ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ: Στις 24 Μαΐου 2022, ημέρα μνήμης των Αγίων Ισαποστόλων Μεθοδίου και Κυρίλλου, διδασκάλων των Σλάβων, μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας στον ιερό καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, διοργανώθηκε δεξίωση εξ αφορμής της Ημέρας Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού και των ονομαστηρίων του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών.
Εκ μέρους των εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών παρά τω Πατριαρχικώ θρόνω Μόσχας τον Αγιώτατο προσφώνησε με αφορμή τα ονομαστήρια που άγει ο προϊστάμενος τού εν Μόσχα Μετοχίου της Εκκλησίας της Αντιοχείας μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων.
«Είσθε ο μόνος τόσο προικισμένος από τον Θεό πνευματικός ηγέτης του ορθοδόξου κόσμου, ο οποίος στα βιβλία, τα κηρύγματα, τις εκκλήσεις προς τους πολιτικούς ηγέτες ομιλεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζοντας με έμφαση όχι μόνον την ελευθερία, αλλά και την ευθύνη», τόνισε ο ιεράρχης και συνέχισε: «Υπενθυμίζετε στον εκκοσμικευμένο κόσμο ότι η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι η ασυδοσία, αλλά ο χριστιανικός κανόνας, όταν ο άνθρωπος επωμίζεται ευθύνη, και μόνον η ελευθερία από την αμαρτία συνιστά αυθεντική ελευθερία, ότι ο πραγματικός ουμανισμός είναι η απουσία εγωϊσμού, τότε ο άνθρωπος είναι σε θέση να δει τον Χριστό μέσα στον εαυτό του και στον πλησίον».
Ο ιεράρχης επεσήμανε ότι ο Αγιώτατος Πατριάρχης ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας, που σεμνύνεται για τους μεγάλους ασκητές της, κήρυκες, θεολόγους, μάρτυρες καλεί τους ανθρώπους στο να είναι η ζωή τους αναπόσπαστο κομμάτι της πίστεως και προσπαθεί «να οδηγήσει τον λαό να ακολουθήσει αυτούς τους Αγίους μέσω της στενής, αλλά μοναδικής οδού για την επίτευξη του τελικού μας σκοπού, της Βασιλείας των Ουρανών».
«Χαιρετίζετε τον διάλογο με διάφορους πολιτισμούς, ακόμη και με εκείνους, όπου ο Χριστός δεν παρίσταται εμφανώς. Αλλά επιδεικνύοντας την αγάπη μέσα σε αυτές τις σχέσεις, αισθανόμαστε την παρουσία του Χριστού», υπογράμμισε επίσης ο Σεβασμιώτατος Νήφων.
Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αντιοχείας παρά τω Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών εξέφρασε ακόμη την ευχή στον Αγιώτατο: «Με τις ευχές του επουρανίου Σας προστάτη Αγίου Ισαποστόλου Κυρίλλου ο Κύριος να Σας ενδυναμώνει στο Πρωθιεραρχικό έργο Σας προς όφελος της Αγίας Ρωσικής Εκκλησίας και της Μεγάλης Ρωσίας για πολλά έτη».
Κατά το πέρας της δεξιώσεως ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος αντιφώνησε τους αρχιερείς, οι οποίοι μετείχαν στους εορτασμούς, λέγοντας ειδικότερα:
«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αδιαμφισβήτητα είναι ο κατέχων (βλ. Β΄ Θεσ. 2.7), όμως είναι πολύ δύσκολο να είναι κανείς ο κατέχων. Κάποιος είναι πρόθυμος να διακονήσει, κάποιος μεροληπτεί, ενώ κάποιος προδίδει. Αλλά το πλέον σημαντικό, αγαπητοί μου Σεβασμιώτατοι, πατέρες, αδελφοί και αδελφές, είναι η Εκκλησία μας αυτή την κρίσιμη εποχή να διατηρεί την ενότητα και την αφοσίωσή της στον Κύριο. Και αυτό δεν είναι απλώς η εκφώνηση με βαθιά αισθήματα του Συμβόλου της Πίστεως Νικαίας-Κωνσταντινουπόλεως, αλλά είναι η αφοσίωση σε όλα όσα διδαχθήκαμε. Οφείλουμε πάντοτε να παραμένουμε στην πλευρά της αληθείας, στην πλευρά του φωτός και καθήκον μας είναι η επικαιροποίηση της πίστεώς μας σε κάθε συγκεκριμένο πλαίσιο της ζωής.
Πρωτίστως, είναι καθήκον της ιεραρχίας μας. Σας έχουν δοθεί πολλά: και λευκά επανωκαλύμμαυχα και η τιμή και ο σεβασμός και η αγάπη, αλλά θα σας ζητηθούν και πολλά. Η εποχή είναι κρίσιμη, πρόσωπο με πρόσωπο με εκείνη την πραγματικότητα, για την οποία μας έχει προειδοποιήσει η Αγία Γραφή. Είναι άγνωστο πότε θα εκπληρωθούν πλήρως αυτές οι προφητείες, αλλά πρέπει να καταλαβαίνουμε: εάν οι δυνάμεις του κακού έλαβαν την παγκόσμια δυνατότητα να επηρεάζουν όλο το ανθρώπινο γένος, τούτο σημαίνει, ότι επέρχεται κάτι, το οποίο ουδέποτε δεν υπήρξε στην ιστορία της ανθρωπότητας. Επομένως, πρέπει όχι μόνον στα λόγια να διατηρούμε την ορθόδοξη πίστη, αλλά και να εφαρμόζουμε την πίστη και τις πεποιθήσεις μας, προκειμένου να εκτιμούμε σωστά όσα γίνονται. Για να μην είναι υποκειμενική αυτή η αξιολόγησή μας, πρέπει συνοδικά να εξετάζουμε τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα η Εκκλησία μας και οι λαοί μας. Και ευελπιστώ ότι η συνοδική φωνή της Ρωσικής Εκκλησίας θα βοηθήσει να διατηρήσουμε την σωστή κατεύθυνση ανάπτυξης όχι μόνον εμείς, αλλά και οι λαοί μας, αλλά ίσως και όλος ο κόσμος, στο μέτρο, βεβαίως, στο οποίο ο κόσμος θα επιθυμήσει να μας ακούσει.
Σας προτρέπω όλους, αγαπητοί μου Σεβασμιώτατοι, να κινητοποιηθείτε, να σηκωθείτε, να συνειδητοποιήσετε τη σημασία εκείνης της υπηρεσίας, την οποία επιτελείτε. Σήμερα οφείλουμε να εργαζόμαστε ώστε ούτε ένας άνθρωπος να μη φύγει από την Εκκλησία, προκειμένου οι άνθρωποι να έρχονται συνειδητά στην Εκκλησία, για να εμπεδώνεται η πνευματική επίδραση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σε όλο τον λαό μας, ακόμη και σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η αποστολή μας και δεν πρόκειται για μαξιμαλισμό, ούτε για φαντασίες, αλλά για την πραγματικότητα.
Η Εκκλησία μας είναι μαρτυρική Εκκλησία, είναι Εκκλησία ομολογήτρια, πέρασε δυσκολότατες οδούς μαρτυρίας περί Κυρίου, αλλά διατήρησε την αφοσίωση στον Χριστό υπό τις συνθήκες σχεδόν ολοκληρωτικής αθεΐας. Έτσι και σήμερα δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε κανένα σκάνδαλο, σε κανένα πειρασμό, αλλά να διαφυλάσσουμε την ενότητά μας και να εδραιώνουμε την Ορθοδοξία όχι μόνον ως μέρος της πολιτισμικής παράδοσης, αλλά και ως πίστη πράγματι σωστική, η οποία είναι σε θέση να εξοπλίσει τους ανθρώπους να αντισταθούν με βία στην αποστασία.
Ουδέποτε δεν πρόφερα τέτοια λόγια, αλλά τα προφέρω σήμερα με την πεποίθηση ότι θα με καταλάβετε σωστά. Επέρχονται ιδιαίτεροι καιροί και για τον λαό μας και ιδίως για την Εκκλησία μας. Και είθε να δώσει ο Θεός ώστε υπό αυτές τις νέες συνθήκες να μπορέσουμε να πραγματώσουμε την κλήση μας σύμφωνα με τον όρκο μας, τον αρχιερατικό, τον ιερατικό, και να είμαστε πιστοί στον Κύριο και τον Σωτήρα μέχρι θανάτου. Είθε να δώσει ο Θεός ώστε κανείς από εμάς να μην βρεθεί ενώπιον αυτής της επιλογής: πίστη ή θάνατος, αλλά ο καθένας πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι πίστη σημαίνει αφοσίωση μέχρι θανάτου. Δεν μπορεί να υπάρξει αφοσίωση για ένα ή δύο χρόνια, οφείλουμε να διατηρήσουμε την αφοσίωση στην Εκκλησία και στον όρκο μας έως της συντελείας του αιώνος. Είθε ο Κύριος να ενδυναμώνει την ενότητά μας, η οποία δεν προβλέπει οποιουσδήποτε δισταγμούς, οποιαδήποτε προσχώρηση σε σχίσμα ή στην αίρεση. Ενότητα χωρίς την οποία είναι αδύνατο να κηρύσσουμε τον Χριστό στον σύγχρονο κόσμο».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος παρακολούθησε τη συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία εξ αφορμής της Ημέρας Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού.