ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Στο άκρο της ιεράς χερσονήσου του ουρανογείτονος Άθω και κάτω από τον Άθω. Στον κόσμο και έξω από τον κόσμο.
Εκεί που η μεγαλοπρεπή αγριότητα της φύσης συναγρυπνει με τους αφιερωμένους στον Θεό ερημίτες, υψώνεται της ησυχίας ακροόπολη, σαν ιερό βήμα στον θεόδμητο ναό του Αγίου Ορους, η Ιερά Σκήτη Αγίας Τριαάδος των Καυσοκαλυβίων.
Η Σκήτη, ως οργανωμενος μοναστικος οικισμος, ιδρυθηκε στις αρχες του 18ου αι. από τον οσιο Ακακιο τον Καυσοκαλυβίτη (+ 12 Απριλίου 1730). Ο οσιος Ακακιος ήρθε εδώ στα 1680 και κατοίκησε στο Σπηλαιο που βρισκεται στην ανατολική πλευρά της Σκητης και στο οποίο, τεσσερις αιωνες πριν, ασκηθηκε ο οσιος Μαξιμος ο Καυσοκαλυβης (13 Ιανουαρίου 1365).
Σημερα, στις αρχες του 21ου αιώνα, η Σκήτη της Αγίας Τριαδος, με τη χάρη του Θεού, γραφει ήδη τον τεταρτο αιώνα της ιστορίας της. Στη χώρα αυτή της μετανοίας, σε 25 κατοικημενες Καλυβες-ησυχαστηρια, ασκούνται γύρω στους 30 Πατερες, φιλότιμοι εργατες της αρετης και της εκκλησιαστικης τεχνης και πιστοί στην τηρηση των πατρικων παραδοσεων. Εκτος από τις καθημερινες ακολουθίες που επιτελεί κάθε συνοδεία στο παρεκκλήσι της Καλυβης τους, οι Καυσοκαλυβιτες Πατερες προσφερουν από κοινού τις προς Κυριον ευχες τους στο Κυριακό, τον κεντρικό ναό της Σκητης, αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα.
Μία από τις ιερές αυτές Καλύβες είναι και η Καλύβη του Αγίου Χαραλάμπους, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Σκήτης. Ιδρυμένη στις αρχές του 19 ου αιώνα, κατοικήθηκε από ευλαβείς και φίλεργους μοναχούς, που ετίμησαν τον αθωνικό μοναχισμό και την πνευματική παράδοση της Σκήτης. Στο κατανυκτικό παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, και ενώπιον της ιεράς εικόνας του Αγίου, φέγγει η φλόγα εντός ενός ιστορικού κανδηλίου, η οποία υπενθυμίζει συνεχώς στους πατέρες και όλους τους πιστούς ένα θαύμα του αγίου Χαραλάμπους που έγινε εντός του ναού αυτή περί το 1821-1830, κατά την περιόδο της κατοχής του Αγίου Όρους από τον τουρκικό στρατό.
Στις μέρες μας, με τη χάρη του Θεού και την ευδοκία του αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, η ιερά αυτή Καλύβη μετά από την ερήμωση των τελευταίων ετών, επανδρώθηκε και, ταυτόχρονα με τις προσπάθειες ανακαινίσεως των κτισμάτων της, αναμένεται να επανεύρει τον προορισμό της, τόσο ως τόπος μετανοίας και καλλιέργειας των αρετών όσο και εκκλησιαστικής τιμής του θαυματουργού αγίου Χαραλάμπους προς δόξαν Θεού και ωφέλεια των προσκυνητών της Σκήτης.