Ι.Μ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Στον πανηγυρίζοντα Ιερό ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί της Παρασκευής 7 Ιανουαρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αφορμήθηκε από το κατά Ιωάννην ευαγγέλιο, στο οποίο ο ευαγγελιστής αναφέρει ότι ο Τίμιος Πρόδρομος έδειξε τον Ιησού Χριστό όταν ερχόταν για να βαπτιστεί το βάπτισμα της μετάνοιας, λέγοντας ότι «ίδε ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», «ο ισχυρότερος μου ο οποίος έρχεται για να μας βαπτίσει με το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος, που αυτό το έχουμε όλοι μας ανάγκη για την αφαίρεση των αμαρτιών μας».
Ο τίμιος Πρόδρομος είναι εκείνος ο οποίος απεστάλη, όπως και όλοι οι προφήτες, από τον Θεό για να προετοιμάσουν την ανθρωπότητα, προκειμένου να έρθει ο Ιησούς Χριστός, ο κεχρισμένος δηλαδή από τον Θεό, ο σεσαρκωμένος Λόγος του Θεού για να εξαλείψει την αμαρτία από την ανθρωπότητα. Είναι βαριά η κληρονομιά από τους γενάρχες μας τον Αδάμ και την Εύα, οι οποίοι αυτονομήθηκαν από τον Θεό.
Ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους κατ’ εικόνα και τους έδωσε την δυνατότητα του καθ’ ομοίωσιν, δηλαδή τους έδωσε μέρος από αυτό το οποίο έχει ο Ίδιος, μέρος της αγάπης του, μέρος της δικαιοσύνης Του, μέρος της ειρήνης με σκοπό όλα αυτά να τα πολλαπλασιάσει ο άνθρωπος για να φτάσει στον αγιασμό, αυτόν τον οποίον είναι και ο ίδιος ο Θεός.
Όμως ο άνθρωπος θέλησε να αυτονομηθεί, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται σε όλη την ιστορική πορεία της η ανθρωπότητα. Ο τίμιος Πρόδρομος λοιπόν είναι εκείνος όποιος έρχεται να προετοιμάσει πνευματικά και ψυχικά τους ανθρώπους για να αποδεχθούν τον ίδιο τον Θεό και μάλιστα, τους λέγει ότι ο Χριστός θα σηκώσει το βάρος της πεπτωκυίας, της ξεπεσμένης από τον Θεό ανθρωπότητας.
Αυτή η κατάδειξη δεν έγινε μόνον κατά την επίγεια ζωή του Τιμίου Προδρόμου αλλά και μετά τον αποκεφαλισμό του από τον Ηρώδη, όταν κατήλθε στον Άδη και εκεί βρήκε όλους τους απ’ αιώνος δεσμίους, από τον Αδάμ μέχρι και εκείνη την ώρα που πήγε και εκείνος.
Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ως άνθρωπος, ο ψυχικός άνθρωπος, κατήλθε και εκείνος έως τα έγκατα του Άδου, καθώς ο πειρασμός πίστεψε ότι θα Τον φυλακίσει και εκείνον όπως τους άλλους, αλλά ο τίμιος Πρόδρομος όμως είχε κάνει το κήρυγμα της μετανοίας, έκανε δηλαδή τον Ευαγγελισμό της ανθρωπότητας στον Άδη και οι άνθρωποι ήταν έτοιμοι για να ελευθερωθούν με την παρουσία του Χριστού.
Έτσι λοιπόν ο Ιωάννης ή μάλλον το προδρομικό κήρυγμα του, και στην επίγεια αλλά και στην μετά θάνατον ζωή, ελευθέρωσε τους ανθρώπους από τα δεσμά της αμαρτίας με την συνεργασία του ίδιου του Θεού.
Αλλά και σήμερα συνεχίζει διαχρονικά ο τίμιος Πρόδρομος να μας καλεί στην μετάνοια από την εκτροπή μας από τον Θεό και τον νόμο Του. Η φωνή η προδρομική ηχεί στις ψυχές και στις καρδιές μας. Βέβαια η εποχή μας, μολονότι πιστεύει ότι είναι κοντά στον Θεό, εντούτοις κάνει όλες τις γιορτές χωρίς να είναι σ’ αυτές το πρόσωπο που δεσπόζει ο Ιησούς Χριστός.
Απουσιάζει από τις καρδιές των ανθρώπων, καθώς με την εκκοσμικευμένη μας ζωή μοιάζουμε να ζούμε ακριβώς όπως ο Ηρώδης με τα συμπόσιά του. Το προδρομικό κήρυγμα μας λέγει να συνέλθουμε, τόσο οι υψηλά ιστάμενοι, οι κρατούντες, όσο και εμείς που είμαστε η βάση της πυραμίδας. Και η κορυφή της πυραμίδας τότε παρανομούσε με την αμαρτία αλλά και η βάση. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, καθώς και η κορυφή και η βάση νοσούμε πνευματικά, διότι έχουμε εγκαταλείψει τον αληθινό Θεό.
Ας ακούσουμε λοιπόν και σήμερα την φωνή του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο οποίος θα μας επαναφέρει πάλι στην αγάπη μας στον Θεό, για να γεμίσει η ζωή μας από τη Χάρη του Σαρκωθέντος Ιησού Χριστού.