Οικουμενικός Πατριάρχης: «Αυτές τις μέρες αναμένουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Αθήνα. Την ερχόμενη Δευτέρα 22 του μηνός θα βρεθεί στη Βουλή των Ελλήνων, όπου θα έχω την τιμή μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής να τον…
συναντήσουμε και να του ενεχειρίσω τον πρώτο τόμο που τυπώνεται αυτές τις μέρες στο τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων, για τις Αγίες Σοφίες, τους ναούς τους αφιερωμένους στη Σοφία Του Θεού ανά τον κόσμο. Πρόκειται για έναν τόμο με εμβληματικούς ναούς, 37 εντοπίσαμε, από την Σκωτία μέχρι και την Κίνα που είναι αφιερωμένοι στη Σοφία Του Θεού. Είναι μια πρωτοβουλία που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος».
Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Η Φωνή της Ελλάδας» και στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Διονυσόπουλο, όταν ρωτήθηκε για την επικείμενη συνάντησή του με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Τα μάρμαρα του Παρθενώνα να εκτεθούν στον φυσικό τους χώρο
Ερωτηθείς για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνου, όπου έθεσε το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, υπογράμμισε ότι «δεν ήταν ένα ζήτημα που το έθεσε ως παρεμπίπτον ο Πρωθυπουργός, στην επίσκεψή του στο Λονδίνο, στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που ετέθησαν, το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων που ο Έλγιν έκλεψε από τον Παρθενώνα. Δυστυχώς, η Αγγλία δεν φαίνεται ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το μεγάλο βήμα της επιστροφής, της απόδοσης των μαρμάρων στη χώρα μας, προκειμένου το έργο να ενοποιηθεί και πάλι, να εκτεθεί στους πολίτες όλου του κόσμου ενωμένο στον φυσικό του χώρο που είναι η Ακρόπολη, το Μουσείο της Ακρόπολης».
Ακούστε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου:
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Ρ/Σ Η Φωνή της Ελλάδας και στον δημοσιογράφο Γιώργο Διονυσόπουλο:
Θα καλημερίσουμε τον κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ. Κύριε Χαρακόπουλε καλημέρα σας.
Καλησπέρα σε όλους τους ακροατές που ακούν τη «Φωνή της Ελλάδος» και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Είστε και επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας. Να το επισημάνω και αυτό, γιατί είναι ένας θεσμός που αφορά πάρα πολύ κόσμο, ένας θεσμός ο οποίος ξεφεύγει από τα Ελληνικά σύνορα και είναι και η αιχμή του δόρατος θα μπορούσαμε να πούμε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, σε ότι έχει να κάνει με τη στήριξη και την προαγωγή Χριστιανικών θεμάτων, θεμάτων της Εκκλησίας και θεμάτων του Ελληνισμού με μια ευρεία έννοια. Κύριε Χαρακόπουλε έχουμε κάτι νεότερο από τη δράση της Διακοινοβουλευτικής; Να ξεκινήσουμε από εκεί;
Επιτρέψτε μου μόνο να κάνω ένα σχόλιο με αφορμή τη σημερινή επέτειο, τη συμπλήρωση σαράντα οχτώ χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Να πω ότι το Πολυτεχνείο είναι ένα διαρκές σύμβολο αγώνα για Δημοκρατία, για Ελευθερία, για βελτίωση της μόρφωσης, ένα σύμβολο κοινωνικής δικαιοσύνης και είναι λυπηρό ότι ακόμη και σήμερα, επιχειρείται η καπηλεία, ο σφετερισμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από ορισμένους. Δυστυχώς και το πρωί είχαμε κάποιες πράξεις που αμαυρώνουν την επέτειο του Πολυτεχνείου…
Δεν είναι πάντως κάτι καινούργιο..
Δυστυχώς δεν είναι κάτι καινούργιο, επαναλαμβάνεται πολλά χρόνια. Δεν επετράπη σε αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, που εκφράζει το σύνολο του Ελληνικού λαού, να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων στον αγώνα του Πολυτεχνείου. Δεν τιμούν τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την εξέγερση του Πολυτεχνείου όσοι συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο.
Ας ελπίσουμε να μην έχουμε και ένταση και στη διάρκεια της ημέρας, εκεί προς το απόγευμα, το βράδυ που κορυφώνονται και οι εκδηλώσεις με την πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.
Έχουνε ληφθεί όλα τα μέτρα, προκειμένου η πορεία να εξελιχθεί ειρηνικά. Εκείνο που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η πορεία πραγματοποιείται σε ιδιαίτερες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας, άρα θα πρέπει να τηρηθούν πρωτίστως τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα πρέπει όλοι να φορούνε μάσκα και τηρούνται οι αποστάσεις .
Κάποιοι θα φορούνε και κουκούλες, όχι μόνο μάσκες έχω την εντύπωση.
Δυστυχώς, βλέπουμε συχνά στο τέλος της πορείας να ακολουθούν κουκουλοφόροι οι οποίοι προβαίνουν σε βανδαλισμούς και ρίψη μολότοφ, τα οποία επισκιάζουν το μήνυμα ενότητας και αγώνα για Δημοκρατία και Ελευθερία που νωρίτερα μνημόνευσα, που συμβολίζει ουσιαστικά η εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Να πάμε και στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο, διότι βγήκαν ειδήσεις μέσα από αυτή την επίσκεψη και τη συνάντηση που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης κύριε Χαρακόπουλε. Ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Ξάφνιασε ευχάριστα ο Πρωθυπουργός . Ίσως να ήταν και ο πρώτος που έθεσε ευθέως «ενώπιος ενωπίω» σε έναν Βρετανό ηγέτη το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, τουλάχιστον δημόσια.
Είναι αλήθεια, όπως το επισημαίνετε κύριε Διονυσόπουλε, δεν ήταν ένα ζήτημα που το έθεσε ως παρεμπίπτων ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στο Λονδίνο, στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που ετέθησαν, το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων που ο Έλγιν έκλεψε από τον Παρθενώνα. Δυστυχώς η Αγγλία δεν φαίνεται ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το μεγάλο βήμα της επιστροφής, της απόδοσης των μαρμάρων στη χώρα, προκειμένου το έργο να ενοποιηθεί και πάλι, να εκτεθεί στους πολίτες όλου του κόσμου ενωμένο στο φυσικό του χώρο που είναι η Ακρόπολη, το Μουσείο της Ακρόπολης . Μέχρι πρότινος όπως ξέρετε τα επιχειρήματα της Βρετανικής πλευράς ήταν ότι δεν υπάρχει ασφαλής χώρος για να εκτεθούν στην Ελλάδα τα μάρμαρα του Παρθενώνα που έχουνε κλαπεί. Το επιχείρημα αυτό έχει καταρρεύσει από τη στιγμή που χτίστηκε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου και οχυρώνονται πια πίσω από μια άγονη άρνηση, ότι αυτά είναι μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Βεβαίως και είναι μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού και πρέπει να βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο. Στενεύει ο κλοιός και της πίεσης της διεθνούς κοινής γνώμης προς τη Βρετανία και κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα, είτε το θέλουν, είτε όχι, θα αναγκαστούνε την πίεση και την φιλοτιμία ποιούμενη να την αποδεχτούν και να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα και πάλι στον φυσικό τους χώρο, στην Ακρόπολη.
Κύριε Χαρακόπουλε, αν υπάρχει κάτι νεότερο από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση για την Ορθοδοξία…
Όπως ξέρετε κύριε Διονυσόπουλε, γιατί εσείς μας δίνετε πάντα βήμα προκειμένου να παρουσιάσουμε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας, αυτές τις μέρες αναμένουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Αθήνα. Την ερχόμενη Δευτέρα 22 του μηνός θα βρεθεί στη Βουλή των Ελλήνων, όπου θα έχω την τιμή μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής να τον συναντήσουμε και να του ενεχειρίσω τον πρώτο τόμο που τυπώνεται αυτές τις μέρες στο τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων, για τις Αγίες Σοφίες, τους ναούς της αφιερωμένους στη Σοφία Του Θεού ανά τον κόσμο. Πρόκειται για έναν τόμο με εμβληματικούς ναούς, 37 εντοπίσαμε, από την Σκωτία μέχρι και την Κίνα που είναι αφιερωμένοι στη Σοφία Του Θεού. Είναι μια πρωτοβουλία που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος.
Εμείς περιμένουμε και τον Πάπα…
Βεβαίως 4-6 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα. Έχουμε ζητήσει να δούμε και τον Πάπα, νομίζω θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα να ενεχειρίσουμε επίσης και στον Πάπα τον τόμο αυτό που σας μνηνόνευσα, ανάμεσα στους 37 εμβληματικούς, ιστορικούς ναούς που έχουμε εντοπίσει και είναι αφιερωμένοι στην Αγία Σοφία, έχουμε βρει και 6 ναούς που είναι σήμερα Καθολικοί. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τους Ορθοδόξους, δεν αφορά μόνο την Οικουμενική Χριστιανοσύνη, όλους τους Χριστιανούς. Είναι ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο της πολιτισμένης Οικουμένης. Κάθε πολιτισμένος άνθρωπος θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος στο ζήτημα αυτό, γιατί πρόκειται για ένα μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρισμένο από την Unesco.
Κύριε Χαρακόπουλε, σας ευχαριστούμε πολύ.
Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.
Φωτογραφία Αρχείου