ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΡΤΡΑΛΙΑΣ: Αφιερωμένα στο κρυφό σχολειό, ως απότιση φόρου ευγνωμοσύνης προς τους κληρικούς και τους μοναχούς, οι οποίοι διέσωσαν τα ελληνικά γράμματα στους σκοτεινούς πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας, είναι τα δύο συλλεκτικά νομίσματα – ενθύμια της Επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης – τα οποία παρουσιάστηκαν επίσημα την Παρασκευή, 4 Ιουνίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, και εφεξής θα είναι διαθέσιμα στα βιβλιοπωλεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Πρόκειται για 1821 ασημένια και ισάριθμα χάλκινα νομίσματα, τα οποία εκδόθηκαν από την Εθνική Επιτροπή που έχει συστήσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή, με αποστολή την οργάνωση των επετειακών εορτασμών για την Εθνική Παλιγγενεσία στην πέμπτη ήπειρο.
Η πρόσθια όψη κάθε νομίσματος φέρει ανάγλυφη παράσταση του κρυφού σχολειού, καθώς και τη φράση “Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”, στα ελληνικά και τα αγγλικά. Στην οπίσθια όψη απεικονίζεται το επετειακό έμβλημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, με τις σημαίες της Ελλάδας και της Αυστραλίας.
Την επίσημη έναρξη της κυκλοφορίας των συλλεκτικών νομισμάτων κήρυξε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό, το απόγευμα της Παρασκευής.
Ο κ. Καρράς αναφέρθηκε στον αγώνα των Ελλήνων, ως αφετηρία της Εθνικής Παλιγγενεσίας, και στην πορεία του νέου Ελληνικού Κράτους κατά τους δύο αιώνες που ακολούθησαν του ξεσηκωμού, εμβαθύνοντας στη σημασία της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τους εορτασμούς της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο οποίος εισαγωγικά αναφέρθηκε στη φιλοσοφία των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε όλη την αυστραλιανή επικράτεια κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Στον πυρήνα αυτής της φιλοσοφίας, όπως εξήγησε ο Σεβασμιώτατος, βρίσκεται η στόχευση της διοργάνωσης δράσεων που αφενός θα τιμούν το ιστορικό γεγονός της Επανάστασης του ’21, αφετέρου θα αποτελούν ορόσημα και για τις επόμενες γενιές των ομογενών. Αυτήν ακριβώς τη στόχευση εξυπηρετεί και η κοπή των συλλεκτικών νομισμάτων.
Εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά των νομισμάτων, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ειδική μνεία στο κρυφό σχολειό, υπογραμμίζοντας καταρχάς ότι θεμέλιό του αποτέλεσε η ιερατική συνείδηση των κληρικών και των μοναχών και επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία κάλυψε ένα μεγάλο κενό, σε μια εποχή που όχι μόνο δεν υπήρχε οργανωμένη ελληνική παιδεία, αλλά δεν επιτρεπόταν καν η λειτουργία ελληνικών σχολείων από την οθωμανική διοίκηση. “Αν δεν υπήρχαν οι φτωχοί και άσημοι παπάδες των χωριών και των πόλεων, αν δεν υπήρχαν κάποια μοναστήρια και ηγούμενοι, σήμερα ελληνικά γράμματα δε θα υπήρχαν”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας τη σύντομη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη θερμά τον Γενικό Πρόξενο κ. Καρρά για την μεστή νοημάτων ομιλία του, ενώ ευχαρίστησε τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης. Απευθύνθηκε, επίσης, με εγκάρδιους λόγους προς τα μέλη της Χριστιανικής Ενώσεως Νέων, η χορωδία της οποίας διάνθισε μελωδικά την εκδήλωση. Ως ελάχιστο αντίδωρο, μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος τούς προσέφερε από ένα συλλεκτικό νόμισμα.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχαριστίες σε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, κληρικούς και λαϊκούς, συμπεριλαμβανομένων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελόης κ. Αιμιλιανού, του Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Καμπέρας, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Πρόχορου Αναστασιάδη, και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καμπέρας, κ. Ιωάννη Λουκαδέλλη.
Σημειώνεται ότι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν συλλεκτικά νομίσματα, τα οποία πλέον θα διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, προς $120 το ασημένιο νόμισμα και προς $60 το χάλκινο.