ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Τα συλλυπητήριά του για την εκδημία του λόγιου, ευσεβούς και εργατικού μοναχού Γερασίμου Mariş (1979-2021), που έφυγε απ’ αυτή τη ζωή το πρωί της Παρασκευής, 29ης Οκτωβρίου, εξέφρασε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στο άκουσμα της είδησης.
«Με μεγάλη λύπη έμαθα για το πέρασμα από την επίγεια ζωή, το πρωί της Παρασκευής 29ης Οκτωβρίου 2021, του μοναχού Gherasim Mariş, του Ρουμανικής Σκήτης Τιμίου Προδρόμου Αγίου Όρους, μετά από ταλαιπωρία πολλών ετών, την οποία φέρεται να υπέμεινε με πολλή υπομονή, προσευχή και πνευματικό θάρρος.
Εισήλθε ως μαθητευόμενος στη Μονή Dragomirești στο Maramures, παρακολούθησε το Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή στη Baia Mare, τη Σχολή Ορθόδοξης Θεολογίας στο Cluj-Napoca και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη θεολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ελλάδα.
Το 2005 εισήλθε ως αδελφός στη ρουμανική Σκήτη Προδρόμου στο Άγιο Όρος, όπου εκάρη μοναχός το 2012. Στην Σκήτη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου έκανε υπακοή σε πολλούς, μεταξύ των οποίων και η υπακοή στον γραμματέα. Συναντήθηκε με πολλούς μοναχούς με υψηλή πνευματική ζωή, σημειώνοντας ιδιαίτερα το φιλοκαλλικό πρόσωπο του πατέρα Petroniu Tanase, ηγουμένου της Σκήτης.
Τα τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής του, ο μοναχός Γεράσιμος αφιέρωσε πολύ χρόνο στην υλοποίηση ενός πλήρους έργου των γραπτών του πατέρα Petroniu Tănase, δημοσιεύοντας μερικά από αυτά και ετοιμάζοντας για έκδοση κάποια άλλα.
Επίσης, ασχολήθηκε για την ιστορία της εικόνας της Παναγίας Προδρομήτισσας ( Στη Ρουμανική Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου του Αγίου Όρους υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προδρομίτισσας. Είναι μία από τις σπάνιες εικόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, διότι δεν ζωγραφίστηκε από ανθρώπινο χέρι). Ταξίδεψε σε διάφορα μέρη, εντόπισε αντίγραφα της εικόνας του Προδρόμου, ενώ έχει επίσης δημοσιεύσει μια εργασία για τη λατρεία της αχειροποιήτου Παναγίας Προδρομήτισσας, την εικόνα της Αγίας Άννας και την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Οι τόμοι που τυπώθηκαν με τις προσπάθειες του πατέρα Gherasim, υπό την αιγίδα του εκδοτικού οίκου της Σκήτης του Προδρόμου, ήταν χρήσιμοι για πολλούς Ρουμάνους, τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.
Ως καλός γνώστης της ελληνικής γλώσσας, μετέφρασε ή άρχισε να μεταφράζει κάποια γραπτά από τα ρουμανικά στα ελληνικά. Παράλληλα, δούλευε σε αρκετούς τόμους. Μεταξύ των έργων τα οποία εκπονούσε το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν έχουν τυπωθεί ακόμα, υπάρχει ένας όγκος για τον Πατέρα Petronius Tanase και ένα Πατερικόν της Σκήτης. Παράλληλα, έγραψε αρκετές εκατοντάδες ποιήματα, χωρίς να έχει δημοσιευτεί και γίνει γνωστό κάποιο. Τα συνέθετε σε μια μόνιμη συνεννόηση και συνεργασία με τον πατέρα Ιουλιανό της ίδιας Σκήτης, ο οποίος πάντα ρωτούσε τον πατέρα Γκερασίμ «τι άλλο έγραψες σήμερα;», ενώ ο ίδιος είχε επίσης το χάρισμα της στιχουργίας.
Ο πατέρας Gherasim διατήρησε επαφή με πολλούς πιστούς που προσέρχονταν στη Σκήτη και υποστήριξε τον ηγούμενό του στις προσπάθειες να συνεχιστούν οι εργασίες αποκατάστασης του ρουμανικού ερημητηρίου στο Περιβόλι της Παναγίας.
Με ιδιαίτερο ιεραποστολικό πνεύμα, ο πατέρας Γεράσιμος στάλθηκε σε αποστολή στην Αγγλία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα (για την οποία έμαθε ιδιαίτερα την κορεατική γλώσσα).
Με ευγνωμοσύνη, θυμόμαστε ότι βοήθησε πολύ στην μετακομιδή αποτμήματος ιερών λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή για τη Μονή Plumbuita στο Βουκουρέστι, που θησαυρίστηκε φέτος, 2021, προς ευλογία των πιστών. Τα Ιερά Λείψανα, μέρος των οποίων βρίσκεται στην Πατριαρχική Κατοικία στο Βουκουρέστι, προσέφερε ο π. Αρχιμανδρίτης Αντύπας, Πρωτοψάλτης του Κελλίου Αγίας Άννης της Μονής Ιβήρων στο Άγιο Όρος.
Για την κοινότητα του Ρουμανικής Σκήτης Προδρόμου και για όσους τον γνώρισαν ο πατέρας Γεράσιμος αντιπροσωπεύει το φωτεινό πρόσωπο του λόγιου και ευσεβούς μοναχού, εργατικού και ιεραπόστολου, υπάκουου, ευγενικού και εύθυμου.
Σε αυτές τις στιγμές του προσωρινού αποχωρισμού, μέχρι την κοινήν Ανάσταση, προσευχόμαστε στον Κύριό μας Ιησού Χριστό, τον Αναστάντα, να θέσει την κεκοιμημένη ψυχή του δούλου Του, του μοναχού Γεράσιμου, μαζί με τους ευσεβείς μοναχούς της Βασιλείας των Ουρανών, εκεί όπου δεν υπάρχει πόνος ή λύπη, ούτε στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος.
Αιώνια η μνήμη του από γενιά σε γενιά!
Με τις γονικές ευλογίες και τα συλλυπητήρια στην τεθλιμμένη κοινότητα,
† Δανιήλ
Πατριάρχης της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
ΥΓ: Η Σκήτη Τιμίου Προδρόμου ανήκει στην Μονή Μεγίστης Λαύρας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων, σε μια πετρώδη περιοχή που ονομάζεται Βίγλα. Στην θέση της μέχρι το 1854 ήταν το κελί Τιμίου Προδρόμου το οποίο κατοικούνταν από Χιώτες μοναχούς. Το 1856 ο Πατριάρχης Κύριλλος με Σιγίλιο επιτρέπει την ίδρυση της Σκήτης από Μολδαβούς μοναχούς. Η Σκήτη ονομάζεται Ρουμανική και το 1857 θεμελιώνεται το Κυριακό της Σκήτης με χρήματα του Μητροπολίτη και του ηγεμόνα της Βλαχίας.
Σήμερα ζουν εκεί περίπου 25 μοναχοί Ρουμανικής καταγωγής. Στην Σκήτη Τιμίου Προδρόμου υπάρχει η φημισμένη εικόνα της Παναγίας Αχειροποίητου. Η βιβλιοθήκη της Σκήτης αριθμεί περίπου 5000 έντυπα και 130 χειρόγραφα βιβλία του 19ου αιώνα κυρίως Ρουμανικά. Επίσης κοντά στην Σκήτη βρίσκεται και το σπήλαιο του Αγίου Αθανασίου. Στην Σκήτη υπάρχουν λείψανα του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Αγίου Χαραλάμπους, κομμάτι Τιμίου Ξύλου και λίθινο κομμάτι του Παναγίου Τάφου.
Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα/orthodoxianewsagency.gr