I.M. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: Με λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο εόρτασε η όμορφη πόλη της Μαλεσίνας τους Προστάτες και Πολιούχους της Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.
Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μαλεσίνας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκούλου και Βορείου Ουγκάντας κ. Νεκτάριος μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.
Οι Ιερές Ακολουθίες εψάλησαν τόσο στα ελληνικά όσο και στην τοπική λειτουργική διάλεκτο της Βορείου Ουγκάντας.
Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνησε χορός Ιεροψαλτών, πτυχιούχων και μαθητών του Παραρτήματος Μαλεσίνας του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή του Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.
Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του με αφορμή το Αποστολικό Ανάγνωσμα της Εορτής των Αγίων, συσχέτισε το πρόσωπο του Αποστόλου Παύλου με το πρόσωπο του Αγίου Κωνσταντίνου και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:
«Όλοι μας στο διάβα και στην πορεία της ζωής μας μπορεί να κάνουμε λάθη, να πράξουμε κάτι που δεν μας εκφράζει, υπάρχει όμως το περιθώριο της αλλαγής και η δυναμική της μετάνοιας, αρκεί να έχουμε θέληση να βαδίζουμε προς το καλύτερο και ετοιμότητα να ανταποκρινόμαστε στα σημάδια που μας δείχνει ο ίδιος ο Θεός με την αγάπη Του. Αυτό έπραξε τόσο ο Απόστολος των Εθνών Παύλος όσο και ο Μέγας Κωνσταντίνος.
Στην κρίσιμη στιγμή, έρχεται στην πορεία του Μεγάλου Κωνσταντίνου μια θεοσημεία, το σημείο του Σταυρού, με την χαρακτηριστική φράση: «Εν τούτω Νίκα». Έγινε το σημείο αυτό πυξίδα πορείας όχι μόνο δική του αλλά και για όλο τον κόσμο. Το σημείο του Σταυρού, που του εμφανίστηκε, δεν εμφανίστηκε για να πραγματοποιήσει πολέμους βίας, σταυροφορίες και επεκτατισμούς. Του εμφανίστηκε ως ένας πλοηγός και μία πυξίδα, για να ανοίξει τους οφθαλμούς των καρδιών των ανθρώπων και της οικουμένης ολόκληρης, για να αλλάξει την οικουμένη και από το σκοτάδι των διωγμών να την οδηγήσει στο φως της θρησκευτικής ελευθερίας.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος πήρε έναν κόσμο βυθισμένο στο σκοτάδι των διωγμών, στο σκοτάδι της ανελευθερίας, έναν κόσμο που ήταν διηρημένος και με σοφία και σύνεση και κινήσεις στρατηγικής απαράμιλλες έφερε το φως, την δυνατότητα να αρχίσει να έρχεται το φως, γιατί το φως είναι μία διαχρονική πορεία του ανθρωπίνου γένους, γι’ αυτό οφείλουμε πάντοτε να αγωνιζόμαστε για ελευθερία, ισότητα και πνευματική πρόοδο.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Θεού, ανταποκρίθηκε σε αυτή την φωνή και οι βηματισμοί του ήταν ραγδαίοι. Ανοίγει την δυνατότητα ίσης συμμετοχής σε όλους σε μία πολυπολιτισμική αυτοκρατορία με ενοποιητικό της στοιχείο την πίστη στο Χριστό. Ριζικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων κομβική ήταν η κατοχύρωση και θέσπιση της ανεξιθρησκείας. Η έννοια των δικαιωμάτων, που αποτελεί την κορωνίδα μιας θεσμικής δημοκρατίας και ενός ελεύθερου κοινωνικού γίγνεσθαι. Έρχεται το δικαίωμα του σεβασμού στον άλλο, που μέχρι τότε η λέξη δικαίωμα ήταν άγνωστη, το δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την θρησκευτική του ταυτότητα ελεύθερα και πλέον το θρησκευτικό δικαίωμα και το προσωπικό πιστεύω να μην είναι αιτία θανάτου, αλλά ζωή και «περισσόν ζωής».
Η ζωή του Μεγάλου Κωνσταντίνου δίνει ένα μεγάλο μήνυμα σε όλους μας.
Κάθε ευκαιρία που μας δίνεται στην ζωή, μας δίνεται για να προχωράμε ανοίγοντας τους δικούς μας οφθαλμούς πρώτα και έπειτα να ανοίγουμε και να φωτίζουμε τους οφθαλμούς των άλλων.
Όλα τα εφόδια που μας δίνονται στην ζωή από την οικογένειά μας, από την παράδοση μας, μας δίνονται για να ανοίγουν τα μάτια της καρδιάς και της ψυχής μας και έπειτα να ανοίγουμε και τα μάτια των άλλων.
Η Αγία Ελένη, η μητέρα αυτού του σπουδαίου Αυτοκράτορα, αυτό το σημείο του ουρανού που ενέπνευσε τον υιό της το αναζήτησε με λαχτάρα σην Αγία Γη, για να εξασφαλίσει στοιχεία συνοχής και ενότητας για τον τότε και τον σημερινό κόμσο. Ο Τίμιος Σταυρός υπήρξε σημείον ενότητας όχι μόνο μεταξύ μητέρας και υιού, αλλά μεταξύ όλου του τότε κόσμου αλλά και του κόσμου των χριστιανών του σήμερα».
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ουγκάντα κ. Νεκτάριος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών για την αγάπη του και την φιλοξενία του, αλλά και για όλη την στήριξή του στο ιεραποστολικό έργο των αδελφών της Μαύρης Ηπείρου και χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Ευχαριστώ Σεβασμιώτατε για την αγάπη σας στο πρόσωπο μου. Με έχετε βοηθήσει πολύ στην ζωή μου. Ό,τι είμαι σήμερα το οφείλω και σε εσάς και πρωτίστως στην αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Χρόνια πολλά σε όσους και όσες εορτάζουν και φέρουν τα ονόματα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τα ονόματα μας, στηρίζονται στους Αγίους μας και οι Άγιοι μας, μας βοηθούν και μας αγαπούν».
Ακολούθησε εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού με χορευτικό συγκρότημα και με την συμμετοχή καθηγητών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».
Την εν λόγω εκδήλωση επισφράγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, συγχαίροντας τους Πατέρες της πόλεως Μαλεσίνας και της Αρχιερατικής Περιφέρειας Οπουντίων και Μαλεσίνας, τα παιδιά, τα οποία συμμετείχαν υποδειγματικά τόσο στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, όσο και στην εκδήλωση, καθώς και τον Διευθυντή, τους καθηγητές και τους μαθητές και τις μαθήτριες του Παραρτήματος Μαλεσίνας, του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» για την πρόοδο τους στην τέχνη της μουσικής.
Ο κ. Συμεών με χαρά και συγκίνηση ανακοίνωσε στους παρισταμένους ότι, αύριο Κυριακή 22 Μαΐου 2022, το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως θα συμμετάσχει στο 14ο Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με Παραδοσιακά Τραγούδια της Μικράς Ασίας, γεγονός ιστορικό και εμπειρία μεγάλη για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και την ιστορία του Ωδείου, αλλά και γεγονός, το οποίο δείχνει την πρόοδο και την ποιότητα μάθησης και γνώσης, τα οποία παρέχει το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.
Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο και στην επετειακή εκδήλωση παραβρέθηκε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου, καθώς και μεγάλο πλήθος πιστών από την πόλη της Μαλεσίνας και την ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδος.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου