Ι.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Την 23η Αυγούστου Απόδοση της Κοιμήσεως της Υπεραγιας Θεοτόκου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος τέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου και την επομένη την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναο Αγίου Νικολάου Πλατάνου Ορεινής Ναυπακτίας
Εσπερινός εορτής στην Παλαιοπαναγιά
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε ένα χωρίο του αγίου Μεθοδίου Επισκόπου Ολύμπου που αναφέρεται στην Παναγία και την ονομάζει «Έμψυχον θυσιαστήριον του άρτου της ζωής».
Είπε ότι η Παναγία, ως Μητέρα του Χριστού είναι μεγάλο προσωπο στην ιστορία. Οι πολλές εικόνες και παρομοιώσεις που χρησιμοποίησαν γι’ αυτήν οι Πατέρες της Εκκλησίας και οι ιεροί υμνογράφοι δεν είναι αφηρημένες, αλλά εκφράζουν το έργο της. Μεταξύ αυτών είναι και η φράση αυτή του αγίου Μεθοδίου Ολύμπου.
Η εικόνα είναι ενός θυσιαστηρίου μιάς Αγίας Τραπέζης του Ιερού Ναού πάνω στην οποία είναι το Αρτοφόριο, όπου υπάρχει το Σώμα του Χριστού, που είναι ο Άρτος της ζωής.
Αυτή η εικόνα δεν μεταφέρεται απλώς στην Παναγία, δεν είναι μεταφορά αλλά είναι κατά κυριολεξία, η ζωντανή έκφρασή της. Ο Χριστός, όπως είπε ο Ίδιος είναι ο άρτος: «Εγώ ειμι ο άρτος της ζωής· ο ερχόμενος προς με ου μη πεινάση», «εγώ ειμι ο άρτος ο καταβάς εκ του ουρανού» (Ιω. στ΄, 34. 41). Και η Παναγία είναι το έμψυχον θυσιαστήριον του άρτου της ζωής. Τον κράτησε εννέα μήνες στην κοιλία της και εξακολουθεί να τον αγαπά και να αγαπάται από τον Χριστό.
Συνέχισε, ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είμαστε πεινασμένοι από τον πραγματικό άρτο της ζωής, που είναι ο Χριστός, ανήκουμε στον μακαρισμό «μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην, ότι αυτοί χορτασθήσονται» (Ματθ. ε΄, 6) και η Παναγία μπορεί να ικανοποιήση την πείνα μας, αρκεί να της το ζητήσουμε.
Κατέληξε ότι, δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που υποτιμούν και υβρίζουν την Παναγία και τον Χριστό, με αποτέλεσμα να παραμένουν αιωνίως πεινασμένοι .
Μετά την αρτοκλασία, που τελέσθηκε στο προαύλιο του Ναού, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, τον Εφημέριο και το περί αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την διοργάνωση της πανυγήρεως και για την όλη φροντίδα για τον καλλωπισμό και την λειτουργία του Ιερού Ναού, και όλους τους συντελεστές της πανηγύρεως.
Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας.
Θεία Λειτουργία στον Πλάτανο
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε το χωρίο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ότι η Παναγία είναι «η φιλοτιμία της ανθρωπίνης φύσεως».
Φιλότιμος άνθρωπος κατά τα αρχαία Λεξικά είναι αυτός που αγαπά την τιμή. Η Παναγία προσέφερε με ταπείνωση τον εαυτό της στον Θεό και έτσι τιμήθηκε η ανθρώπινη φύση, η οποία είχε χωρισθη από τον Θεό και ζούσε σε μια ατιμία.
Συνέχισε ότι στην σύγχρονη ελληνική γλώσσα φιλότιμος ανθρωπος θεωρείται εκείνος που έχει ανδρεία, θάρρος, ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση, αγάπη η οποία εκφράζεται ως θυσία και προσφορά, χωρις να υπολογίζει και αυτόν τον θάνατο.
Έπειτα, αναφέρθηκε στο πως ο άγιος Παίσιος ο Αγιορείτης ομιλούσε για το «φιλότιμο». Το φιλότιμο είναι το «ευλαβικό απόσταγμα της καλωσύνης», είναι «η ευγνώμων αγάπη που είναι όλο καλωσύνη και ταπείνωση», ο φιλότιμος άνθρωπος έχει «αρχοντική ψυχή», «έχει ειλικρίνεια και δεν υπολογίζει τον εαυτό του».
Κατέληξε ότι, δυστυχώς, σήμερα έλειψε το φιλότιμο με αυτήν την έννοια, γι’ αυτό η Παναγία πρέπει να είναι πρότυπο πνευματικής φιλοτιμίας.
Εκκλησιάσθηκαν οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και κ. Σπήλιος Λιβανός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Πολύχρονος, και πλήθος Πλατανιωτών.
Μετά την θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συζητήση, κάτω από τον βαθύσκιο πλάτανο του Πλατάνου, με τους Άρχοντες του τόπου και με τους άλλους Πλατανιώτες διάφορα εκκλησιαστικά, κοινωνικά και τοπικά θέματα.