Πατριαρχείο Σερβίας: Η Σερβική Εκκλησία έκανε έκκληση στο κράτος να αλλάξει στάση ως προς το ζήτημα της θρησκευτικής εκπαίδευση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και να δεσμευθεί την προστασία των παραδοσιακών αξιών της σερβικής κοινωνίας.
Την αναγκαιότητα της εθνικής ενότητας και τη διατήρηση των ζωτικών συμφερόντων του σερβικού λαού επεσήμαναν στον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και μέλη της Ιεράς Συνόδου κατά τη συνάντηση που είχαν χθες, Σάββατο 16 Ιουλίου, παρουσία του μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.
Τη συνοδεία του Μακαριωτάτου αποτελούσαν οι Πανιερώτατοι Επίσκοποι Σρεμ κ. Βασίλειος, Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, Ζβορνικίου και Τούζλας κ. Φώτιος και Κρούσεβατς κ. Δαυίδ.
Σύμφωνα με το spc.rs, ο Πρόεδρος κ. Βούτσιτς ενημέρωσε τον Πατριάρχη και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για την πρόοδο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, την κατάσταση στη νότια σερβική επαρχία, αλλά και για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Σερβία και τη διεθνή της θέση.
Από τη πλευρά του το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κ. Μίλοραντ Ντόντικ παρουσίασε στους Ιεράρχες την κατάσταση στη χώρα αυτή, με ιδιαίτερη αναφορά να δίνεται στη Δημοκρατία της Σέρπσκα, καθώς και όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σερβικός λαός δυτικά του Ντρίνα.
Ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας κ.κ. Πορφύριος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου που ήταν παρόντα στη συνάντηση επεσήμαναν την αναγκαιότητα της εθνικής ενότητας και τη διατήρηση των ζωτικών συμφερόντων του σερβικού λαού συνολικά. Παράλληλα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη θέση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στο σερβικό εκπαιδευτικό σύστημα και ζήτησαν υποστήριξη από τον Πρόεδρο της Σερβίας προκειμένου να αλλάξει η θέση του κράτους στο θέμα αυτό.
Ταυτόχρονα, ζήτησαν από τον Σέρβο Πρόεδρο να δεσμευθεί την προστασία των παραδοσιακών αξιών της σερβικής κοινωνίας, ιδίως στη διατήρηση και την ενίσχυση των υψηλότερων οικογενειακών αξιών, ως το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται ολόκληρη η κοινωνία.
Στο τέλος, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ζήτησαν από τον Πρόεδρο Βούτσιτς και τον κ. Ντόντικ να επιμείνουν στην άσκηση μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής.
Φωτογραφία: spc.rs