Ρεπορτάζ : Γιώργος Θεοχάρης –ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ – Η Μεταμορφώσεως στην Κορυφή του Άθωνα και στα μοναστήρια.
Πανηγύρισαν οι Ιερές Μονές Κουτλουμουσίου και Παντοκράτορος την εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου με ολονύκτιες αγρυπνίες.
Στην Μονή Κουτλουμουσίου προέστη ο Μητροπολίτης Ανέων Μακάριος και στην Μονή Παντοκράτορος ο Αμορίου Νικηφόρος, που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Το απόγευμα έγινε η ακολοθία του κτητορικού μνημοσύνου. Στην Μονή Κουτλουμουσίου μετέβη κατά το έθος η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, στην οποία έγινε η συνήθης υποδοχή από τον Καθηγούμενος υης Μονής Αρχιμανδρίτη Νικόλαο, με τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη και τους άλλους Επιστάτες.
Στην κορυφή του Αθωνα
Με κατάνυξη και ευλάβεια και μέσα σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα δεκάδες μοναχοί αλλά και προσκυνητές γιόρτασαν σήμερα την Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην κορυφή του Άθωνα!
Οι προσκυνητές μετά από μια πολύωρη οδοιπορία έφθασαν τελικά στην κορυφή του Όρους Άθω, είτε ερχόμενοι από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας είτε από την Αγία Άννα.
O Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως βρίσκεται σε υψόμετρο 2.033μ. Χτίστηκε το 1894, επί Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ’ , ο οποίος κάλυψε το σύνολο της ανέγερσης από δικούς του πόρους και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1895.
Τα τελευταία 500 μέτρα είναι και τα πιο δύσκολα, καθώς η ανηφορική κλίση του βουνού αυξάνεται απότομα. Τα πυκνά σύννεφα που παίρνουν την μορφή ομίχλης, συχνά δυσχεραίνουν περαιτέρω την ανάβαση. Η ανταμοιβή όμως βρίσκεται πολύ κοντά.
Κατά μία θεωρία, η ονομασία Άθως που δόθηκε στο Άγιο Όρος προέρχεται από το αρχαιοελληνικό αίθων (πύρινος, λαμπερός). Ο λόγος είναι ότι οι ψηλές κορφές των λόφων μοιάζουν να αγγίζουν τον ήλιο.
Να σημειωθεί, πως Σύμβολο της κορυφής του Άθω, για πάνω από 100 χρόνια είναι ο σιδερένιος Σταυρός, ενώ εντυπωσιακή είναι η θέα ολόκληρης της χερσονήσου μέχρι και του Όλυμπου.
Η γραφική του όψη δένει αρμονικά με το περιβάλλον. Το χιόνι που τις περισσότερες μέρες του χρόνου “στρώνει” την σκεπή του, σχεδόν μπλέκεται με τα πυκνά λευκά σύννεφα που το “αγκαλιάζουν”.
Οι Αγιορείτες γιορτάζουν τον ναό κάθε καλοκαίρι, στις 19 Αυγούστου. Οι πεζοπόροι που τον ανακαλύπτουν στο τέλος της κοπιαστικής διαδρομής τους, τον γιορτάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους…