Τουρκία: Απανωτά «χαστούκια» από τις ΗΠΑ, δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς φαίνεται ότι μπαίνουν σκληροί όροι από την Ουάσιγκτον προκειμένου να επιτραπεί η πώληση F-16 προς την Άγκυρα.
Αυτό που εκνευρίζει περισσότερο τον Ερντογάν, είναι ότι οι όροι που βάζουν οι ΗΠΑ έχουν σχέση με την Ελλάδα και αυτό διότι έχουν καταλάβει στην Ουάσιγκτον ποιος προκαλεί τις εντάσεις στο Αιγαίο, τόσο με απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις, όσο και με fake news.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία της Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου που προσπαθεί να «γκριζάρει» η Άγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή, βάζουν «φρένο» στην πώληση F-16 εάν δεν εκπληρωθούν συγκεκριμένοι όροι που αφορούν στις κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις ΗΠΑ για την Τουρκία είναι ότι μετά την κατάθεση της τροπολογίας, που βάζει «φρένο» στην πώληση μαχητικών F-16 και πακέτων αναβάθμισης προς την Τουρκία, εάν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να μην χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έστειλε άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία .
Ειδικότερα, διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι θα υποστεί τις συνέπειες, σε περίπτωση που προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Ελλάδας.
Ο Μενέντεζ ο οποίος στέκεται στο πλευρό της Αθήνας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ότι οι απειλές δεν θα πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο ‘καύχημα’ παρά κάτι άλλο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, λίγες ώρες μετά την την κατάθεση της τροπολογίας στην Γερουσία.
«Θα έχει συνέπειες η επιθετικότητα – Δεν θα γίνει αποδεκτή»
«Όμως εμείς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε – και πιστεύω ότι το έχουμε κάνει – πως οποιαδήποτε επιθετικότητα θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή», ξεκαθάρισε κατηγορηματικό ο Αμερικανός γερουσιαστής.
«Νομίζω, στο τέλος της ημέρας, ότι παρότι θα ήθελε να το κάνει αυτό για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων, θεωρώ ότι, όπως είναι ο κόσμος και με τις διαμάχες που υπάρχουν, αλλά και με τις συνέπειες για αυτούς που έχουν προκαλέσει επεισόδια, όπως ο Πούτιν στην Ρωσία, δεν είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει», προσέθεσε.
Σε δύσκολη θέση η Άγκυρα
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί τροπολογία που κατέθεσε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Κρις βαν Χόλεν, ο οποίος έβαζε πρόσθετους όρους στην Τουρκία σχετικά με τα F-16.
Οι πρόσθετοι όροι της τροπολογίας Κρις βαν Χόλεν για την απόκτηση των F-16 από την Τουρκία είναι να μην χρησιμοποιούνται κατά της Ελλάδας ενώ όπως τονίζεται, δεν πρέπει να δοθούν πριν η τουρκική βουλή επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Η Κύπρος εντάσσεται στο αμυντικό πρόγραμμα «State Partnership»
Εκτός από τις εξελίξεις με την πώληση των F-16 και την στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στην Άγκυραμ σημειώνει το In.gr, φαίνεται πως ανησυχούν και για ένα άλλο ζήτημα.
Τρεις ημέρες μετά τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου αναφορικά με την ανάγκη ανάκλησης της απόφασης των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εντάσσει και επίσημα πλέον την Κύπρο στο πρόγραμμα «State Partnership».
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ικανοποίηση στη Λευκωσία καθώς όπως επισημαίνεται αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και να ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα της Εθνικής Φρουράς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εκτός από τις αξιώσεις του για το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ανακοίνωσε και την ενίσχυση των δυνάμεων του Αττίλα ως απάντηση στην υποτιθέμενη στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα.