Ι.Μ. ΚΙΤΡΟΥΣ: Από 16-19 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, συνοδευόμενος από τον Διάκονο Μελέτιο Παράσχου, επισκέφθηκε τη Συρία και τον Λίβανο, με ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Πρωταρχικός λόγος της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή στη χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Λαρίσσης (Συρίας) κ. Μωυσέως Alkhassi, προσωπικού φίλου του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου από την κοινή διακονία τους στη Βέροια (2008-2010).
Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο Βηρυττού, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Balamand καθώς και στο ομώνυμο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο. Τους επισκέπτες υποδέχθηκαν εγκάρδια ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αρχιμ. Ιάκωβος Khalil και οι συνεργάτες του.
Κατ´ αγαθή συγκυρία, στον ίδιο χώρο βρέθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος από την Κύπρο και ο Ρουμάνος Πρωτοπρεσβύτερος και Καθηγητής Δρ. Ιωάννης Sauca, ο οποίος επί του παρόντος ασκεί στη Γενεύη τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Acting Secretary-General).
Το βράδι της ίδιας ημέρας όλοι μαζί συναντήθηκαν με τον Πρύτανη του ίδιου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Οφθαλμολογίας Δρ. Ηλία Warrak και παρακολούθησαν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στον χώρο του Πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων εορταστική φοιτητική συναυλία.
Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου οι Αρχιερείς και οι συνοδοί τους αναχώρησαν για τη Δαμασκό, όπου συμμετείχαν στις ακολουθίες του Μικρού και του Μεγάλου Μηνύματος καθώς και στον Εσπερινό, που τελέστηκαν στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ.Ιωάννου.
Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στον ίδιο Ιερό Ναό τελέστηκαν ο Όρθρος, η Επισκοπική Χειροτονία του νέου Ιεράρχου και η Θ. Λειτουργία, με τη συμμετοχή πολλών Αρχιερέων, Κληρικών, Μοναχών και πυκνού εκκλησιάσματος.
Την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως 19 Δεκεμβρίου, στον ίδιο Ιερό Ναό τελέστηκαν ο Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του νεοχειροτονηθέντος Επισκόπου κ. Μωυσέως και ιερουργούντων των Αρχιερέων Κίτρους κ. Γεωργίου και Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου.
Μετά την απόλυση, οι φιλοξενούμενοι Αρχιερείς ξεναγήθηκαν στο Μέγα Σκευοφυλάκιο του Ιερού Πατριαρχικού Ναού. Εκεί, μεταξύ των άλλων κειμηλίων και ιστορικών αντικειμένων, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος προσκύνησε με ευλάβεια και συγκίνηση Σταυρό Ευλογίας, τον οποίο δώρισε ο Προκάτοχός του, Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας, στον Πατριάρχη Αντιοχείας Θεοδόσιο (1969).
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, οι φιλοξενούμενοι Αρχιερείς, συνοδευόμενοι από τον νέο Επίσκοπο, προσκύνησαν τις ιστορικές Ιερές Μονές Παναγίας Σεϊντνάγια και Αγίας Θέκλας Μaalula.
Αργά το απόγευμα, όλοι μαζί επέστρεψαν στον Λίβανο, όπου προσκύνησαν την Ιερά Πατριαρχική Μονή Προφήτη Ηλία Σουάγια Λιβάνου. Εκεί έγιναν δεκτοί με εγκαρδιότητα από την πολυμελή Μοναστική Αδελφότητα, με επικεφαλής τον Ηγούμενο, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ζαμπαντανής κ. Κωνσταντίνο, ο οποίος υποδέχθηκε θερμά και φιλοξένησε τους Αρχιερείς και τους συνοδούς τους.
Η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου στο Πατριαρχείο Αντιοχείας έγινε αφορμή για την αναθέρμανση μνημών του παρελθόντος, τον σχεδιασμό ποιμαντικών δράσεων στο εγγύς μέλλον με επίκεντρο τους νέους αμφοτέρων των πλευρών και την έκφραση της ελπίδας ο Ενανθρωπίσας Κύριος να φέρει στην πολύπαθη αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής την ειρήνη και την ευδοκία Του.