Ι.Μ. ΙΕΡΙΣΣΟΥ: Στις 9 του μηνός Ιουλίου η Στρατωνίκη υψώνει φωνή δοξολογίας και ευχαριστίας προς τον Θεό, για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της τους Μικραγιαννανίτες – Αγιορείτες φωτιστές της, που ο Κύριος εξαπέστειλε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στον τόπο τους για να κρατήσουν τη Ρωμαίικη Παράδοση και της Ορθοδοξίας την πίστη.
Πράγματι ο Όσιος Διονύσιος, ο λεγόμενος Ρήτωρ, έβλεπε το πόσο χαμηλό ήταν το επίπεδο του σκλαβωμένου Χαλκιδικιώτικου Λαού υπό την μπότα των Οθωμανών, γι’ αυτό απέστειλε, με σύμφωνη γνώμη του, τον υποτακτικό του Μητροφάνη τον Πνευματικό στη Χαλκιδική με επίκεντρο τον τότε Ίσβορο, δηλαδή τη σημερινή Στρατωνίκη, για να αναπλάσει πνευματικά τους Ραγιάδες, όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και στις περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Και το Άγιο Όρος και πάλι τα κατάφερε και έγινε η μοναστική Αθωνική Πολιτεία για πολλοστή φορά η μητέρα και το φως για τον διψασμένο πνευματικά και εθνικά υπόδουλο Έλληνα.
Για φέτος στις Ακολουθίες του πανηγυρικού Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρου και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ακολουθούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Ευθύμιο Μαρμαλίδη, π. Νικόδημο Δράκο και τον εκλεκτό Εφημέριο της Ενορίας π. Ευστράτιο Λιασσή τον Κύπριο, τον Αιδ. Πρωτ. π. Νικόλαο Γιαννούλη και τον Διάκονό του π. Αμφιλόχιο Χάιτα.
Όπως κάθε χρόνο την Ευχαριστιακή Σύναξη λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Μικραγιαννανίτες Μοναχοί Πατέρες Ευθύμιος και Γρηγόριος, ενώ το Αναλόγιο τίμησε με την παρουσία του ο κ. Κωνσταντίνος Πνευματικός, Λαμπαδάριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας. Παρών και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Αντωνίου.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφερθείς διεξοδικά στη βιοτή και την προσφορά των τιμωμένων Αγίων στον Τόπο μας, υπογράμμισε εμφαντικά με ιστορικές αναφορές την αλήθεια ότι το Άγιον Όρος και η Εκκλησία γενικότερα, πλειστάκις έθεσε σε δεύτερη μοίρα το καλώς νοούμενο πνευματικό της συμφέρον και πρόβαλε και διακόνησε, ως κατ’ εξοχήν Εθναρχούσα Μητέρα, την υπόθεση της λευτεριάς του Λαού από τον Τούρκικο ζυγό, πληρώνοντας τίμημα μεγάλο και δη αιμάτινο.
Τούτο το στήριξε ο Δεσπότης με ιστορικές αναφορές στους συγγράψαντες τα γεγονότα της Επαναστάσεως του ’21 και δη στον Κόκκινο και στον Παπαρηγόπουλο.
Τέλος ζήτησε από τις Αρχές του Τόπου να σεβαστούν και να τιμήσουν αυτές τις θυσίες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κατά την Παλιγγενεσία, όντας υπερήφανοι για τη Ρωμιοσύνη και την Ορθοδοξία.