Ι.Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ: «Αυτό το έτος είναι ένα έτος μνήμης για να θυμηθούμε, να μάθουν οι νεότεροι αλλά κυρίως να δούμε και τί προέκυψε. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να διασώσουμε, να τονίσουμε και να συνεχίσουμε αυτόν το πολιτισμό πού έφεραν οι μικρασιάτες Έλληνες» τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Χουζούρη, με θέμα τις Εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Το νόημα αυτής της επετείου συμπυκνώνεται, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, στην παράγραφο που προλογίζει το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων: «Τιμώντας αυτή την επέτειο, καλούμαστε πρώτα να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη των δραματικών γεγονότων που συνθέτουν την μεγαλύτερη συμφορά του ελληνισμού μετά την Άλωση, χωρίς εμπάθεια, ρεβανσισμό, μίσος και εχθρότητα, αλλά με ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, με αυτοκριτικό αναστοχασμό, με σκοπό να μην επαναληφθούν λάθη και κυρίως τέτοια εγκλήματα στην ανθρωπότητα. Συγχρόνως, τιμώντας τα εκατό χρόνια της έλευσης των μικρασιατών και των υπόλοιπων προσφύγων στην κυρίως Ελλάδα, γιορτάζουμε το θαύμα της αναγέννησής τους, που αναζωογόνησε σε όλους τους τομείς την σημερινή μας πατρίδα.» Με πυξίδα αυτό το διπλό μήνυμα, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, «Ξεκινούμε και εμείς στην τοπική μας Εκκλησία αυτή την χρονιά χαρμολύπης, όπως σέ όλες τις Ιερές Μητροπόλεις».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο ξεριζωμός των μικρασιατών πλούτισε όλη την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «Είναι γεγονός ότι έχουμε ζήσει δύσκολες στιγμές, έχουμε ζήσει τραγωδίες αλλά πρέπει να μαθαίνουμε και να διασώζουμε αυτό που τελικά μένει ως παρακαταθήκη. Σέ όλα τα μέρη της Ελλάδος υπάρχει γεύση αυτού του πολιτισμού που ήρθε από την Μικρά Ασία. Αυτό συνέβη και σέ εμάς εδώ στην Νέα Ιωνία του Βόλου, όπου δεν ήταν εύκολα τα πράγματα στην αρχή (θα καταγραφεί και αυτό) με πολλές δυσκολίες. Στο διάβα των χρόνων όμως στάθηκαν ικανοί να δημιουργήσουν πράγματα που σήμερα τα αξιολογούμε ως μεγάλη προσφορά στον τόπο. Εδώ επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι ο Ναός της Ευαγγελίστριας, ένα αριστούργημα, που κατασκευάστηκε από τους ίδιους τους πρόσφυγες πέτρα- πέτρα. Αν διαβάσει κανείς πώς κτίστηκε αυτός ο Ναός, που σήμερα τον καμαρώνουμε όλοι, είναι πολύ συγκινητικό». Μιλώντας για την παρακαταθήκη αυτή, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε στη συνέχεια ότι οι πρόσφυγες «έφεραν μαζί τους την πίστη τις εικόνες τους, ιερά λείψανα, την λατρεία τους, τον πολιτισμό τους. Είναι μία εμπειρία για το τί σημαίνει τελικά Έλληνας, που κρατάει πάντα αυτό που τον ενώνει. Έδωσαν πάρα πολλά σ΄ αυτόν τον τόπο και αυτό θέλουμε να το αναδείξουμε αυτή την χρονιά.» Ανέφερε επίσης ότι « Είναι συγκινητικό ότι με τα μικρασιατικά Σωματεία διασώζεται αυτή η μνήμη που εμπνέει νέους ανθρώπους, δημιουργούς καλλιτέχνες, και τα νέα παιδιά μας».
Τέλος, αναφέρθηκε στην ευρεία συνεργασία που υπήρξε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αυτούς του συλλογικού Προγράμματος Εκδηλώσεων, με τον συντονισμό της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και τόνισε « ότι κατορθώθηκε όλοι οι φορείς, όλοι οι θεσμοί, όλοι μαζί να είμαστε σ΄ αυτή την ετήσια αναφορά, σε αυτό το γεγονός, το οποίο από την μία μας γεμίζει θλίψη, από την άλλη όμως μας δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον : τι μπορούμε να είμαστε, πως μπορούμε να αποφύγουμε λάθη παρελθόντος και πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε γέφυρες για το μέλλον. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μία θάλασσα που ενώνει και μπορεί να ενώσει και χαιρόμαστε να βλέπουμε και αποτελέσματα ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε πολιτισμό. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό μήνυμα αυτής της χρονιάς για όλους μας.».
Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι οι Εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με το προσκύνημα της Εικόνος της Παναγίας της Βουρλιώτισσας που θα φέρει στο Βόλο ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και μαζί θα υπάρχουν τρεις πολιτιστικές Εκδηλώσεις: Έκθεση μικρασιάτικου εργοχείρου, μία θεατρική παράσταση από το θεατρικό εργαστήρι «Καμεράνο» της Ι. Μ. Νέας Ιωνίας Αττικής και ένα Αφιέρωμα στα Βουρλά της Μικράς Ασίας.
Σε επίπεδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέφερε κλείνοντας ότι όλες οι επετειακές Εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου και την συνεργασία της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, η οποία θα εκδίδει μηνιαία Δελτία Τύπου για τις κατά τόπον Εκδηλώσεις και θα πραγματοποιήσει τρία επιστημονικά συνέδρια: φέτος για την Καταστροφή, του χρόνου για τη Συνθήκη Λοζάνης και το 2024 για την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Η παρουσίαση του ετήσιου Προγράμματος, που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσιάστηκε επίσημα σε Συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη 10 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και τους Προέδρους των τριών μικρασιατικών Σωματείων της Νέας Ιωνίας, δηλαδή την κ. Ουρανία Σταματιάδου (Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»), κ. Άννα Πετσιάβα (Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ») και κ. Γεώργιο Φατσή (Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων»). Το Πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει περισσότερες από σαράντα Εκδηλώσεις που διοργανώσουν ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, ο φορέας πολιτισμού της Ι. Μ. Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός», πολλοί Σύλλογοι και διάφοροι φορείς της τοπικής κοινωνίας ώστε να τιμηθεί η σημαντική φετινή επέτειος.