Οικουμενικός Πατριάρχης: «Δεν υπάρχει κανένα οικουμενικό ίδρυμα στην Τουρκία», δήλωσε ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Η φανέλα-δώρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Τράμπζονσπορ με το όνομα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» στην πλάτη, που έκαναν στον κ. Βαρθολομαίο πρόσφατα οι Ελληνες παίχτες της εν λόγω ομάδας, Μανώλης Σιώπης και Τάσος Μπακασέτας, έγινε η αφορμή ο Οικουμενικός Πατριάρχης να δέχεται απειλές που υποκρύπτουν ακόμα και δάκτυλο που φτάνει μέχρι και τη Μόσχα
Ο Μπαχτσελί έκανε λόγο για προκλήσεις και «προσβολή για τους αξιότιμους πολίτες μας που αγαπούν την Τραμπζονσπόρ» και με την αντίδρασή του προκάλεσε ανάλογα αισθήματα έναντι του Οικουμενικού Πατριάρχη μεταξύ των οπαδών του.
«Οι προκλήσεις που γίνονται η μία μετά την άλλη τις τελευταίες ημέρες και οι δολιοφθορές που στοχεύουν στο πνεύμα της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης, δεν θα μπορέσουν να μας εκτρέψουν από τον δρόμο μας. Μία από αυτές τις προκλήσεις είναι το δώρο της φανέλας της Τραμπζονσπόρ με την επιγραφή ‘Οικουμενικός’ στον Ρωμιό Πατριάρχη του Φαναρίου Βαρθολομαίο, ο οποίος ήρθε στην Τραπεζούντα για 9η φορά για τη Λειτουργία στη Μονή Σουμελά. Πέρα από σκανδαλώδη, αυτή η σπαρακτική πλοκή είναι μια πρόκληση με πολύ υψηλό τόνο υποκίνησης, καταστροφής και παρενόχλησης. Είναι προφανές ότι αυτό το αίσχος, που αποτελεί προσβολή για τους αξιότιμους πολίτες μας που αγαπούν την Τραμπζονσπόρ μας και αυτόν τον σύλλογο, δεν θα γίνει αποδεκτή από καμία συνείδηση. Δεν υπάρχει Οικουμενικό ίδρυμα και περιγραφή θέσης εργασίας στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ προέβλεπε ότι ο Ρωμιός Πατριάρχης του Φαναρίου δεν θα έπρεπε να ασχολείται με πολιτικές και διοικητικές υποθέσεις και να παρέχει πνευματικές υπηρεσίες στους Ελληνορθόδοξους πολίτες μας στη χώρα μας, δεν θα έχει άλλη ιδιότητα παρά μόνο θρησκευτικός αξιωματούχος» σημείωσε χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωσή του.
Μάλιστα, η εφημερίδα «Τα Νέα» στο χθεσινό της φύλλο, «βλέπει» από την αντίδραση αυτή ίσως ακόμα και την ίδια τηυ Μόσχα.
Σε Αθήνα και Φανάρι θεωρούν ότι το τάιμινγκ αυτής της αντίδρασης από τον Μπαχτσελί και άλλους Τούρκους αξιωματούχους που ακολούθησαν δεν εντάσσεται ενδεχομένως στην πάγια εχθρική στάση της Τουρκίας απέναντι στο Πατριαρχείο ή στην τακτική της να την εντάσσει στην γενικότερη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Το βέβαιο είναι ότι η οικουμενικότητα του Πατριάρχη και του Πατριαρχείου δεν είναι κάτι που ανακινείται συχνά από την Αγκυρα.
Εξάλλου, η Τουρκία, μια μουσουλμανική χώρα δεν έχει πολλούς λόγους να το κάνει. Γιατί να την απασχολεί πώς θα αποκαλείται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος; Αντίθετα, όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», η χώρα που συστηματικά αμφισβητεί τον ρόλο και τον τίτλο του Πατριάρχη είναι η Ρωσία όπως και το Πατριαρχείο Μόσχας. Η Ρωσική Εκκλησία αμφισβητεί το πρωτείο της «πρωτόθρονης» Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με προφανή στόχο να το αποκτήσει εκείνη με το πολυπληθές χριστιανικό ποίμνιο.
Κάπου εδώ δηλαδή, στις πάγιες επιδιώξεις της Ρωσίας και του Πατριαρχείου Μόσχας εξηγείται η αντίδραση Μπαχτσελί για τη φανέλα της Τραμπζονσπόρ που δώρισαν οι Ελληνες ποδοσφαιριστές στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στις πολύ στενές σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, οι οποίες ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν είναι μόνο το αμυντικό πεδίο (οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 που έχει πλέον η Τουρκία) στο οποίο οι δύο πλευρές έχουν έρθει κοντά.
Με πληροφορίες από Εθνικό Κήρυκα και εφημερίδα «Τα Νέα»
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Twitter Σάκης Κεχαγιόγου