνθρωπο. Για να προσφέρει ζωή, όμως, πέρασε από το μονοπάτι τού θανάτου. Προσέφερε τη ζωή τού θυσία για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Ο καλός ποιμήν είναι ο προστάτης και ο καθοδηγητής που γνωρίζει τα πρόβατα και γνωρίζεται από αυτά. Που ζει και κινείται με αγάπη. Ο Χριστός θαυματούργησε, έδωσε φώς στους τυφλούς, ανέστησε νεκρούς γιατί για Αυτόν ο κάθε άνθρωπος είναι ένα πλανώμενο πρόβατο που το πλησιάζει με αγάπη.
Ο Επίσκοπος οφείλει να γίνεται ο ίδιος τύπος Χριστού για να γίνεται το ποίμνιό του χριστοφόρο. Η διακονία του είναι σταυρός και θυσία μέχρι θανάτου.
Όλα αυτά, όπως ανέφερε ο νέος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός, θα είναι η παρακαταθήκη και του ιδίου, η δέσμευσή του και η εκκλησιαστική του υπόσχεση. «Υπόσχομαι να είμαι για όλο το ποίμνιο μου ο καλός ποιμήν.
Για αυτό θα εργάζομαι και θα προσφέρω όλες μου τις δυνάμεις» τόνισε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ότι κατά την ώρα πού έσκυψε για να λάβει την αρχιερωσύνη, ενώπιον της Αγίας Τραπέζης, παρακάλεσε τον Θεό να αγαπήσει τον τόπο και τον λαό. «Και ήδη αγαπώ τα πάντα και ας μην τα έχω γνωρίσει ακόμα και ας
μην τα έχω επισκεφθεί» υπογράμμισε συγκινημένος.
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ζήτησε από όλους να προσεύχονται, ώστε από σήμερα μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του να μην απομακρυνθεί από την δέσμευσή του να είναι ο ποιμήν ο καλός.
Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ιεράς ΠόλεωςΜεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, Αντιδήμαρχοι, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας και εκπρόσωποι Φορέων και Οργανισμών της περιοχής.
Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, προσφωνώντας τον νέο Μητροπολίτη, διευκρίνισε ότι η ουσιαστική ενθρόνιση ενός Επισκόπου τελείται κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, με την άνοδο του στο σύνθρονο του ιερού βήματος. Ανέφερε ότι το
κέντρο και η βάση της ζωής του Επισκόπου είναι η Θεία Λειτουργία και εξήγησε τα τρία ερμηνευτικά επίπεδα της Θείας Ευχαριστίας, κατά τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή.
Ευχήθηκε στον νέο Επίσκοπο να ζει, με αυτή την έννοια, το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας μέχρι την τελευταία του αναπνοή.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Γέροντας του νέου Ποιμενάρχου αναφέρθηκε με πολύ συγκίνηση στην γνωριμία του με τον π. Δαμασκηνό. Επεσήμανε την πίστη του στον Χριστό και την ορθόδοξη παράδοση, τους δεσμούς αγάπης και απολύτου εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους, τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, την αγάπη του στη λατρεία, την τάξη και την ευπρέπεια, την μεγάλη διοικητική του εμπειρία. «Σας τον παραδίδω και εσείς θα τον παραδώσετε πλέον στον ουρανό» ανέφερε συγκινημένος.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον άγιο Ναυπάκτου και τον άγιο Δημητριάδος, καθώς και όλους τους αρχιερείς που συμμετείχαν στην χαρά του. Ευχαρίστησε τους ιερείς από το Βόλο, από τις άλλες Μητροπόλεις, καθώς και τον Πρωτοσύγκελλο και τους ιερείς της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τους ιεροψάλτες, τα στελέχη τού Ναού, τους άρχοντες τού τόπου και απηύθυνε πάλι προσκλητήριο συστράτευσης για μια νέα σελίδα στην τοπική Εκκλησία.
Πριν την απόλυση τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής τουμακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και αναφέρθηκε στο πένθος της Εκκλησίας της Κύπρου για την απώλεια του Προκαθημένου της και στο έργο που επετέλεσε ο αείμνηστος.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος διένειμε το αντίδωρο στους πιστούς, συνομίλησε μαζί τους και δέχθηκε τις ευχές τους.