ΠΟΥΤΙΝ: Έτοιμος για διάλογο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δηλώνει ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ τόνισε πως η χώρα δεν επιθυμεί να ξεσπάσει ένας πόλεμος στην Ευρώπη.
«Η Ρωσία δε θέλει πόλεμο» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με τη Δύση, σύμφωνα με το BBC.
Μιλώντας μετά από τη συζήτησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία δεν έχει λάβει εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις που έχει θέσει.
Επίσης, ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στο Ντόνμπας, λέγοντας πως στην περιοχή αυτή σημειώνεται μια «γενοκτονία» και πως στην Ουκρανία παρατηρούνται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο καγκελάριος Σολτς, μετά τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως οι διπλωματικές οδοί δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη και πως η ανακοίνωση της απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων είναι ένα καλό σημάδι, και εξέφρασε την ελπίδα πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω κινήσεις αποκλιμάκωσης
Το ειρωνικό σχόλιο του Ρώσου προέδρου
Η συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς άρχισε σήμερα στο Κρεμλίνο, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία με φόντο εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.
«Θα αφιερώσουμε δυστυχώς μεγάλο μέρος του χρόνου μας σήμερα στο ζήτημα που συνδέεται με την κατάσταση στην Ευρώπη, στην ασφάλεια και στις συνομιλίες που διεξάγονται για το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα σχετικά με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ρωσική τηλεόραση.
«Ασφαλώς είναι σαφές ότι οφείλουμε τώρα να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο Σολτς, προσθέτοντας πως είναι «κατευχαριστημένος» που μπορεί να διεξαγάγει αυτές τις συνομιλίες.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να εργαστούμε αναφορικά με τις σχέσεις μας μέσω καλών συζητήσεων του ενός με τον άλλο», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε επίσης απευθυνόμενος στον Γερμανό καγκελάριο πριν από την έναρξη των συνομιλιών ότι η ρωσογερμανική ενεργειακή συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα για τη Μόσχα, η οποία θεωρεί το Βερολίνο έναν από τους κύριους εταίρους της.
Ο Πούτιν υπογράμμισε πως η εξαγωγός αερίου Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.
Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους, οι δύο άνδρες κάθισαν σ’ ένα τραπέζι μήκους έξι μέτρων, ένα υγειονομικό μέτρο κατά της Covid που λαμβάνει το Κρεμλίνο έναντι των ξένων επισκεπτών του Πούτιν που έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν προς ένα ρωσικό πρωτόκολλο.
Όπως είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Σολτς αρνήθηκε να κάνει ένα ρωσικό τεστ PCR πριν από τις συνομιλίες, επιλέγοντας το τεστ να του το κάνει ένας γιατρός της γερμανικής πρεσβείας μέσα στο αεροπλάνο μετά την προσγείωση, πριν καν αποβιβαστεί.
Γι’ αυτό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως η κοινωνική απόσταση ανάμεσα στους ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνήθως.
«Όμως αυτό δεν θα επηρεάσει το χαρακτήρα της συνάντησης, το περιεχόμενο ή τη διάρκειά της», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Οι συνομιλίες, πρόσθεσε, θα είναι «εκτεταμένες».
Πούτιν: «Τι ώρα υποτίθεται ότι θα αρχίσει ο πόλεμος;»
Η αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από τις θέσεις τους, έφερε το ειρωνικό σχόλιο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να αντέδρασε με δεικτικό τρόπο στις ημερομηνίες που είχαν αναφερθεί ως οι επικρατέστερες για μια πιθανή εισβολή, με τις πληροφορίες να προέρχονται από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης.
«Τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;», φέρεται να είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, με το Κρεμλίνο να υπογραμμίζει ότι είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας θα αποσύρονταν από τις θέσεις τους σταδιακά όταν θα ολοκληρώνονταν τα γυμνάσια. Σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και μάλιστα ήδη έχουν κυκλοφορήσει και σχετικές φωτογραφίες, ενώ ανάλογο ρεπορτάζ φιλοξένησε το πρακτορείο Reuters.
«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (…) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα οργανώσει στο μέλλον και άλλες «ασκήσεις σε όλη τη Ρωσία» διότι «είναι δικαίωμά μας να οργανώνουμε γυμνάσια στο έδαφός μας, παντού όπου το θεωρούμε πρόσφορο».
Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε επικαλούμενο τον ρωσικό Βόρειο Στόλο πως περισσότερα από 20 πλοία της εν λόγω δύναμης άρχισαν γυμνάσια στη Θάλασσα του Μπάρεντς.
Το Ρόιτερς σημειώνει πως οι ασκήσεις στα ύδατα της Αρκτικής ανάμεσα στη Ρωσία και τη Νορβηγία εντάσσονται στα ευρύτερα γυμνάσια που δημιούργησαν φόβους στους Δυτικούς και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ότι η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία.
Στις σημερινές δηλώσεις του ο Πεσκόφ κατήγγειλε μια «εκστρατεία χωρίς απολύτως κανένα προηγούμενο η οποία έχει στόχο να προκαλέσει εντάσεις».
«Είναι το είδος της υστερίας που δεν βασίζεται σε τίποτε», δήλωσε.
Η Ρωσία διέταξε σήμερα να επιστρέψουν στις βάσεις τους μονάδες ανεπτυγμένες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σε μια πρώτη ένδειξη μιας ύφεσης.
Κουλέμπα: Το Κίεβο και η Δύση σταμάτησαν την «κλιμάκωση»
Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια «κλιμάκωση» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.
«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ωστόσο πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί πως υπάρχει αληθινή μείωση των εντάσεων σ’ αυτή την κρίση, που συνταράσσει την Ευρώπη από το τέλος του 2021.
«Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο Κουλέμπα την επομένη της επίσκεψης στο Κίεβο του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Μόσχα.
«Η Ρωσία κάνει συνεχώς κάθε είδους δήλωση και γι’ αυτό έχουμε ένα κανόνα: θα πιστέψουμε σε μια αποκλιμάκωση όταν θα έχουμε δει την αποχώρηση» των στρατευμάτων, πρόσθεσε.
Έπειτα από εβδομάδες εντάσεων, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας αποχώρησης κάποιων από τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα και τώρα επιστρέφουν στις βάσεις τους.
Οι συνομιλίες με τον ΟΑΣΕ δεν θα υποκαταστήσουν τον διάλογο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, λέει ο Σεργκέι Λαβρόφ
Το να συζητηθούν οι απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα ήταν ενδιαφέρον αλλά δεν υποκαθιστά τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Χωρίς καμία πρόοδο στις τελευταίες, οι συζητήσεις στον ΟΑΣΕ δεν θα είχαν νόημα, δήλωσε ο Λαβρόφ έπειτα από μια συνάντηση στη Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου, ο οποίος προεδρεύει του ΟΑΣΕ.
Ο Σ. Λαβρόφ είπε ακόμη πως η Ρωσία θα συνεχίσει το διάλογό της με τη Δύση για θέματα ασφαλείας και πως είναι έτοιμη για ξεχωριστές συνομιλίες σχετικά με τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε επίσης ως “πληροφοριακή τρομοκρατία” πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο Πολωνός ΥΠΕΞ είπε πως ο ΟΑΣΕ θέλει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνομιλιών προκειμένου να αποτρέπονται κρίσεις όπως αυτή στην Ουκρανία και ζήτησε να διεξαχθεί περαιτέρω διάλογος για την αντιπαράθεση.
“Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ανεπίσημη πλατφόρμα για ανοικτή πολιτική συζήτηση ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ, η οποία θα επιτρέψει τη συζήτηση μηχανισμών που θα σταματούν κρίσεις όπως η παρούσα”, είπε ο Ζμπίγκνιεφ Ράου.
newsbomb.gr