Μίκης Θεοδωράκης: Ήταν Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017, όταν στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Καθεδρικού Ναού «Η Ανάστασις του Χριστού» η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»…
έδωσε μια ανεξίτηλη συναυλία για το κοινό της πρωτεύουσας, όπου οι ερμηνευτές τραγουδιστές Σοφία Παπάζογλου και Κώστας Μακεδόνας ερμήνευσαν ένα μέρος των πιο γνωστών τραγουδιών του μεγάλου και διεθνούς φήμης έλληνα μουσικοσυνθέτη. Την οργάνωση της Συναυλίας είχε η Αρχιεπισκοπή Τιράνων της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, μέσω του Συλλόγου Ορθόδοξων Διανοούμενων. Ο Μίκης δεν είχε καταφέρει να παραστεί, αν και ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος.
Τη δραστηριότητα προλόγισε ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης και στη συνέχεια η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Μαργαρίτα, διάβασε τη χαιρετιστήρια επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Στη χαιρετιστήρια επιστολή του τότε ο μουσικοσυνθέτης είχε ευχαριστήσει τον Μακαριώτατο για τη δημιουργία της δυνατότητας για τη διεξαγωγή της συναυλίας, καθώς κι εξέφρασε τα ειλικρινά αισθήματα φιλίας για τον αλβανικό λαό, καθώς και τη χαρά και τη συγκίνηση που ο μουσικοσυνθέτης είχε αισθανθεί πριν από πολλά χρόνια, όταν είχε επισκεφτεί την Αλβανία.
Η συναυλία είχε προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και ο αριθμός εκείνων που επιθυμούσαν διακαώς να την παρακολουθήσουν ξεπερνούσε τη χωρητικότητα του αμφιθέατρου, αλλά τελικά οι διοργανωτές δημιούργησαν όλες τις συνθήκες ώστε οι λάτρες της ελληνικής μουσικής να μπουν στην αίθουσα της συναυλίας, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο είχαν στηθεί και τρεις γιγαντοοθόνες.
Τη συναυλία, παράλληλα με τους μουσικούς, τους καλλιτέχνες, τους διπλωμάτες, τους διανοούμενους και πλήθος προσωπικοτήτων, τίμησε με τη συμμετοχή του και παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, κ. Ιλλύρ Μέτα.
Στο τέλος, χαιρέτησε την Ορχήστρα και τους συμμετέχοντες και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο οποίος τόνισε ότι για να υπάρξουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των λαών απαιτείται η αλήθεια, η ομορφιά, η δικαιοσύνη και, πάνω απ’ όλα, η αγάπη.
Κομμάτι της δραστηριότητας ήταν και η έναρξη σε αίθουσα του Πολιτιστικού Μεγάρου έκθεσης με αντικείμενα, παρτιτούρες, εκδόσεις, CD, φωτογραφίες κτλ, μέρος της προσωπικής συλλογής του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Την προηγούμενη μέρα, στις 17 Νοεμβρίου, στο παρεκκλήσι «Η Γέννησης του Χριστού» του Καθεδρικού Ναού και 19:00 η ώρα διοργανώθηκε ποιητική βραδιά αφιερωμένη στους ποιητές που αγάπησε ο Μίκης. Η Ελληνίδα ηθοποιός Κατερίνα Ζαφειροπούλου και ο Αλβανός σκηνοθέτης Ενκέλ Φεζολάρι, απήγγειλαν στις δυο γλώσσες ποιήματα των Ελύτη, Ρίτσου, Λειβαδίτη κι άλλων ποιητών, με μουσικό πλαίσιο που δημιούργησε ο Στέφανος Παπαγγελίδης – Θεοδωράκης, εγγονός του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Τότε η Γιούλη Επτακοίλη στην Καθημερινή είχε γράψει αυτά τα υπέροχα λόγια:
Aκόμη και χωρίς μικρόφωνο, εξαιτίας ενός αιφνίδιου τεχνικού προβλήματος, τα λόγια του Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αναστασίου, ακούστηκαν δυνατά, άγγιξαν την καρδιά του κοινού που νόμιζες πως κρατούσε την ανάσα του όση ώρα ο Αρχιεπίσκοπος μιλούσε για την αλήθεια, την αγάπη, την ομορφιά, το τρίπτυχο που πρέπει να φωτίζει και να καθορίζει τη ζωή μας.
Ήταν σαν πολύτιμο δώρο αυτό που ζήσαμε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο του νέου Καθεδρικού των Τιράνων «Ανάσταση του Χριστού». Συγκρότημα-κόσμημα στο κέντρο της πόλης, μία ακόμη «ψηφίδα» στο πολυδιάστατο έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην πορεία του στην Αλβανία τα τελευταία 25 χρόνια. Έργο για την ανασύσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας από τα ερείπια, για την υγεία, την παιδεία, έργο ανθρωπιστικό, πολιτιστικό αλλά και πάνω στις διεθνείς σχέσεις. Το Αργυρούν Ιωβηλαίο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ήταν η αφορμή για μια σπάνια «συνάντηση» με τον Μίκη Θεοδωράκη, έστω κι αν ο σπουδαίος δημιουργός παρόλο που το επιθυμούσε δεν κατάφερε να βρεθεί στην αλβανική πρωτεύουσα, για δεύτερη φορά μετά την ιστορική συναυλία που είχε δώσει εκεί το 1988.
Βρέθηκαν όμως η λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και η κόρη του Μαργαρίτα. Και δύο ξεχωριστοί τραγουδιστές, ο Κώστας Μακεδόνας και η Σοφία Παπάζογλου που τραγούδησαν τις διαχρονικές δημιουργίες του Μίκη. Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, πολιτικοί, επιχειρηματίες, και φυσικά ο κόσμος που γέμισε ασφυκτικά το θέατρο, κοινώνησαν –και συγκινημένοι σιγοτραγούδησαν οι Ελληνες που βρέθηκαν στο κοινό– τραγούδια σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Τάσου Λειβαδίτη, χειροκρότησαν θερμά την εξαιρετική ορχήστρα στην οποία έπαιξε κρουστά ο εγγονός του συνθέτη, Στέφανος, και τους ερμηνευτές.
Το προηγούμενο βράδυ, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στο παρεκκλήσι της Γεννήσεως του Χριστού, ο σκηνοθέτης Ένκε Φεζολλάρι και η ηθοποιός Κατερίνα Ζαφειροπούλου απήγγειλαν στην αλβανική και στην ελληνική γλώσσα τους ποιητές που αγάπησε ο Μίκης, συνοδεία κλασικής μουσικής. Και ήταν η πρώτη φορά που το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τον ζωγραφικό διάκοσμο του Χρήστου Παπανικολάου, έργο ζωής για τον ίδιο και σταθμό για τη βυζαντινή αγιογραφία. «Κάντε αντίσταση ποιότητας», ήταν κάποια απ’ τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου που πήραμε μαζί μας, του «Αναστασίου της καρδιάς μας», όπως έγραφε στον χαιρετισμό που έστειλε ο Μίκης. Οι δύο σπουδαίοι αυτοί φάροι της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.